Cuprins
- 1. Istoric ...3
- 1.2. Conceptul de monedă virtuală și moneda electronica ... .3
- 2. Ce este moneda virtuală ... ..4
- 2.1. Cine emite monedele virtuale ... .5
- 3. Caracteristicile monedei virtuale ... 6
- 4. Avantajele și dezavantajele monedei virtuale 9
- 4.1. Avantaje .9
- 4.2. Dezavantaje 9
- 4.3. Aspecte legale .. 10
- 5. Tipuri de monede virtuale 11
- 5.1. BitShares ..11
- 5.2. LiteCoin ... 11
- 5.3. Ethereum ..11
- 5.4. Monero .11
- 5.5. Ripple ...11
- 5.6. Bitcoin ..11
- 5.6.1. Avantajele Bitcoin-ului ... 12
- 5.6.2. Dezavantajele Bitcoin-ului ..12
- 6. Concluzie . .13
Extras din referat
1. Istoric
Putem vorbi în ziua de astăzi de moneda electronică datorită celebrului cercetător al sistemelor criptografice, și anume David Chaum. Acesta este fandatorul firmei DigiCash Co. din Olanda, companie care a dezvoltat sistemul electronic de plăți, în jurul anilor ’90. Acest sistem s-a bazat pe așa numitele semnături oarbe, care realizau o legătură între retragerile și tranzacțiile efectuate, ce puteau avea loc între vânzător și cumpărător, cu condiția ca ambii să aibă cont la aceeasi bancă. Sistemul de monede electronice a reprezentat prima soluție software pentru plățile realizate pe cale electronică.
În anul 1998, Wei Dai a enunțat conceptual numit “cripto-valută” reprezentând o nouă formă de bani, ce utilizează criptografia pentru a controla emiterea și tranzacționarea acestora, fără implicarea unei autorităi centrale. Primele detalii și implementarea acestui concept, s-a realizat în anul 2009 de Satoshi Nakamoto, Botcoin fiind considerate prima monedă virtuală.
1.2. Conceptul de monedă virtuală și moneda electronică
Conceptul de monedă virtuală (moneda electronică descentralizată) semnifică reprezentarea digitală a unei valori, nereglementată dar care este pusă în circulație, atât la nivel European, cât și la nivel mondial, putând fi comercializată, depozitată de un server, transferată, de către persoane fizice sau juridice, cu ajutorul dispozitivelor electronice. Statutul monedelor descentralizate nu este unul legal, deoarece nu funcționează pe principiul unor reglementări oficiale, dar din punct de vedere teoretic este posibil ca acest tip de instrument de plată sa fie declarat legal în viitor. Însă, acest lucru nu va putea fi posibil de realizat în Statele U.E. din simplul fapt că reglementarea unei astfel de monede ar conduce la modificarea Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene (TFEU).
Deși există asemănări între moneda virtuală și cea electronică, cele două noțiuni sunt diferite. Moneda electronică este reglementată și reprezintă o creanță asupra emitentului (autoritate publică sau banca centrală) fiind tot odată acceptată drept mijloc de schimb și de către alte entități. Acest instrument de plată se utilizează atât în lumea digitală prin intermediul internetului, folosind un computer sau un telefon mobil, cât și în lumea fizică, prin utilizarea unui card introdus într-un terminal sau cu ajutorul tehnologiei wireless.
Un lucru important de menționat este faptul că atât moneda electronică cât și cea virtuală (datorită faptului că poate avea o formă fizică, de ex, putând fi tipărită pe hartie sau gravată pe metal) îndeplinesc aceleași funcții ca și banii fizici, și anume: pot fi utilizate în compararea de bunuri și servicii, sunt transferabile de la o personă la alta și, nu în cele din urmă, pot fi un mijloc de prezervare a valorii. Privite din punct de vedere calitativ, cele două tipuri de monedă nu îndeplinesc concomitent și în aceeași masură toate funcțiile banilor.
2. Ce este moneda virtuală
Criptomonedă sau criptovalută este un tip de monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată .
Denumirea de criptomonedă indică faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia (ramură a matematicii care se ocupă cu securizarea informației precum și cu autentificarea și resctricționarea accesului într-un sistem informatic) și este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și pentru a preveni dubla cheltuială, o problemă curentă pentru valutele digitale.
Moneda virtuală nu este națională și nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înțelesul Legii 127/2011 privind activitatea de emitere a monedei electronice.
Criptomoneda sau moneda virtuală este similară cu banii, dar nu este un mijloc de plată legal. În Canada, singura monedă care este legală ca mijloc de plată este dolarul Canadian, deși tranzacțiile pot fi stabilite în altă monedă în urma unei înțelegeri între cele două parți implicate. Bitcoin este cea mai răspândită și cea mai cunoscută monedă digitală.
Criptomonedele populare sunt Bitcoin, Ethereum, Litecoin sau Ripple. Imaginați-vă că acestea sunt asemenea jeteoanelor din parcul de distracții sau creditelor pe care le cumpărați pentru o anumită aplicație sau un anumit joc. Criptomonedele se comportă exact ca banii, dar odată ce vă aflați în posesia lor, acestea pot fi folosite pentru a schimba bunuri sau servicii.
Ca registru distribuit pentru criptomonede precum pentru Bitcoin se utilizează tehnologia blockchain (folosit pentru a înregistra tranzacțiile distribuit - pe mai multe calculatoare - iar înregistrările nu pot fi modificate retroactiv fără alternarea blocurilor (seturi de tranzacții) ulterioare) . În timp ce câteva bănci centrale din anumite țări precum India, China, Hong Kong, Statele Unite ale Americii, Suedia, Singapore, Africa de Sud și Marea Britanie studiază emiterea de criptomonede, nu au facut asta până la sfârșitul anului 2016.
Criptomonedele sunt speciale pentu că se bazează pe o rețea peer-to-peer (de la egal la egal) . Aceasta înseamnă că fiecare posesor de criptomonede, cum ar fi Bitcoin, cea mai cunoscută monedă electronică și cea mai des auzită, păstrează o copie a tuturor tranzacțiilor. Un exemplu ar fi în momentul în care îi oferi unei prietene o criptomonedă, rețeaua înregistrează acel token și fiecare persoană din rețea află că aceasta și-a schimbat proprietarul. Din acest motiv, nu poți să-i oferi atât prietenei cât și pretenului tău același token. Complicat dar simplu!
Preview document
Conținut arhivă zip
- Monedele virtuale si riscurile acestora.docx