Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România

Referat
8.1/10 (10 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 9213
Mărime: 48.10KB (arhivat)
Publicat de: Petru Boboc
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Daniela Buzoianu
Am obtinut nota 9 pe acest referat

Cuprins

  1. I. Scurt istoric
  2. II. Capitol de negocieri
  3. III. Asistenta viitoare pentru acest sector
  4. IV. Programe in derulare
  5. V. Asistena anterioara din partea Uniunii Europene pentru acest sector

Extras din referat

I.4. Avantajele si dejavantajele integrarii tarilor candidate la U.E.

Alaturarea Romaniei la UE presupune renuntarea la prerogativele nationale de baza in materie de formulare si aplicare de politici economice.dar aceasta renuntare nu este un simplu act de transfer de prerogative, deoarece priveste capacitatea unei economii de a-si compatibiliza functionarea cu un alt spatiu (UE), fara costuri excesive, de o parte si de alta.Exista un exemplu sui generis de extindere a UE, care priveste o fosta tara comunista si care contine multe lectii; - landurile estice ale Germaniei unificate. Astazi, la mai bine de un deceniu de la unificare si dupa transferuri de cca 800 miliarde Euro, somajul in aceste landuri ramine in apropierea a 20%, iar stagnarea economica este o constanta a anilor din urma.

Citeva cuvinte despre dolarizare/euroizare. Cei care pledeaza pentru acest aranjament monetar par sa conceapa spatiul economic unde s-ar aplica schema ca o simpla “anexa”, fara viata interna complexa. Se omit, de pilda, consecintele unui deficit comercial major, care ar reduce automat si sever cantitatea de moneda interna (fara ca Banca Centrala sa mai poata interveni), ceea ce ar provoca o deflatie si o recesiune de amploare, greu de suportat economic si socioal. In plus sistemul bancar intern ar fi supus unor presiuni teribile ca urmare a dobinzilor ridicate.

Sansa istorica a Romaniei de modernizare prin alaturarea la UE trbuie judecata si prin prisma navoii de “adapostire” fata de incertitudinile si volatilitatea din spatiul economic mondial.

Avind in vedere ca fluxul exporturilor si importurilor Romaniei ,cu UE, la aceasta data variaza intre 60-65% respectiv 50-55% din total. Cifrele fiind comparabile cu ponderea comertului intra-european al multora dintre statele UE.Se poate spune ca cel putin din punct de vedere economic - exceptind unele bariere netarifare pentru agricultura si citeva sectoare industriale protejate de UE – Romania este de facto integrata in comertul comunitar.

Datele statistice din ultimii ani indica o imbunatatire al gradului de acoperire a importurilor prin exporturi pe relatia UE.Orientarea comertului catre UE a fost insotita de o semnificativa creare de comert mai ales dupa semnarea Acordului de Asociere in Februarie 1993.

Agricultura

Concesiile asimetrice ale Acordului de Asociere cu UE au protejat multe din produsele agricole romanesti de competitia cu cele europene, in timp ce concesiile simetrice ale acordului CEFTA au adus deficite semnificative la acest capitol de comert, produsele comertului exten al romaniei fiind mai putin competitive decit al principalilor parteneri din cauza diferentei de productivitate.

Importurile de produse agricole din zona UE reprezinta aproximativ 7%cele din zona CEFTA fiind de 27,34% din total ceea ce ne face sa presupunem ca avem deja de a face cu competitia europeana prin intermediari – reexportatorii din zona CEFTA - ,ocolind barierele tarifare.

Aderarea la UE a tarilor din primul val va face ca deficitul comertului cu produse agricole sa se inrautateasca rapid ca de altfel si Avantajul Comparativ al Romaniei fata de UE.

Agricultura romaniei nu va putea face fata rigorilor PAC fara o interventie puternica din partea statului pentru a rentabiliza acest sector in vederea aderarii.desii exista semne clare a suportarii din ce in ce mai greu al rigorilor PAC in europa (ex: Olanda) aceasta nu se va schimba din cauza lobby-ului puternic exercitat de producatorii din UE.Este posibil totusi ca fermieri din UE sa fie atrasi, odata cu aderarea Romaniei,in scopul realizarii unor productii ecologice pe terenuri ce s-au odihnit mai mult de 15 ani. Exemplul Spaniei unde ,odata cu intrarea in CEE, veniturile unor producatori s-au dublat nu este concludent.Romania are cel mai ridicat nivel al ocuparii fortei de munca in agricultura – 27,9%.

Agricultura , a carei productie se bazeaza pe ferme mici , folosind in mod intensiv munca, va trebui sa faca fata celei mai mari restructuirari de forta de munca, deci o buna parte din costul integrarii va fi platit de cei angajati in agricultura. Pe linga somaj mai pot exista costuri psihologice sau de transfer.

Industria

Avantajul comparativ cu UE are un trend accentuat descrescator, in timp ce cu restul lumii inca mai avem un usor avantaj.

In ceea ce priveste industria chimica aceasta va avea de pierdut , in conditiile in care ,procentul importurilor din UE a ramas constant, insa exporturile de produse chimice a scazut de mai mult de doua ori in ultimii cinci ani; acest fapt dovedind slaba productivitate si competitivitate al acestei industrii.Fara o restructurare adecvata pina in momentul aderarii aceasta nu va avea sanse in competitie cu UE.

Industria materialelor plastice, pielariei si al articolelor din piele , celulozei si hirtiei sunt slab performante, Romania fiind la acest capitol mai putin competitiva decit oricare din tarile CEFTA.structura productiei interne fiind necompetitiva in general , aceste industrii vor supravietui numai prin preluarea de catre marile companii Vestice la momentul aderarii.

Industria lemnului si prelucratoare este intr-o situatie de avantajcomparativ cu tarile UE, mentinind acest trend prin investitii in tehnologie si atragere de capital,

la momentul integrarii acest sector va avea de cistigat dezvoltindu-se si creind locuri de munca.

Industria incaltamintei si textila cu o competitivitate destul de ridicata actualmente reprezentind 32,43% din totalul exportuluiv si 47,04% din exportul romanesc catre UE dovedeste ca este viabila, chiar daca majoritatea productiei este in lohn, gradul de calificare si slarizare al fortai de munca in acest domeniu, o face viabila.Integrarea va duce la cresterea productivitatii acestei ramuri cit si la o scadere a costurilor unitare ale fortei de munca.

Industria sticli si ceramiciiva avea de pierdut inca de la aderarea primului val la UE din cauza competitivitatii reduse si datorita costurilor unitare ale fortei de munca.

Pentru ca, tarile ce vor intra in primul val vor fi avantajate, cu cit va fi mai mare UE cu atit mai mari vor fi cistigurile pentru tarile membre si pierderile pentru tarile nemembre. Actualmente tarile desvoltindu-se si cistigind pe seama pierderilor altor tari.

In domeniul Industriei metalurgice, masini si echipamente daca se va mentine trendul importurilor de tehnologi Romania va avea de cistigat in acest domeniu la momentul integrarii.Costurile unitare ale fortei de munca in industria metalurgica este cu mult sub media restului industriei.

Faptul ca in prezent exportam multe echipamente dar mai ales subansamble dovedeste viabilitatea acestui sector de activitate.

Preview document

Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 1
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 2
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 3
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 4
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 5
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 6
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 7
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 8
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 9
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 10
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 11
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 12
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 13
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 14
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 15
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 16
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 17
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 18
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 19
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 20
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 21
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 22
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 23
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 24
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 25
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 26
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 27
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 28
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 29
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 30
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 31
Impactul integrării în Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Impactul Integrarii in U.E. Asupra Intreprinderilor din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Globalizare vs Diversitate Culturala. Impactul Asupra Afacerilor

INTRODUCERE Globalizarea este o temă care provoacă reacţii puternice şi mai puţin obişnuite. Şi asta, poate, din pricina că globalizarea, plasând...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Investițiile Străine Directe - Elemente Definitorii

CAPITOLUL 1 INVESTITIILE STRAINE DIRECTE – ELEMENTE DEFINITORII În vederea abordarii riguroase a unei problematici atât de complexe si extinse...

Corelații macroeconomice ale integrării

Toate lucrurile din lume au un scop. Şi această lucrare de diplomă s-a născut cu un scop anume. Scopul era Diploma de licenţă, obţinerea acesteia...

Finanțe Publice

În practică, prin noţiunea de buget se înţelege acel document în care este prezentată previziunea pe o anumită perioadă de timp (an, semestru,...

Implicațiile pe care le-a avut aderarea României la Uniunea Europeană din punct de vedere al firmelor românești

INTRODUCERE Primii paşi în construcţia europeanã au avut loc în urmã cu aproape 50 de ani, o datã cu semnarea Tratatului de la Paris (1951) prin...

Sistemul informațional privind contabilitatea impozitelor și taxelor

Societatea comerciala este o entitate de natura contractuala care are o istorie de mii de ani, având ca punct de pornire: Codul lui Hammurapi~...

Imbunatațirea Mediului Economic pentru imm-uri în Urma Aderării României la Uniunea Europeana

1. Introducere 1.1. Integrarea economică europeană Integrarea economică europeană a debutat în perioada postbelică, cuprinzând ţări de pe întreg...

Impactul aderării la Uniunea Europeană asupra întreprinderilor din România

CAPITOLUL I Uniunea Europeana , terminologie si natura juridica a Uniunii Europene Uniunea europeana Definiţie : Uniunea Europeana (U.E.) este...

Politica de concurență în Uniunea Europeană

Capitolul I. Elemente introductive ale politicii de concurenţă “Atunci când politica concurenţei este efectiv aplicată, consumatorii au cele mai...

Ai nevoie de altceva?