Problematici ale statelor din America de Nord

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2706
Mărime: 19.46KB (arhivat)
Publicat de: Abel Grosu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1. Problematica locurilor de munca - inflatia si somajul;

Statele Unite ale Americii au o economie capitalista , care e sustinuta de resurse naturale abundente , de o infrastructura bine pusa la punct si o inalta productivitate . Potrivit Fondului Monetar International , PIB-ul Statelor Unite de 15,1 trilioane de dolari constituie 22% din produsul global brut , raportat la rata de schimb si peste 19% din produsul global brut raportat la paritatea puterii de cumparare . Mai mare decat al oricarui stat al lumii , Pib-ul Statelor Unite raportat la paritatea puterii de cumparare era in 2011 cu doar 5% mai mic decat cel al Uniunii Europene , a carei populatii este cu aproximatic 62% mai mare .

Inflatia era intre februarie 2012 si februarie 2013 de 2 % , iar somajul in luna aprilie 2013 era de 7,5 % . Totusi , rata ocuparii populatiei era de doar 58,5 % in martie 2013 . In ultimul timp s-a pus deseori problema crearii de noi locuri de munca de catre administratia americana .

Canada se remarca printr-o industrie diversificata si o economie care se plaseaza pe 11 in lume . Inflatia in 2012 era de 1,5 % , iar somajul se situeaza la 7,2 % .

Mexicul in schimb se caracterizeaza printr-o economie cu o crestere accelerata , dar cu o inflatie ceva mai ridicata , de 4,65% , si cu o rata a somajului de 4,51%.

2. Politici educationale;

Sistemul public american de educatie este operat de catre stat si guvernele locale , monitorizat de catre Departamentul pentru Educatie al Statelor Unite . In aproape toate statele americane , copii incep scoala de la varsta de 7 ani si pana la varsta de 18 ani , cand termina liceul la sfarsitul clasei a XII-a . Totusi unele state le permit elevilor sa termine scoala la varsta de 16 sau 17 ani . In jur de 12 % dintre copii sunt inmatriculati la scoli parohiale sau private , si numai 2 % sunt educati acasa .

In Statele Unite ale Americii exista numeroase institutii de invatamant superior , atat publice , cat si private . Potrivit ratingurilor internationale 13-15 colegii si universitati americate sunt cotate intre primele 20 ale lumii . Dintre americanii de la 25 de ani in sunt , 84,6% au terminat liceul , 52, 6% au urmat un colegiu , iar 27,2% au obtinut o diploma de facultate . 9.6% au obtinut chiar si grade mai inalte . Gradul de alfabetizare a populatiei este de 99% , ceea ce situeaza Statele Unite pe locuri fruntase in lume .

In Canada , sistemul educational este de asemenea de calitate . In ceea ce priveste invatamantul preuniversitar , acesta este asemanator cu cel din SUA , care incepe de la varsta de 6-7 ani si continua pana la 17-18 ani . Un aspect important este faptul ca Canada este o tara bilingva , iar acet lucru se reflecta si in educatie . Un alt lucru de remarcat este acela ca institutiile educationale religioase ocupa un loc important , iar funtionarea acestora este garantata de Constitutie . Gradul de alfabetizare este ridicat, de 99% , atat in randul femeilor , cat si al barbatilor .

In Mexic in schimb , gradul de alfabetizare este mai redus , de aproximativ 87% in randul barbatilor si de numai 85,3% in randul femeilor . Invatamatul preuniversitar debuteaza de asemenea la varsta de 6 ani si continua pana la 18 ani , urmandu-se apoi studiile universitare .

Educatia in Mexic este asigurata de Secretariatul Educatiei Publice ( Secretaria de Educacion Publica ) . Cu toate ca este o tara preponderent catolica , constitutia din 1917 prevede ca educatia sa evite orice privilegiu al religiei , iar membrii unui cult sa nu fie favorizati in detrimentul altora . Predarea religiei este interziza in scolile publice, insa cultele au dreptul se a avea scoli private , dar care insa nu beneficiaza de finantare publica .

3. Accesul la asigurările de sănătate

Statele Unite ale Americii nu are de asistenta medicala universala sau un sistem de medicina socializat . Asigurările de sănătate pot fi oferite ca un beneficiu angajat , în timp ce șomerii, part-time, și lucrătorilor independenți trebuie să plătească de multe ori pentru asigurarea lor. Începând cu anul 2001, 41,2 milioane de persoane din Statele Unite (14,6% din populatia Statelor Unite) au avut nici o acoperire de asigurari de sanatate, deși o parte semnificativă din acestea sunt în SUA fără documentele necesare. Până în 2004, aceasta a crescut la 45 de milioane (15,6%).

Un recent studiu facut de Universitatea Harvard, studiul a constatat că facturile medicale sunt o cauza principala de faliment in Statele Unite . Studiul a constatat că mulți care declarara falimentul au facut parte din clasa de mijloc și s-au angajat înainte de a deveni bolnavi, dar au pierdut asigurarile de sanatate in momentul in care au declarat falimentul.

Eforturile de a oferi asistenta medicala universala în anii 1960 și începutul anilor 1990 impiedicat pe scară largă de către politicienii care au obiectat controlul guvernului de medicină și grupuri de afaceri care s-au opus reglementarea în continuare a de sănătate și de asigurare industrii. În ciuda unui consens general, codificată de guvernul federal de urgenta de tratament medical și Legea Muncii , ca asistența medicală de urgență trebuie să fie furnizate chiar de nevoiași, acesta nu este acceptat pe scară largă în Statele Unite, care disponibilitatea de ingrijire a sanatatii mai larg ar trebui să fie considerat un drept și plătite de fonduri publice.

4. Costul de trai

De fiecare dată când guvernul ridica salariul minim, prețurile trebuie să se ridice teoretic la fel de bine. Unele state au un cost de trai care necesită o afacere pentru a adăuga un salariu suplimentar la salariul minim. Muncitorii fac mai mulți bani, apoi cheltuie mai mulți bani, iar această inflație progresivă este legată de creșterea costurilor de trai.

Salariul minim este o parte extrem de mică a inflației. De fapt, salariul minim nu a ținut pasul cu inflația pe ultimii 30 de ani. Inflația are mult mai multe de a face cu politica monetară și de credit.

Preview document

Problematici ale statelor din America de Nord - Pagina 1
Problematici ale statelor din America de Nord - Pagina 2
Problematici ale statelor din America de Nord - Pagina 3
Problematici ale statelor din America de Nord - Pagina 4
Problematici ale statelor din America de Nord - Pagina 5
Problematici ale statelor din America de Nord - Pagina 6
Problematici ale statelor din America de Nord - Pagina 7
Problematici ale statelor din America de Nord - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Problematici ale Statelor din America de Nord.doc

Te-ar putea interesa și

Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional

CAP.I ABORDĂRI CONCEPTUALE 1.1. Globalizarea - noţiuni generale Transportation is the industry that connects other industries It’s the key to...

Rolul Instituțiilor și Organismelor Europene în Protecția Drepturilor Omului

INTRODUCERE Problematica drepturilor omului reprezintă una dintre temele dominante ale vieţii social-politice actuale fiind supusă tot mai...

Grupările Regionale în Evoluția Lumii Contemporane

Introducere La început de mileniu, omenirea se îndreaptã spre o nouã erã; fenomene complexe dominã viata politicã, economicã, socialã, militarã...

Evaziune fiscală internațională

Introducere Globalizarea economiei mondiale, precum şi breşele create în sistemul fiscal internaţional şi rafinarea strategiilor financiare au...

Izvoarele Dreptului Internațional Public

Introducere Dreptul internaţional a apărut şi s-a dezvoltat din nevoia formulării unui cadru ordonat pentru relaţiile interstatale. Evoluţia sa,...

Piața turistică a statului Chile

CAPITOLUL I Introducere.Elemente de cadru general privind statul Chile 1.1.Asezare geografica- Unde se,, termina “pamantul Departe de Europa,de...

Implicații ale globalizării financiare asupra politicilor monetare

Introducere Nici o definiţie a fenomenului globalizării nu este mai acoperitoare decât cea indusă de cunoscuta sintagmă a “satului planetar”si că,...

Rolul Organizațiilor Internaționale în Păstrarea Sistemului Mondial de Securitate

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE SECŢIUNEA I COOPERAREA STATELOR ÎN CADRUL ORGANIZAŢIILOR INTERNAŢIONALE 1.1.1. NECESITATEA COOPERĂRII DINTRE...

Ai nevoie de altceva?