Monografie BNP Paribas

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1700
Mărime: 648.61KB (arhivat)
Publicat de: Sever Toma
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marius Apostoaie
Monografie Materia Economie Bancara Anul 3 Feaa Finante Banci

Extras din referat

BNP Paribas , cu numele întreg Banque National de Paris, este una dintre băncile naţionale cu capital de stat din Franţa, difersificată din punct de vedere financiar, BNP Paribas operează in sectorul bancar-comercial, oferă servicii bancare de investiţii, de asigurare si leasing. Pentru a oferi clienţilor din întreaga lume o gamă completă de servicii financiare de înaltă calitate, BNP Paribas controlează mai multe instituţii financiare.

BNP Paribas este considerată una dintre cele mai importante bănci comerciale internaţionale (în 1869 un grup de bancheri şi investitori ,inclusiv Adrien Delahante, Joubert Edmond şi Henri Cernuschi au fondat Banque de Paris).

BNP Paribas desfasoară activităţi comerciale, inclusiv activităţi bancare corporative si de retail, trezorerie si operaţiuni bancare ce privesc instituţiile financiare. Activităţile bancare corporative au la baza creditele pentru a oferi clienţilor servicii financiare specializate si inovative, precum şi finanţări şi soluţii financiare. Operaţiunile financiare de retail sunt folosite pentru clienţii individuali ai băncii, oferindu-le servicii de genul : depozite de economii, carduri de credit şi sisteme de management a averii. Activităţile bancare de trezorerie includ schimburile valutare internaţionale şi de investiţii, managementul capitalului, managementul averii, finanţării interne si internaţionale si alte operaţii si management de capital. Operaţiunile bancare ce privesc instituţiile financiare se referă la acele servicii oferite băncilor, caselor de brokeraj, companiilor de asigurări din întreaga lume cu privire la împrumuturi şi servicii de custodie.

BNP Paribas se bucură de o încredere sporită din partea clienţilor datorită operaţiilor solide, capacităţii ridicate, a produselor avansate şi a experineţei vaste de care dispune. A construit un brand puternic şi a reuşit sa stabilească relaţii stabile şi pe termen lung cu clienţii.

Ducând o politică de focusare asupra clentului si cercetarea activă a pieţei, BNP Paribas şi-a imbunătăţit guvernarea corporatistă, obtinând beneficii majore si dezvoltându-se într-o bancă de top cu renume. Bazându-se pe o capacitate sporită, o reţea extinsă la nivel mondial, produse avansate şi o experienţă vastă, BNP Paribas se dedică clienţilor pentru a le oferi produse de care au nevoie.

Istoric :

După sfârşitul celui de-al doilea război mondial, statul francez a decis să pună băncile de credit să lucreze pentru reconstrucţia naţională. René Pleven, apoi Ministrul de Finanţe, au lansat o reorganizare masivă a industriei bancare. La 2 decembrie 1945 a fost adoptată o lege care a redefinit cadrul de reglementare a industriei şi a decretat naţionalizarea băncii franceze şi cele patru principale bănci franceze de retail: BNCI (Banque Nationale pour le Commerce de l’Industrie), CNEP (Caisse Nationale d’Epargne et de Prévoyance), Crédit Lyonnais şi Société Général. Aceasta a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1946.

Acţiunile acestei societăţi au fost tranferate statului francez, care şi-a asumat dreptul de proprietate completă a instituţiilor financiare. Consiliile de administraţie s-au dizolvat şi au fost numiţi 12 directori noi la fiecare bancă. BNCI şi CNEP au fuzionat in 1966 pentru a forma BNP.

BNP a fost privatizată în 1933. Iniţial, Compagnie Financière de Paribas, a devenit pur şi simplu Paribas in 1998, după achiziţionarea băncii Compagnie Claude de Kemoularia a fost un director important in bancă, între anii 1960-1970.

În 1999, BNP şi Société Général au dus o luptă complexă pe piaţa bursieră, Société Général licitând pentru BNP Paribas. Oferta pentru Paribas a condus la o fuziune cu BNP Paribas un an mai târziu, la 22 mai 2000.

La data de 9 august 2007, BNP Paribas a devenit primul grup financiar major care a recunoscut impactul crizei prin închiderea unor fonduri expuse la acesta. De fapt, această zi este acum vazută ca începutul crizei creditelor.

La 6 octombrie 2008, BNP a preluat 75 % din activităţile băncii Fortis din Belgia şi 66 % băncii din Luxemburg, iar în schimb guvernul belgian a devenit acţionarul majoritar al noului grup. Vânzarea titlurilor Fortis a fost suspendată de către un ordin judecătoresc de la Curtea de Apel in ziua de vineri, 12 decembrie 2008.

La data de 14 decembrie 2008, BNP a anunţat cã ar putea pierde 350 milioane € în urma fraudei Madoff.

Preview document

Monografie BNP Paribas - Pagina 1
Monografie BNP Paribas - Pagina 2
Monografie BNP Paribas - Pagina 3
Monografie BNP Paribas - Pagina 4
Monografie BNP Paribas - Pagina 5
Monografie BNP Paribas - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Monografie BNP Paribas.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Monografia sistemului bancar din Franța

Introducere: Tema de fata "Monografia sistemului bancar din Franta" a fost selectata plecand de la certitudinea nevoii abordate potrivit aparitiei...

Monografie BNP Paribas

1. Istoric La originea BNP se găseşte Banque de Paris care a fost fondată în 1869 din iniţiativa unui grup de bancheri şi investitori format din...

Economie Bancară - Monografia Băncii BNP Paribas

Scurt istoric: BNP Paribas este primul grup bancar european, născut la 23 mai 2000, în urma fuziunii Băncii Naţionale din Paris (BNP) şi Paribas....

Ai nevoie de altceva?