Cuprins
- Capitolul 1. Fondurile de pensii la nivelul României
- 1.1. Misiunea fondurilor de pensii în contextul societății actuale ..2
- 1.2. Piața fondurilor de pensii pentru țările din Uniunea Europeană ..4
- Capitolul 2. Fondurile de pensii specifice țărilor din Uniunea Europeană
- 2.1. Pensiile în Uniunea Europeană .9
- 2.2. Pensiile private în Uniunea Europeană ...12
- Concluzii
- Bibliografie
Extras din referat
Capitolul 1
Fondurile de pensii la nivelul României
1.1. Misiunea fondurilor de pensii în contextul socității actuale
O trăsătură caracteristică și străveche a omului se referă la ideea de a economisi o anumită cantitate din resursele materiale pe care le deține, în scopul de a trece peste anumite întâmplări precizate drept ca fiind riscuri sociale, de exemplu: boala, invaliditate, maternitate, accidentele petrecute la locul de muncă, șomajul, împlinirea unei anumite limite de vârstă.
Un fond de pensii este un fond înființat cu scopul de a facilita, organiza și investi banii cu care angajatorul contribuie pentru constituirea pensiei private a angajatului, care suplimentează pensia acordată de sistemul public de pensii. Acest fond de pensii este un coș de active menit să genereze o creștere stabilă pe termen lung și să iți asigure un venit suplimentar atunci când te pensionezi.
Nevoia extinderii fondurilor de pensii în societatea actuală este determinată de prezența următorilor factori: sporirea populației și a speranței de viață, necesitatea menținerii gradului de satisfacere a nevoilor din timpul vieții salariale după etapa pensionării, atitudinea precaută, gradul cheltuielilor cu pensiile a devenit greu de suportat pentru bugetul public, precum și experiențele statelor care au stimulat schimbarea sistemului de pensii la nivel național.
În cadrul literaturii de specialitate se remarcă posibilitatea de a alege între două căi de finațare a pensiilor:
o finanțare (PAYG) Pay-As-You-Go, situație în care pensia celor pensionați în momentul prezent este suportată din contribuțiile angajatorilor și angajaților prezenți, inclusiv și alte surse, de exemplu bugetul public care ajută la completare;
o strângerea unor fonduri/finanțare din fonduri, se referă la acea pensie care este finanțată dintr-o rezervă, alcătuită într-un interval de timp anterior prin intermediul investițiilor contribuțiilor strânse ale respectivei persoane interesate.
Direcția la nivel internațional este de trecere de la primul mecanism la cel de-al doilea, într-o măsură parțial stabilită; trecerea de la faptul că o generație „întreține” generația următoare, la tratarea că fiecare generație de întreține pe sine. Astfel, o generație are de suferit atunci când se manifestă o perioadă de tranziție, aceasta trebuind să se auto-întrețină, respectiv să întrețină și generația precedentă, la aceasta alăturându-se și contribuția din partea statului.
Țările care au schimbat sistemele naționale de pensii au avut ca ținte principale garantarea câștigului pe o perioadă lungă de timp pentru cei care participă la fondurile de pensii și formarea unei relații direct proporțională situată la nivelul dintre contribuțiile aduse la fondurile de pensii cu cel al câștigurilor realizate. În cazul acesta, prezența unei piețe de capital evoluată a reprezentat o împrejurarea necesară, dar nu și de ajuns, care trebuia să garanteze buna desfășurare a fondurilor de pensii administrate privat, prin eficacitatea realizată pe o periodă lungă de timp. Piața de capital va acumula un aflus de investiții substanțial, pe o perioadă lungă, iar porțiunea investitorilor instituționali devine mai consistentă.
Extinderea sistemului fondurilor de pensii private are rezultate de natură cantitativă, lichiditatea pieței bursiere a înregistrat o majorare deoarece au fost atrase fonduri financiare, dar identifică și schimbări de natură calitativă: varietatea instrumentelor financiare prezente în interiorul pieței, mai exact instrumentele financiare derivate, folosite pentru a controla într-un mod eficient riscurile, diminuarea volatilității de ansamblu a pieței, ținând cont de prestanța lor de investitori pe o perioadă medie și lungă de timp, îi va îndrepta spre o anumită categorie de investiții în care sunt acționare.
Între fondurile de investiții și fondurile de pensii referitor la organizarea și modul de acționare sunt prezente unele trăsături caracteristice ce cuprind următoarele aspecte:
Tabel 1.1. Particularități ale fondului de investiții și fondului de pensii
Bibliografie
Cărți de specialitate:
1. Corpul experților contabili și contabililor autorizați din România, Managementul piețelor de capital, Editura Ceccar, București, 2010;
2. Frunzaru Valeriu, Sistemul de pensii românesc, o evaluare din perspectiva europeană, Editura Economică, 2007;
3. Tănăsescu Paul, Asigurări și protecție socială în România, Editura C.H.Beck, București, 2009;
4. Tănăsescu Paul, Șerbănescu Cosmin, Ionescu Roxana, Popa Mariana, Novac Elly Laura, Asigurări comerciale moderne, Editura C.H.Beck, București, 2007.
Webografie:
1. www.asfromania.ro
2. www.casadepensiibv.ro
3. www.cdep.ro
4. www.cnpp.ro
5. www.cnpv.ro
6. www.fluentinfinante.ro
Preview document
Conținut arhivă zip
- Piata fondurilor de pensii din Uniunea Europeana.docx