Relații Economice Internaționale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 17281
Mărime: 70.93KB (arhivat)
Publicat de: Nicolaie Moldovan
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1. Businessul în sfera economică mondială. Unele direcţii şi forme.

1. Noţiunea de leasing. Particularităţile operaţiunilor leasing internaţionale.

2. Factoringul internaţional.

în businessul internaţional se utilizează relativ priorităţile a câtorva zeci de operaţiuni şi tranzacţii, participanţii la care sunt persoane rezidente şi nerezidente. Obiectele de acţiune în cadrul businessului global, al businessului în străinătate, antreprenoriatului mixt, businessului străin sunt diversele tipuri şi varietăţi de active şi, în primul rând, instrumentele intelectuale, materiale, valutare şi valorice etc. în condiţii contractuale se efectuează: tollingul, franciaisingul, tranzacţiile de bursă, bankingul, dilingul, leasingul, factoringul etc. Să ne oprim asupra a două forme (tipuri) cel mai frecvent aplicate în practica internaţională - leasingul şi factoringul.

1. Noţiunea de leasing. Particularităţile operaţiunilor leasing internaţionale

Leasingul ca formă specifică de arendă, diferă esenţial de alte forme ca: închirierea, vânzarea în credit, gajul etc. Leasingul este o formă specifică de finanţare a procurării diverselor tipuri de utilaj.

Operaţiunile leasing în mod obişnuit se efectuează prin intermediul unei companii financiare specializate (de leasing). Ofertantul leasingu¬lui, compania de leasing este o firmă sau o persoană, care oferă sub formă de leasing obiectul leasingului în condiţiile, la care s-a convenit cu beneficiarul leasingului. Compania de leasing obţine pentru utiliza¬tor dreptul de proprietate asupra unui bun mobil de la producătorul acestuia (sau proprietarul lui) şi îl oferă sub formă de leasing - pe termen lung sau mediu.

Plăţile de leasing - un fel de cotizaţii regulate, ce reprezintă plata pentru utilizarea în producţie a obiectului operaţiunii de leasing.

Ordinea, modalităţile şi condiţiile de decontare a plăţilor - de o singură dată sau periodice - ca şi în ansamblu relaţiile dintre participanţii la operaţiunile leasing se stabilesc conform condiţiilor stipulate în contractul de leasing (Anexa nr. 14. Contractul de leasing financiar).

în luna mai 1988 în or. Otava (Canada) a avut loc o conferinţă internaţională în problemele leasingului şi factoringului, la care au participat reprezentanţii a 55 state. Participanţii la conferinţă au semnat "Convenţia cu privire la factoringul internaţional" şi "Convenţia pri¬vind leasingul financiar internaţional ", care unifică regulile în acest domeniu.

Aplicativ la cazurile, când în calitate de obiect de arendă se prezintă maşinile, utilajul, aparatele şi instalaţiile de verificare, se disting, în funcţie de termen, următoarele forme de arendă: rentingul -arenda pe termen scurt (de la câteva zile până la o jumătate de an), chearterul (până la un an); hairingul - arenda pe termen mediu (de la un an până la trei ani); leasingul - arenda pe termen lung (până la 20 de ani). Spre exemplu, fermierul, care se ocupă de creşterea culturilor cerealiere, are nevoie de deverse maşini agricole. Bunăoară, cositoarea îi trebuie pentru două-trei zile, şi el o poate lua sub formă de renting. Bopoana îi trebuie pe un timp mai îndelungat şi el o poate lua sub formă de chearting (hairing). Insă în ce priveşte tractorul sau camionul, apoi acestea îi vor face trebuinţă într-o perioadă lungă de timp şi de aceea le va lua sub formă de leasing [1, p.320].

Se disting circa 30 tipuri (varietăţi, forme, feluri) de leasing [2] în funcţie de acţiunea concomitentă a multor factori, care totodată se manifestă în aspect diferit. Tipurile de leasing se sistematizează ca varietăţi specifice, de regulă, pare (vezi Anexa nr. 13. Principalele tipuri şi forme de arendă a maşinilor şi utilajului). Astfel, ele se delimitează: după modul de utilizare - de producţie şi de consum; după obiectul lor - mobile şi imobile; după metoda de utilizare -leasing individual şi leasing-blanco; după caracterul de interacţiune între ofertantul leasingului şi beneficiarul leasingului - neto şi extins, "umed"; după sfera de acordare a obiectului de leasing - intern şi extern, de export, import, subleasing [mai detaliat vezi 1, p.320-322]..

Pe piaţa serviciilor leasing de cea mai mare popularitate se bucură tipurile de leasing după caracterul de oferire a obiectului leasingului. Aici se distinge leasingul financiar. In acest caz compania de leasing

îşi asumă doar partea financiară a tranzacţiei, iar riscul pentru utilizarea obiectului leasingului rămâne pe seama utilizatorului. Leasingul financiar se poate efectua în următoarele varietăţi: leasingul standard, adică producătorul transmite obiectul leasingului către compania finanţatoare, care prin intermediul companiei sale de leasing îl oferă sub formă de leasing consumatorului, şi lesingul către furnizor, în cazul căruia rolul de vânzător şi funcţiile arendaşului sunt comasate, deşi obiectul leasingului se transmite în subarenda.

Categoria pereche pentru leasingul financiar este leasingul opera¬tiv. Acest tip de operaţiune leasing se caracterizează prin termenele scurte de arendă, perioade mult mai mici de utilizare a utilajelor luate sub formă de leasing; acordarea unui spectru larg de servicii conexe, în special, care presupun deservirea, reparaţia şi asigurarea obiectului leasingului. Condiţia pentru aplicarea pe scară largă a leasingului operativ este disponibilitatea de piaţa utilajului parţial uzat, precum şi de cererea în ce priveşte darea repetată în arendă a obiectului leasin¬gului, bineînţeles pentru o plată mai mică.

în anii 80 în străinătate au început să se folosească două tipuri noi de leasing, unul din care se numeşte leasing "leas-bek" sau "recuperatoriu". Operaţiunile din cadrul acestui tip de leasing se efectuează după următoarea schemă: antreprenorul vinde un anumit bun, proprietarul căruia este şi care deja, fireşte, se află în utilizare, companiei de leasing, pentru ca apoi să-1 ia sub formă de leasing. Bunăoară: firma sau întreprinderea vinde companiei de leasing o parte din bunurile sale cu condiţia semnării concomitente cu ea a contractului despre leasingul acestora. O asemenea tranzacţie oferă firmei posibilitatea de a primi mijloace băneşti din contul realizării unor elemente ale capitalului fix, nesuspendând exploatarea lor; aceste mijloace pot fi folosite pentru reinvestire.

O largă răspândire au căpătat tranzacţiile de tipul "bey-bek", ce prevăd achitarea obligaţiunilor de plată prin livrări de producţie fabricată cu ajutorul utilajului luat sub formă de leasing. Acest tip de leasing poate fi folosit pe scară largă de către antreprenorii ţărilor cu economie tranzitorie, deoarece e vorba de un caz tipic pentru firmele, întreprinderile şi asociaţiile, care nu au suficiente mijloace valutare, necesare pentru procurarea utilajului străin performant.

în afară de operaţiunile leasing menţionate, există şi altele, ce se aplică local. Spre exemplu, în SUA o formă răspândită de leasing este leasingul multilateral. Aceasta e o formă specială de leasing, ce presu¬pune trilateralitatea relaţiilor de leasing "normal" între arendaş, furni¬zor şi compania de leasing, la care se adaugă al patrulea partener, netra¬diţional, şi anume cel, care finanţează direct producerea bunurilor de leasing. Plus de aceasta, se aplică aşa numitul leasing de proporţii, ce presupune tranzacţii deosebit de mari, după valoarea lor financiară, bunăoară, darea în arendă a avioanelor, navelor maritime de mare tonaj etc. De rând cu tipurile de leasing menţionate mai sus şi caracterizate există şi alte tipuri, cum sunt: leasingul comercial, leasingul antreprenorial, leasingul comunal etc.

Avantajele leasingului. Analiza experienţei acumulate de alte ţări în domeniul efectuării operaţiunilor leasing arată că importanţa lor economica este strâns legată de avantajele pe care le oferă leasingul. La general avantajele leasingului pot fi grupate în modul următor.

1. Financiare: soluţionarea concomitentă a problemelor ce ţin de procurarea, bunăoară a utilajului, şi finanţarea acestei operaţiuni per¬mite ridicarea gradului de eficienţă a utilizării utilajului de producţie şi

multe altele.

Preview document

Relații Economice Internaționale - Pagina 1
Relații Economice Internaționale - Pagina 2
Relații Economice Internaționale - Pagina 3
Relații Economice Internaționale - Pagina 4
Relații Economice Internaționale - Pagina 5
Relații Economice Internaționale - Pagina 6
Relații Economice Internaționale - Pagina 7
Relații Economice Internaționale - Pagina 8
Relații Economice Internaționale - Pagina 9
Relații Economice Internaționale - Pagina 10
Relații Economice Internaționale - Pagina 11
Relații Economice Internaționale - Pagina 12
Relații Economice Internaționale - Pagina 13
Relații Economice Internaționale - Pagina 14
Relații Economice Internaționale - Pagina 15
Relații Economice Internaționale - Pagina 16
Relații Economice Internaționale - Pagina 17
Relații Economice Internaționale - Pagina 18
Relații Economice Internaționale - Pagina 19
Relații Economice Internaționale - Pagina 20
Relații Economice Internaționale - Pagina 21
Relații Economice Internaționale - Pagina 22
Relații Economice Internaționale - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Relatii Economice Internationale.doc

Te-ar putea interesa și

Rolul Diplomației în Relațiile Economice Internaționale

CAPITOLUL I – DIPLOMAŢIA 1. Conceptul de diplomaţie Semnificaţia semantică a conceptului de diplomaţie s-a modificat de-a lungul timpului....

Teoriile relațiilor economice internaționale

INTRODUCERE Actualitatea temei. În condiţiile moderne, lumea fiind împărţită în ţări dezvoltate şi slab dezvoltate, unul din cei mai valoroşi...

Relații economice internaționale

CAPITOLUL 1 ECONOMIA MONDIALA ŞI SISTEMUL RELAŢIILOR ECONOMICE INTERNAŢIONALE INTRODUCERE Cea mai cuprinzătoare şi cea mai largă categorie...

Relațiile economice internaționale ale Republicii Moldova

Introducere Economia mondiala este un sistem format din ansamblul relatiilor economice dintre entitati private si publice, nationale si...

Politici Paternaliste și Cooperarea Țărilor Emergente în Cadrul Relațiilor Economice Internaționale

CAPITOLUL I ASPECTE SOCIO-ECONOMICE ALE DEZVOLTĂRII ECONOMIEI MONDIALE LA ÎNCEPUT DE MILENIU Schimbările din societate au condus şi la modificări...

Forme ale Taxelor Vamale și Impactul lor Asupra Relațiilor Economice Internaționale

Cap.1 Taxe vamale 1. 1 Definiţie şi caracterizare Taxe vamale- sunt sumele de lei ce se încasează de organele vamale pentru importul, exportul...

Taxele vamale și impactul lor asupra relațiilor economice internaționale

Cap I. Concepte privind taxele vamale și evoluția acestora I.1.Definiția, clasificarea și funcțiile taxelor vamale în economia de piață Taxele...

Previzionarea relațiilor economice internaționale

CAP. I PREVIZIONAREA RELATIILOR ECONOMICE INTERNATIONALE. 1.1. Interdependenţele economice internationale Creşterea şi dezvoltarea economică,...

Ai nevoie de altceva?