Recenzie state și piețe

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3280
Mărime: 36.23KB (arhivat)
Publicat de: Amedeu Balint
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Susan Strange

Susan Strange (n. 9 iunie 1923 – 25 octombrie 1998) a fost un academician britanic care a fost influent în câmpul de economie politică internațională. Cele mai importante publicaţii includ: Capitalismul casino’, ‚Mad Money’, ‚State şi pieţe’ şi ‚Retragerea statului: Difuzarea de putere în economia mondială’.

Cariera academică a lui Susan Strange a fost o poveste despre continua inovare în domeniul de studii internaţionale. Prima ei carte importantă a fost ‚Sterling şi politica britanică’. Un studiu politic al unei valute internaţionale în declin (1971) legată de relaţiile de putere care înconjoară banii internaţionali. A dat substanță ideii de fuziune între analiza politica şi economică. În cursul anului precedent, articolul ei în Jurnalul ‚Chatham House International Affairs’, " Economii internationale si relatii internationale: un caz de neglijare reciprocă" (aprilie 1970) a atras din aceasta cercetare un manifest care efectiv a lansat Economia Politică Internaţională (IPE) ca o zonă de creştere a studiilor internaţionale.

Pentru un sfert de secol, Susan Strange a fost figura cea mai influentă în studiile britanice internaţionale .Ea a avut o serie de posturi-cheie academice in Marea Britanie, Italia şi Japonia. Din 1978 in 1988, ea a fost profesor Montague Burton de Relaţii Internaţionale la Scoala londoneza de Economie şi Ştiinţe Politice (LSE) , prima femeie care a deţinut acest post şi o poziţie profesorala în relaţiile internaţionale la LSE. Ea a fost o figură majoră în asociaţiile profesionale, atat in Marea Britanie cat şi in Statele Unite: ea a fost un membru fondator instrumental şi primul trezorier la Asociatia Internationala de Studii Britanice (BISA) şi primul preşedinte de sex feminin al Asociatiei Internationale de Studii (ISA) în 1995. Între 1989 şi 1994 ea a fost profesor de economie politică internaţională la Institutul Universitar European din Florenţa.

Aceasta a fost în principal un savant creativ şi o personalitate puternica care si-a exercitat influenta. Ea a fost aproape singura responsabila pentru crearea "economiei politice internaţionale" şi transformarea ei într-una din cele două sau trei câmpuri centrale în cadrul studiilor internaţionale în Marea Britanie, ea si-a apărat creatia ei cu robusteţe, şi a făcut afirmaţii atât de puternice în numele acesteia, că influenţa ei a fost simţita-chiar dacă nu întotdeauna acceptată-în majoritatea celorlaltor domenii ale disciplinei. Ea a fost una dintre cele mai timpurii şi cele mai influente militante pentru o mai bună integrare a studiului de politică internaţională şi de economie internaţională în bursa de studii în limba engleză.

În perioada ulterioară a carierei sale, alături de analizele financiare oferite în Capitalismul de cazinou (analiză în care ea a simţit că a fost justificată de criza financiară din Asia de Sud-Est) şi Mad Money, contribuţiile ciudate în domeniu includ caracterizarea ei a diferitelor patru domenii (de producţie, de securitate, finanţe şi cunoştere), prin care puterea ar putea fi exercitată în Relaţiile Internaţionale. Această înţelegere a ceea ce ea a numit "putere structurala", a stat la baza argumentului ei împotriva teoriei Declinului hegemoniei americane la începutul anilor optzeci.

Analiza ei în special în ‘State şi pieţe’ s-a concentrat pe ceea ce ea numea "piaţă autoritate nexus", legătura de putere între piaţă şi autorităţii politice. Argumentul general al muncii ei a sugerat că piaţa mondială a câştigat o putere semnificativă în raport cu statele din 1970. Acest lucru a condus la neîncrederea ei în nereuşita sistemului Westfalia . Ea a susţinut că un "decalaj periculos", a fost în curs de dezvoltare între statele naţiune teritorial-legate şi cooperarea slabă sau parţială interguvernamentală în care pieţele au avut mână liberă, care ar putea fi constructive sau distructive.

Structura cărţii

Cartea ‘State şi pieţe’ scrisă de Susan Strange ) a oferit un cadru general care a îmbrăţişat perspective ideologice diferite: valori diferite şi scopuri care ar putea fi urmărite într-o evaluare realistă a forţelor şi constrângerilor în economia politică. Această carte este structurată în patru mari părţi şi un prolog.

Preview document

Recenzie state și piețe - Pagina 1
Recenzie state și piețe - Pagina 2
Recenzie state și piețe - Pagina 3
Recenzie state și piețe - Pagina 4
Recenzie state și piețe - Pagina 5
Recenzie state și piețe - Pagina 6
Recenzie state și piețe - Pagina 7
Recenzie state și piețe - Pagina 8
Recenzie state și piețe - Pagina 9
Recenzie state și piețe - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Recenzie State si Piete.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Teorii și Doctrine - Platon

Păstrarea operelor lui Platon este unul dintre cele mai frumoase daruri ale destinului; forma şi conţinutul lor sunt de o însemnătate la fel de...

Ai nevoie de altceva?