Monografie - Sistemul Bancar din Belgia

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4935
Mărime: 51.89KB (arhivat)
Publicat de: Achim Gherasim
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Capraru Bogdan
Prezentata in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor,Universitatea Al.I.Cuza

Cuprins

  1. 1.Introducere în sistemul bancar belgian 3
  2. 1.1 Scurt istoric 3
  3. 1.2 Caracteristici 4
  4. 1.3 Indicatori de baza 6
  5. 1.4 Tendinţe 7
  6. 2.Banca centrală a Belgiei 8
  7. 2.1 Scurt istoric 8
  8. 2.2. Obiectivele Băncii naţionale a Belgiei 9
  9. 2.3.Funcţiile Băncii Centrale a Belgei 10
  10. 2.4.Instrumentele folosite de Banca naţională a Belgiei 12
  11. Instrumentele de politică monetară 12
  12. Operaţiuni de piaţă monetară 12
  13. Facilităţi permanente 13
  14. Rezerve minime obligatorii 13
  15. 2.5.Caracteristici definitorii 14
  16. 3. Prezentarea băncilor reprezentative din sistemul bancar al Belgiei 15
  17. 3.1 Dexia Bank 15
  18. 3.2 ING Bank 16
  19. 3.3 Fortis Bank 17
  20. Bibliografie : 18

Extras din referat

1.Introducere în sistemul bancar belgian

1.1 Scurt istoric

Activitatea bancară îşi are originile în Antichitate, perioadă în care bogăţiile erau păstrate în temple, fapt ce aducea un anumit “profit” preoţilor, pe lângă recunoaşterea templelor de către populaţie. În măsura în care bunurile păstrate erau perisabile, modalitatea de păstrare era împrumutul de consumaţie. Pentru deponenţi se asigura plasarea bogăţiei într-un loc sigur, iar pentru preoţi se realiza un profit. Dovada acestor practici este descoperirea de către arheologi în Mesopotamia a tabelelor de contabilitate datând din 3400-2500 î.H.

O altă practică des întâlnită în perioada antică era împrumutul cu dobândă, practică ce la început nu a putut fi controlată de autorităţi, deoarece nu existau reglementări în domeniu.

Împrumutul cu dobândă este reglementat mai târziu prin Codul lui Hammurabi care este recunoscut cu prima reglementare în domeniu. Printre altele, Codul prevede şi contractele de împrumut pentru a căror recunoaştere era nevoie să fie vizate de funcţionari regali; şi contractul de comision, strămoşul contractului de cont curent de astăzi.

Apariţia băncilor ca instituţii a avut loc în Grecia şi Roma antică în secolele VI-VII î.H. Acesta este rezultatul dezvoltării comerţului ca o consecinţă a emiterii monedei proprii de către fiecare oraş comercial. În scopul de a combate camăta mai multe cetăţi greceşti au decis să constituie “bănci publice” care pe lângă rolul propriu.zis bancar, mai aveau şi sarcina strângerii impozitelor şi dreptul de a bate moneda. După modelul grecesc, în Roma antică apar “bancheri privaţi” şi “bănci publice”.

În porturile greceşti, “trapeziştii” devin bancheri veritabili în sensul actual al termenului; ei îndeplinesc majoritatea funcţiilor băncii moderne: depuneri credite, schimb, crearea altor mijloace de plată decât bancnota sau moneda.

Apariţia operaţiunilor bancare are legătură cu apariţia banilor şi dezvoltarea vieţii sociale.Deoarece comerţul şi activităţile economice s-au dezvoltat foarte mult de-a lungul timpului, a fost o nevoie mare de bani,oamenii apeland la împrumuturi.

Sistemul bancar este reprezentat de ansamblul coerent al diferitelor categorii de instituşţii financiar-bancare, care functionează într-o ţară răspunzând necesităţilor unei etape a dezvoltării social-economice.

În general, sistemul bancar dintr-o ţară cuprinde:

- cadrul instituţional - format din banca centrala (cu rol de coordonare şi supraveghere), banci comerciale şi alte instituţii financiare asimilate acestora;

- cadrul juridic – format din ansamblul reglementărilor care guvernează activitatea bancară.

În evoluţia sa, sistemul bancar parcurge faza de specializare şi sectorizare.

Specializarea (din punct de vedere al persoanelor economice) reprezintă limitarea producţiei la anumite produse sau, altfel spus, producerea unei game restrânse de produse. În acest context, specializarea bancară poate fi privită ca fiind orientarea activităţii diferitelor bănci doar spre anumite servicii, operaţiuni şi produse bancare.

Belgia are un sistem bancar bine dezvoltat şi sofisticat, fiind format din Banca Centrală (a carui rol determinant în realizarea politicii monetare belgiene a fost preluat de Banca Europeană Centrală), Comisia Bancară (care supervizeaza activitatea instituţiilor financiare, incluzând bancile, companiile de investiţii, companiile de asigurări etc.) şi băncile comerciale a căror filiale şi sucursale funcţioneaza în cadrul centrelor comerciale şi financiare din numeroase ţări. Băncile belgiene utilizeaza sisteme moderne şi automate de realizare a tranzacţiilor bancare interne şi internaţionale. De altfel, sediul SWIFT se afla la Bruxelles. În Belgia îşi desfăşoara activitatea o serie de banci internaţionale de prim rang.

1.2 Caracteristici

Sistemul bancar belgian este unul dintre cele mai eficiente în Europa şi conduce UE prin introducerea unor metode noi de servicii bancare, cum ar fi automatele de numerar şi plată electronică, pe lângă gama completă de servicii financiare ce sunt oferite, cu facilităţi de cont special. Principalul tip de card utilizat în Belgia este Master Cash-Banccontract,card de debit(cum ar fi o carte switch în Regatul Unit),care vor fi eliberate împreună cu un numar PIN, atunci când se deschide un cont bancar în Belgia. Cardul poate fi utilizat pentru a retrage numerar de la ATM-uri, dar şi ca un mijloc de plată pentru aproape tot ceea ce în Belgia, inclusiv zilnic, locul de parcare, de benzină sau o pâine de brutărie .Cardurile de credit sunt, în general, acceptate în magazine, restaurante şi hoteluri.

Preview document

Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 1
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 2
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 3
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 4
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 5
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 6
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 7
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 8
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 9
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 10
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 11
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 12
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 13
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 14
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 15
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 16
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 17
Monografie - Sistemul Bancar din Belgia - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Monografie - Sistemul Bancar din Belgia.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Monografie Sistemul Bancar din Belgia

I. SISTEMUL BANCAR BELGIAN 1. ISTORIC Sistemul bancar a fost înfiinţai pe 05 mai 1850 şi de atunci pană în 1999 a funcţionat ca societate anonimă...

Monografia sistemului bancar din Belgia

1.Descrierea sistemului bancar din Belgia 1.1. Istoric Putem afirma că activitatea bancară are origini chiar din Antichitate , la acel moment ,...

Ai nevoie de altceva?