Piața bunurilor de lux - ceasuri elvețiene

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 4212
Mărime: 17.29KB (arhivat)
Publicat de: Abel-Marian Vasile
Puncte necesare: 7
Academia de Studii Economice

Extras din referat

In economie, un bun de lux este un bun pentru care cererea creste intr-o proportie mai mare atunci cand venitul creste, prin contrast cu bunurile inferioare si cele normale. Se spune ca bunurile de lux au o elasticitate a cererii foarte mare: pe masura ce oamenii devin mai bogati, ei vor cumpara din ce in ce mai multe bunuri de lux. Trebuie mentionat, insa, ca elasticitatea cererii nu este constanta relativ la venit, si isi poate schimba semnul la nivele diferite de venit. Astfel, un bun de lux poate deveni un bun normal sau chiar un bun inferior la diferite venituri, spre exemplu o persoana bogata nu mai cumpara masini de lux pentru colectia sa de automobile si incepe sa colectioneze avioane (la un asemenea venit, o masina de lux devine un bun inferior).

Anumite produse confectionate au statutul de bunuri de lux datorita designului lor, calitatii, durabilitatii sau performantei de a fi superioare substituentilolor lor. Astfel, literalmente fiecare categorie de bunuri disponibile pe piata astazi include un set de produse similare al caror “lux” este marcat de componente si materiale de o mai buna calitate, constructie solida, aparenta eleganta, durabilitate crescuta, o mai buna performanta, trasaturi avansate etc. Asadar aceste produse de lux retin sau imbunatatesc functionalitatea de baza pentru care toate articolele dintr-o categorie data dunt proiectate.

Sunt de asemenea bunuri care sunt percepute ca luxoase de public pentru ca joaca rolul de simboluri ale statutului astfel aceste bunuri tind sa semnifice puterea de cumparare a celor ce le achizitioneaza.. Aceste obiecte, desi nu sunt mai bune ( in calitate, performanta sau aparenta) decat substituentele lor mai ieftine, sunt cumparate cu unicul scop de a etala bogatia sau venitul proprietarilor lor. Aceste tipuri de bunuri sunt obiectele unui fenomen socio-economic numit conspicuous consumption(habar n`am c inseamna) si cel mai adesea include masini de lux, ceasuri scumpe si bijuterii, haine ale designerilor, yachturi si resedinte cum ar fi McMantion, resedinte urbane si case in provincie.

Anumite produse de lux au fost revendicate a fi exemple de bunuri Veblen cu o elasticitate a pretului de cerere pozitiva: de exemplu scumpirea unui parfum ii poate creste valoarea fiind perceput ca un produs de lux intr-o asemenea masura incat vanzarile pot creste in loc sa scada.

Desi termenul tehnic “bun de lux” este independent de calitatea bunului, acestea sunt in general considerate a fi bunuri la cel mai inalt nivel al pietei in ceea ce priveste calitatea si pretul.. Bunurile clasice de lux includ haine, accesorii si genti haute couture.Multe piete au un segment de lux incluse, spre exemplu vinul si chiar ciocolata.

Produsele de lux pot fi si unele servicii. Angajarea menajerelor full time sau cele ce locuiesc in aceeasi casa este un lux ce reflecta decalajul veniturilor. Unele servicii financiare, in special in unele case pot fi considerate servicii de lux prin carenta deoarece persoanele cu venituri mici nu le folosesc.

O marca de lux sau de prestigiu este o marca pentru care majoritatea produselor sale sunt bunuri de lux.. Poate include de asemenea si anumite marci ale caror nume sunt asociate cu luxul, pretul mare, calitate inalta, desi cateva dintre produsele lor sunt considerate produse de lux. Producatorul de ceasuri Rolex este un exemplu de astfel de marci pentru ca un ceas Rolex este considerat un simbol.

O alta caracteristica a pietii bunurilor de lux este sensibilitatea foarte mare la coborarile si urcarile in economie, preturile ce aduc profituri mari, si marci foarte atent controlate. Alte linii de ghidare se pot aplica anumitor piete de lux cum ar fi piata ceasurilor de lux.

Un ceas de lux nu indica o alta ora decat unul obisnuit, chiar daca se prea poate ca uneori modul de afisare sa fie altul, insa un ceas de lux este un simbol al unui anumit statut. In plus, cumpararea unui ceas de lux poate fi o investitie, pentru ca un ceas obisnuit nu va putea fi vandut niciodata la un pret mai mare decat cel la care a fost cumparat.

Atunci cand ne gandim la produse de lux, primul lucru care ne vine in minte este suma de bani cu care poti cumpara asemenea produse. Total gresit, pentru ca luxul nu inseamna doar bani multi. Primele lucruri la care ar trebui sa ne gandim sunt prestigiul, stilul, bunul gust, imaginea. Suma de bani pe care o platesti nu iti asigura doar produsul in sine, ci si un pachet complet care reflecta imaginea casei de lux si nivelul de exclusivitate oferit.

In ceea ce priveste piata produselor de lux din Romania, nu se poate vorbi de un moment de lansare, de un moment de inceput, pentru ca a existat mereu un segment restrans de oameni care au avut acces la asemenea produse. Insa, se poate vorbi de o relansare a pietei, datata pe la jumatatea anilor 1990, cand s-au deschis magazinele de lux din Bucuresti. In ultimii 2-3 ani, tot mai multe produse de lux sunt disponibile si in Romania, chiar daca cele mai multe marci prezente pe piata sunt cele de nivel mediu. Tot o caracteristica a pietei autohtone de produse de lux este ca majoritatea covarsitoare a businessurilor de acest fel s-au concentrat in Bucuresti. Cele mai multe marci de lux provin din Elvetia, Italia si Franta, iar business-urile functioneaza sub forma de franciza. In plus, fiind o piata relativ tanara, piata de produse de lux sufera de lipsa de experienta in ceea ce priveste consumul de produse exclusiviste. Cele mai dezvoltate segmente de produse de lux pe piata autohtona sunt automobilele de lux, cosmeticele si parfumurile de lux si nu in ultimul rand ceasurile si bijuteriile de lux.

In afara de marele potential de dezvoltare confirmat in ultimii ani si intrarea marcilor majore din industria ceasurilor, o alta caracteristica care merita sa fie mentionata: piata se maturizeaza, clientii devin din ce in ce mai pretentiosi si mai sofisticati. "Ceasurile, ca si bijuteriile, au devenit un simbol si o expresie a statutului social in timp ce acum cativa ani simbolul suprem al luxului era probabil o masina scumpa", declara Loucas Ellinas, Managing Director al Chronolink, unicul ditribuitor autorizat al Rolex.

Pe piata ceasurilor de lux (o piata care a luat amploare, in prezent fiind prezente in Romania majoritatea marcilor importante la nivel international) putem identifica mai multe segmente. Marcile sunt introduse intr-unul din segmente pe baza a trei criterii principale: pretul, prestigiul si gradul de notorietate al marcii si volumul de vanzari. Cel mai cunoscut segment este Luxury, iar modelele de ceasuri care se incadreaza in acest segment sunt elegante, prestigioase, cu stil, au o finisare deosebita, materiale de cea mai buna calitate si ele pot genera tendinte pe piata. Daca insa carcasa si bratara sunt produse in masa, atunci vorbim de segmentul de lux la un pret moderat. Daca insa si carcasa si bratara sunt exclusiviste, atunci intr-adevar este lux. De asemenea, se mai pot identifica modele de ceasuri care urmeaza tendintele si nu le genereaza, dar si de marci de ceasuri care exceleaza prin design.

Preview document

Piața bunurilor de lux - ceasuri elvețiene - Pagina 1
Piața bunurilor de lux - ceasuri elvețiene - Pagina 2
Piața bunurilor de lux - ceasuri elvețiene - Pagina 3
Piața bunurilor de lux - ceasuri elvețiene - Pagina 4
Piața bunurilor de lux - ceasuri elvețiene - Pagina 5
Piața bunurilor de lux - ceasuri elvețiene - Pagina 6
Piața bunurilor de lux - ceasuri elvețiene - Pagina 7
Piața bunurilor de lux - ceasuri elvețiene - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Piata Bunurilor de Lux - Ceasuri Elvetiene.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Rentabilitatea lansării pe piață a unui nou produs - ceasul de mână Elegance

Introducere Acest proiect evidenţiază perspectivele de dezvoltare ale firmei Basel SA şi activitatea departamentului management-marketing din...

Analiza Conjuncturii

1.Internaţionalizarea pieţei firmei şi necesitatea prospectării ei Fazele procesului de internaţionalizare - prima fază s-a derulat în primele...

Ai nevoie de altceva?