OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3396
Mărime: 33.69KB (arhivat)
Publicat de: Panagachie Jianu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anton Sorin Gabriel

Extras din referat

1.1. Organisme de plasament colectiv al valorilor mobiliare(OPCVM)

Organismele de plasament colectiv al valorilor mobiliare sunt fonduri deschise de investiţii şi societăţi de investiţii care îndeplinesc cumulativ două condiţii:

a) au ca singur scop efectuarea de investiţii colective plasând resursele băneşti în instrumente financiare lichide urmărind concomitent diversificarea riscului şi administrarea prudenţială;

b) titlurile de participare sunt răscumpărabile (la cererea deţinătorilor) continuu din activele respectivelor organisme. Activitatea OPCVM de a se asigura că valoarea titlurilor sale de participare pe o piaţă nu variază semnificativ în raport cu valoarea activului net unitar poate fi considerată echivalentă cu operaţiunea de răscumpărare.

Organismele se disting deci sub două forme: fie ca fonduri deschise de investiţii având la bază un contract civil sau sub forma unei societăţi de investiţii având la temei un act constitutiv.

Toate activele unui OPCVM îi sunt încredinţate spre păstrare în condiţii de siguranţă unui depozitar - instituţie de credit din România, autorizată de Banca Naţională a României în conformitate cu legislaţia bancară. Acesta are ca şi sarcini asigurarea că vânzarea, emiterea, răscumpărarea sau anularea titlurilor de participare se efectuează de către SAI în numele OPCVM conform cu reglementările CNVM şi cu regulile actului constitutiv al societăţii de investiţii. În continuare el trebuie să se asigure că valoarea titlurilor de participare este calculată corect şi trebuie să îndeplinească instrucţiunile SAI sau ale societăţilor de investiţii autoadministrate.

Un alt obiectiv pe care îl are de atins este faptul că trebuie să urmărească ca în tranzacţiile ce implică activele OPCVM orice sumă să fie achitată în termenul stabilit, precum să urmărească ca toate veniturile OPCVM să fie administrate şi calculate conform legii.

Un depozitar poate transfera unei terţe persoane, denumită şi având calitatea de subdepozitar, păstrarea unei părţi din activele unui OPCVM.

Organismele de plasament colectiv al valorilor mobiliare pot contracta împrumuturi (cu autorizare obţinută de la CNVM) până la concurenţa a maximum 10% din valoarea activelor sale sau pot achiziţiona monedă străină (devize). Titlurile unui OPCVM vor fi emise numai la momentul în care contravaloarea acestora, la preţul net de emisiune este înregistrată în contul organismului. Preţul de răscumpărare al acestora va fi calculat la data primirii cererii de răscumpărare, plata efectuându-se într-un termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare reglementează fondul deschis de investiţii/actul constitutiv al unei societăţi de investiţii prin: urmărirea modalităţilor de emitere, vânzare, răscumpărare şi anulare a titlurilor de participare, prin calculul valorii activului unitar net, prin verificarea identităţii SAI împreună cu depozitarul şi relaţia dintre aceste părţi şi investitori, prin respectarea anumitor condiţii de înlocuire a SAI şi a depozitarului care favorizează bunăstarea investitorilor, verificarea comisioanelor de administrare percepute de SAI precum şi cheltuielile pe care SAI este împuternicită să le facă în numele OPCVM, implicit metodele de calcul al acestora.

Autorizaţia primită de OPCVM pentru funcţionare, pentru iniţierea şi derularea ofertei publice continue de titluri de participare trebuie acordată în termen de maximum 30 zile de la data primirii documentaţiei complete.

Prospectul de emisiune al fondului deschis de investiţii cuprinde în linii mari informaţii referitoare la societatea de administrare a fondului deschis de investiţii, informaţii despre depozitar, identitatea fondului, descrierea obiectului şi obiectivelor fondului, prezentarea persoanelor responsabile cu analizarea oportunităţilor de investiţii, caracteristicile unităţii de fond împreună cu informaţii despre emiterea şi răscumpărarea unităţilor de fond, metode de determinare a valorii activelor nete ale fondului deschis de investiţii precum şi comisioane şi alte cheltuieli. În încheierea prospectului de emisiune se precizează regimul fiscal al acestuia, auditorul fondului, date de întocmire şi distribuţie a situaţiilor contabile, consultanţi şi alte persoane juridice, informaţii cu privire la modalitatea de efectuare a plăţilor către investitori, reguli pentru determinarea şi repartizarea veniturilor.

Preview document

OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 1
OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 2
OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 3
OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 4
OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 5
OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 6
OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 7
OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 8
OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 9
OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 10
OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 11
OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 12
OPCVM versus fonduri de pensii - asemănări și deosebiri în modul de organizare și funcționare - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • OPCVM Versus Fonduri de Pensii - Asemanari si Deosebiri in Modul de Organizare si Functionare.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?