Inflația în statele Uniunii Europene post-pandemie

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2151
Mărime: 229.79KB (arhivat)
Publicat de: Catalin Bencheci
Puncte necesare: 4
Materie: Monedă și Credit

Extras din referat

1. Introducere

Inflația este o creștere generalizată a nivelului prețurilor pentru bunuri și servicii într-o economie, ceea ce duce la pierderea puterii de cumpărare a banilor. În termeni simpli, inflația reprezintă creșterea prețurilor, ceea ce face ca aceeași sumă de bani să poată cumpăra mai puține bunuri și servicii decât în trecut. Inflația mereu aduce un impact negativ asupra economiei unei țări.

În linii generale inflația este determinată de mai mulți factori, în cazul nostru factorul determinant fiind pandemia cauzată de virusul COVID-19 care a început în luna decembrie a anului 2019, aceasta având un impact semnificativ asupra economiilor Uniunii Europene.

Astfel, în anul 2020, economia europeană și nu doar europeană, dar și globală a suferit o recesiune profundă pe fondul unor provocări fără precedent. Cu toate acestea, șocul pandemiei a fost de natură mai exogenă decât factorii care au determinat crizele anterioare din 2008 și 2011-2012. Dacă în crizele anterioare problemele specifice din punct de vedere financiar au jucat rolul principal, în recesiunea din 2020 cauza primordială s-a aflat în afara economiei. Răspândirea COVID-19 a avut un impact foarte sever asupra activității economice, inițial în China și ulterior la nivel european și mondial. Comerțul internațional s-a contractat brusc, funcționarea lanțurilor globale de valoare adăugată a fost grav afectată, iar incertitudinea de pe piețele financiare internaționale a crescut rapid.

2. Cauzele și consecințele inflației în UE cauzate de pandemie

În prezent scoaterea restricțiilor pandemice din UE ne crează și imaginea că pandemia a luat sfârșit și deja nu mai afectează așa tare economia precum a afectat-o în timpul înfloririi acesteia, dar adevărul este că pandemia înca mai continuă și în prezent doar că în proporții mai mici datorita vaccinului, astfel în cât aceasta se tratează ca o boală obișnuită, iar în spațiul European luând naștere și alte crize economice care afectează major creșterea prețurilor asupra bunurilor și serviciilor, cum ar fi sancțiunile impuse economiei Rusiei și impactul lor asupra comerțului internațional.

Pe măsură ce țările UE au impus restricții pentru a limita răspândirea virusului, industria și comerțul au fost profund afectate.

2.1 Cauzele inflației

Cele mai accentuate cauze ale inflației sunt :

- Creșterea cererii

În timpul pandemiei, oamenii și-au schimbat obiceiurile de consum, ceea ce a dus la o creștere a cererii pentru anumite bunuri și servicii, cum ar fi produsele alimentare și serviciile medicale.

Odată cu izolarea și carantina în multe țări, oamenii au cheltuit mai mult pentru bunuri și servicii esențiale, cum ar fi produsele alimentare și articolele sanitare, care au crescut cererea și prețurile lor.

Această cerere crescută a fost cauzată de mai mulți factori, cum ar fi îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu alimente și articole sanitare, temerea de a rămâne în afara stocurilor și a fi expuși riscurilor de sănătate și, de asemenea, schimbarea obiceiurilor de consum, cum ar fi mai mult timp petrecut acasă și necesitatea de a face mai multe cumpărături online.

-Scăderea ofertei

În unele țări, producția a fost afectată de măsurile de carantină și de scăderea activității economice, ceea ce a dus la o scădere a ofertei de bunuri și servicii.

Astfel oferta nu se putea ține într-un pas cu cererea crescută.

În plus, restricțiile de călătorie și blocajele la nivel european au afectat și lanțurile de aprovizionare, reducând cantitatea de mărfuri disponibile pe piață. Acest lucru a dus la o creștere a costurilor pentru materiile prime și transportul produselor, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor finale. De asemenea, restricțiile de distanțare socială și alte măsuri de sănătate și siguranță impuse în timpul pandemiei au redus capacitățile de producție ale multor afaceri și a dus la o reducere a numărului de angajați. Reducerea numărului de angajați a fost afectat și de îmbolnăvirile a peste jumătate de populație din fiecare țara, astfel scăzând și forța de muncă.

-Creșterea costurilor de producție

Materiile prime sunt o componentă importantă a costurilor de producție, iar în timpul pandemiei, prețurile la acestea au crescut semnificativ. Aceasta a fost cauzată de o serie de factori, inclusiv perturbarea lanțurilor de aprovizionare și cererea crescută pentru anumite materii prime, cum ar fi metalele prețioase și produsele chimice. De exemplu, prețul cuprului a crescut semnificativ în timpul pandemiei, din cauza cererii crescute pentru echipamente de protecție și aparate medicale.

De asemenea, costurile de transport și logistica au crescut în timpul pandemiei, din cauza restricțiilor de calatorie...

Costurile de muncă au crescut și ele, deoarece multe companii pentru a menține forța de muncă au fost nevoite să plătească mai mult, pentru a asigura măsuri de sănătate și siguranță pentru angajați, cum ar fi echipamentele de protecție (măști, mănuși, aparate pentru testarea febrei) și programele de testare.

Bibliografie

https://www.ecb.europa.eu

https://www.digi24.ro

https://www.allianz-trade.com

https://ec.europa.eu

Preview document

Inflația în statele Uniunii Europene post-pandemie - Pagina 1
Inflația în statele Uniunii Europene post-pandemie - Pagina 2
Inflația în statele Uniunii Europene post-pandemie - Pagina 3
Inflația în statele Uniunii Europene post-pandemie - Pagina 4
Inflația în statele Uniunii Europene post-pandemie - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Inflatia in statele Uniunii Europene post-pandemie.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?