Extras din referat
Acceptiunea practica data notiunii de piata priveste nu numai cererea si oferta reala, ci include si astfel de elemente, cur ar fi: cererea nesatisfacuta, cererea în formare, cererea potentiala, oferta pasiva si altele. În mod virtual, piata nu implica prezenta neaparat concomitenta a celor doua categorii ale sale, încât nu trebuie exclusa existenta unei piete fara oferta sau fara cerere; notiunea de piata dobândeste, în acest sens, acceptiuni practice mult mai precise: piata reala (efectiva), potentiala, teoretica (ideala) etc.
Sfera pieței întreprinderii nu se reduce numai la cota pe care o deține în piața globală a unui produs sau a unei grupe de produse, ci vizează atât aria geografică pe care o acoperă prin vânzările proprii, cât și segmentele de piață și numărul consumatorilor (utilizatorilor) care le compun, cărora se adresează cu oferta sa.( Victor M. si Mirela Stoian , Marketing)
Indiferent de situatie , piata presupune existent unui bun economic, ce constituie obiectul tranzactiei de vanzare cumparare , a unor subiecti ai procesului de schimb , a unui cadru economico-geografic unde are loc tranzactia , a unui timp dat , a unei confruntari pentru stabilirea pretului .(Victor M.,Mirela S. si Horia D., Marketing)
Structura pietei. Privita la scara societatii, piata se infatiseaza cu un imens conglomerate ,cu o structura foarte complexa. O analiza de sus in jos a structurii pietei globale va pune in evidenta , mai intai delimitarea ei in cele trei mari sectiuni: piata marfurilor(bunurilor si serviciilor), piata capitalurilor si piata fortei de munca. (Victor M. si Mirela Stoian , Marketing)
De multe ori, evaluarea conjuncturii de piata se sprijina doar pe combinarea intuitive a unor factori si evenimente politice,juridice,culturale, monetare, sau economice.(Stefan P,Bogdan A si Tudor J, Cercetarea de marketing)
- Piata libera; piata controlata(planificata)
Un obiectiv important al studiilor de piata, în special al celor referitoare la pietele externe, îl reprezinta evaluarea gradului de libertate al acestora. Dominanta ramâne piata libera, care caracterizeaza situatiile în care actele de vânzare- cumparare se desfasoara nestingherit, în cadrul unor limite impuse indirect, de regula prin mijloace economice (impozite, taxe). În cadrul acestei piete, legile economice specifice se manifesta neângradit,obiectiv, mecanismul pietei jucând un rol determinant în procesul deciziei economice, ele marcând totodata viata economica a societatii.
Bibliografie
1.Victor M. si Mirela S. , Marketing, Editura ASE 2004 , pg. 49
2.Stefan P.,Bogdan A. si Tudor J. , Cercetarea de marketing, Editura Polirom 2005,
Editia a II-a.
3.Victor M. si Mirela S. , Marketing, Editura ASE 2004,pg 49
4. Victor M.,Mirela S. si Horia D. , Marketing, Editura ASE 2001,cap. 3
Preview document
Conținut arhivă zip
- Sfera pietei intreprinderii.docx