Recenzie - economie și prosperitate - introducere în teoria și practica progresului economic

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2282
Mărime: 13.47KB (arhivat)
Publicat de: Cristofor Sima
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cosmin Marinescu
anul 1 la microeconomie.

Extras din referat

Partea I : Zece elemente cheie ale ştiintei economice

1. Stimulentele conteaza

Daca anumite lucruri sau actiuni ne aduc diferite beneficii se va opta pentru alegerea lor in detrimentul celorlalte ce ar putea fi infaptuite respectiv achizitionate.Practic beneficiile , caracteristicile si costurile actiunilor disponibile ne pot impulsiona sau nu sa le infaptuim.

2.Nimic nu e pe gratis

Resursele sunt limitate in vreme ce nevoile sunt nelimitate.Costurile au o functie importanta : ne ajuta sa cream un echilibru intre dorinta pentru o cantitate mai mare dintr-un bun si dorinta pentru alte bunuri ce pot fi produse in schimb. Desi anumite bunuri sunt furnizate gratuit aceasta muta costurile dintr-o parte in alta.

3.Schimburile voluntare promoveaza progresul economic

Castigul reciproc este fundamentul comertului.Deoarece nimeni nu isi poate produce tot ceea ce ii este necesar comertul permite fiecarui partener comercial sa obtina ceea ce isi doreste. Comertul canalizeaza bunurile si serviciile catre cei care le pretuiesc mai mult, schimbul permite partenerilor comerciali sa castige specializandu-se in producerea acelor lucruri pe care le fac cel mai bine si schimbul voluntar permite realizarea unor castiguri de pe urma efortului cooperativ, diviziunea muncii si adoptarii unor metode de productie pe scara larga.

4.Costurile de tranzactie sunt un obstacul in calea schimbului.

Reducerea acestor obstacole va contribui la promovarea progresului economic.

Uneori costurile de tranzactie pot fi ridicate din cauza obstacolelor fizice cum ar fi oceanul, muntii, raurile,etc.Daca aceste costuri sunt reduse productia va creste deoarece castigurile sunt mai mari si intreprinzatorii sunt stimulati sa investeasca.Costurile de tranzactie sunt scazute de catre intermediari care le faciliteaza din doua puncte de vedere: timp si bani.

5.Cresterile venitului real sunt dependente de cresterile productiei reale

O productie si productivitate cat mai mare asigura o indeplinire mai buna a nevoilor.Daca productia reala va creste atunci si raportul dintre productie si locuitori va creste ceea ce inseamna ca un locuitor,in medie, poate achizitiona mai multe bunuri decat achizitiona inainte.In concluzie venitul real va creste.

6.Cele patru surse ale cresterii venitului sunt:

a)imbunatatirea calificarii muncitorilor;

b)formarea de capital;

c)progresul tehnologic si

d)mai buna organizare economica.

Imbunatatirea calificarii muncitorilor si progresul tehnologic sporeste eficienta celor 2 factori de productie(munca+capital) iar sporirea capitalului sporeste productivitatea lucratorilor.Organizarea economica eficienta va facilita cooperarea sociala si va canaliza productia catre bunurile pe care oamenii le pretuiesc.

7.Venitul este plata obtinuta pentru faptul de a fi oferit servicii dorite de ceilalti.Oamenii isi castiga venitul ajutandu-i pe cei din jur.

Desi in majoritatea cazurilor oamenii sunt manati sa faca anumite lucruri de dorinta de castig personal vor avea o puternica motivatie de a face investitii si de a dezvolta talente care sunt pretuite de ceilalti.Venitul este pur si simplu compensatia primita in schimbul serviciilor oferite celorlalti.Cu cat serviciile oferite sunt mai pretuite cu atat veniturile primite de cei care le ofera sunt mai mari.

8.Profiturile orienteaza intreprinderile economice catre activitati care sporesc avutia generala

Cu cat profiturile din desfasurarea anumitor activitati sunt mai mari cu atat inseamna ca acele activitati sunt mai pretuite de oameni.Prin urmare intreprinzatorii sunt antrenati sa produca bunuri pretioase in ochii altora.Astfel se sporeste avutia generala.

9.Principiul „mainii invizibile”: Preturile armonizeaza interesul personal cu bunastarea generala

Adam Smith arata ca nimic in afara urmarii interesului propriu nu este necesar pentru obtinerea bunastarii generale.Preturile determina profitul.Cei ce urmaresc sa realizeze profit urmaresc propriul interes indeplinind totodata nevoile celoralalti intr-o mai buna masura.

10.Cea mai comuna sursa de eroare in stiinta economica este ignorarea efectelor secundare si a consecintelor pe termen lung.

Henry Hazlitt, cel mai mare popularizator al stiintei economice , a scris o carte numita „Stiinta economica intr-o singura lectie”.El spunea in aceasta carte ca, analizand o propunere economica „nu trebuie urmarite doar rezultatele imediate ci si rezultatele pe termen lung,nu numai consecintele primare ci si consecintele secundare si nu numai efectele asupra unui grup ci efectele asupra tuturor.”

Partea II: Sapte surse majore ale progresului economic

1.Proprietatea privata:oamenii vor fi mai intreprinzatori si vor folosi resursele mai chibzuit atunci cand proprietatea se afla in posesiune privata

Proprietatea in regim de posesiune privata implica trei lucruri: dreptul la utilizare exclusiva, protectie legala impotriva celor ce o incalca si dreptul de transfer.Posesiunea privata permite indivizilor sa decida cum isi vor folosi proprietatea.Dar, in acelasi timp ii face responsabili pentru actiunile lor.

Preview document

Recenzie - economie și prosperitate - introducere în teoria și practica progresului economic - Pagina 1
Recenzie - economie și prosperitate - introducere în teoria și practica progresului economic - Pagina 2
Recenzie - economie și prosperitate - introducere în teoria și practica progresului economic - Pagina 3
Recenzie - economie și prosperitate - introducere în teoria și practica progresului economic - Pagina 4
Recenzie - economie și prosperitate - introducere în teoria și practica progresului economic - Pagina 5
Recenzie - economie și prosperitate - introducere în teoria și practica progresului economic - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Recenzie - Economie si Prosperitate - Introducere in Teoria si Practica Progresului Economic.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Recenzie Carte Economie și Prosperitate

Lucrarea intitulata “Economie si prosperitate. Introducere in teoria si practica progresului economic” este rezultatul cooperarii dintre doua...

Recenzie Economie și Prosperitate

„ Economie si prosperitate ” Nu doar o carte cu subiect economic ci si o carte pentru viata de zi cu zi, lucrarea „Economie si prosperitate”, o...

Ai nevoie de altceva?