România Interbelică și Chestiunea Capitalurilor Străine

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4765
Mărime: 33.51KB (arhivat)
Publicat de: Bogdana Mureșan
Puncte necesare: 5

Extras din referat

I. Pătrunderea capitalurilor străine în economia românească în perioada interbelică

Procesul refacerii şi dezvoltării economiei naţionale s-a împletit strâns cu amplificarea rolului capitalului străin în economia românească postbelică. S-au depus eforturi pentru dobândirea capitalurilor din ţările fost inamice – capitaluri care erau prezente în România şi care ne erau datorate – şipentru reintegrarea lor sub egidă românească (cazul capitalului austro-ungar, german, etc). O parte foarte mare din aceste capitaluri, deja, însă, fusese preluată de Franţa, Anglia, Belgia, Italia şi numai un segment mai mic a fost preluat de buerghezia autohtonă.

Un moment însemnat l-a reprezentat Convenţia de la San Remo (1920) între Anglia şi Franţa. Aceasta stabilea că României îi vor reveni 51% din acţiunile fostelor societăţi germane şi austro-ungare, iar Angliei şi Franţei – 24,5%. Când s-au confiscat, însă, potrivit acrodului, acţiunile de la firmele din statele foste inamice, de către statul român, s-a văzut că aceste acţiuni erau deja camuflate în acţiuni aliate neutre şi chiar româneşti. Deci, nu se mai putea face nimic. Oricum, prin înlăturarea capitalului german şi austro-ungar au dobândit poziţii dominante capitalurilor anglo-olandeze şi franco-belgiene, alături de care capitalul american şi-a extins şi el influenţa.

Se dezvoltă şi poziţiile capitalului românesc. Bunăoară, în industria petrolieră, de la 6% în 1914, la 24,3% în 1921 din totalul capitalului investit în ramura petrolieră.

Cu toate măsurile luate de burghezia liberală spre a-şi lărgi, consolida şi dezvolta forţa economică, capitalul străin era pregnant în multe din ramurile economiei româneşti. În 1928, deţinea o pondere de 68% din capitalul societăţilor anonomie industriale şi 25% din capitalul societăţilor bancare. În industria minieră, după votarea Legii minelor, din 1924, deţinea 79%, industria metalurgică 70%, industria chimică peste 76%. Se pătrundea în economie şi pe calea întreprinderilor de stat, cumpărându-se participaţiile de rigoare.

II. Raportarea României la capitalul străin.

„PRIN NOI ÎNŞINE” / “PORŢI DESCHISE”

În raport cu capitalul străin din economia românească, prevalau doua concepţii, relativ în confruntare. Asemenea concepţii prezentau poziţii diferite în raport cu următoarele chestiuni:

- Necesitatea, căile şi modalităţile de dezvoltare a economiei naţionale;

- Atitudinea faţă de capitalul străin

- Încadrarea în chip avantajos a economiei româneşti în diviziunea internaţională a muncii şi relaţiile internaţionale

Cele două concepţii erau:

1. Concepţia „Prin noi înşine” – concepţie de sorginte şi esenţă liberală, care se sprijinea pe doi piloni importanţi din economie – BNR şi Banca Românească – care aveau capital românesc liberal şi urmărea „românizarea” (sub acest aspect, al capitalului) întreprinderilor cu capital străin, în sensul: capitalul românesc trebuia să deţină în orice firmă mai mult de 50,1%.

Această concepţie nu excludea participarea capitalului străin în economie, însă profitul trebuia să rămână, în cea mai mare parte, în România.

Timpul a dat dreptate, în bună masură, concepţiei liberale, printre ai cărei reprezentanţi s-au numărat: Vintilă şi Ionel Brătianu, Mihail Manoilescu, Ion Angelescu, Ion Gheorghe Duca, ş.a.

Ion Gheorghe Duca (1879 – 1933)

A fost un om politic liberal român, a deținut funcțiile de ministru al educației (1914-1918), ministru al agriculturii (1919-1920), ministru al afacerilor externe (1922-1926), ministru al afacerilor interne (1927-1928), și prim-ministru al României între 14 noiembrie și 30 decembrie1933.

Născut în București, a intrat în Camera Deputaților română ca reprezentant al Partidului Național Liberal în 1908 și a servit ca ministru din1914. Numit ministru de externe în 1922, era un susținător al Micii Înțelegeri, formată din România, Iugoslavia și Cehoslovacia, cu scopul de a împiedica revizionismul Ungariei (care cerea retrocedarea Transilvania- obținută de România după Primul Război Mondial)

În calitate de ministru de externe, I. G. Duca, afirmase: "Oricare cunoaște politica românească [ ] știe că una din directivele fundamentale, directiva de la care de 40 de ani nimeni nu s-a abătut, în nici o împrejurare și față de nici o țară, este aceea de a nu se amesteca în politica internă a altor țări. Neamestecându-ne noi în politica internă a altora, am avut grijă ca și ceilalți să nu se amestece în politica noastră".

Bibliografie

,,Istoria Romaniei’’-Mihai Barbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, Serban Papacostea, Pompiliu Teodor, Ed.Corint, Bucuresti, 2002;

,,O istorie sincera a poporului roman’’-Florin Constantiniu, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 2002.

I. N. Angelescu, Politica economică a României faţă de politica imperialistă, Bucureşti, 1923, p.40. Vezi şi N.N. Constantinescu Opera economică a lui Ion N. Angelescu şi actualitatea ei înStudii de istorie economică şi istorie a gândirii economice, vol. I, Bucureşti, 1996, p. 61.

Idem, Politica economică a României Mari, Bucureşti, 1919, p.27.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Partidul_Na%C8%9Bional_Liberal_(Rom%C3%A2nia)#Perioada_interbelic.C4.83;

http://www.zf.ro/eveniment/top-10-tari-care-au-adus-cele-mai-multe-investitii-straine-in-romania-11518893;

http://www.money.ro/cum-a-evoluat-economia-romaniei-din-1918-pana-astazi_1177141.html;

Preview document

România Interbelică și Chestiunea Capitalurilor Străine - Pagina 1
România Interbelică și Chestiunea Capitalurilor Străine - Pagina 2
România Interbelică și Chestiunea Capitalurilor Străine - Pagina 3
România Interbelică și Chestiunea Capitalurilor Străine - Pagina 4
România Interbelică și Chestiunea Capitalurilor Străine - Pagina 5
România Interbelică și Chestiunea Capitalurilor Străine - Pagina 6
România Interbelică și Chestiunea Capitalurilor Străine - Pagina 7
România Interbelică și Chestiunea Capitalurilor Străine - Pagina 8
România Interbelică și Chestiunea Capitalurilor Străine - Pagina 9
România Interbelică și Chestiunea Capitalurilor Străine - Pagina 10
România Interbelică și Chestiunea Capitalurilor Străine - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Romania Interbelica si Chestiunea Capitalurilor Straine.doc

Alții au mai descărcat și

Economia României în perioada interbelică și chestiunea capitalurilor străine

Introducere Uneori credem cǎ timpul istoriei rǎstoarnǎ trecutul peste noi în timp ce preocupǎrile de ieri își întorc fața cǎtre o nouǎ generație...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Economia României în perioada interbelică și chestiunea capitalurilor străine

Introducere Uneori credem cǎ timpul istoriei rǎstoarnǎ trecutul peste noi în timp ce preocupǎrile de ieri își întorc fața cǎtre o nouǎ generație...

Ai nevoie de altceva?