Situația de criză element negativ sau moment de stimulare a companiei

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2006
Mărime: 13.36KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Serbanica
Relatii publice, Marketing, ASE Bucuresti

Extras din referat

Orice organizatie, oricat de bine gestionata ar fi se poate confrunta la un moment dat cu o situatie de risc, care, in scurt timp poate degenera intr-o criza de proportii.

Criza este definita ca o perioada in dinamica unui sistem caracterizata prin acumularea accentuata a dificultatilor, izbucnirea conflictuala a tensiunilor, fapt ce face dificila functionarea sa normala, declansandu-se puternice presiuni spre schimbare.

Comunicarea in situaţii de criza este cea mai provocatoare şi fascinanta practica a comunicarii. Informatia lipseşte sau este saraca şi nu este timp suficient pentru cercetare si culegere de date. Este greu de stabilit in situatii de criza ce optiune reprezinta o alegere buna sau gresita.

Strategia ideala este de a sustine un proiect de comunicare cu presa şi populatia pe termen lung, trebuie structurat in mai multi pasi si care sa combine mai multe tehnici de relatii publice.

Au fost nenumarate crize care au afectat relatii publice în trecut dar exista cinci pasi care trebuie să fie realizati în mod corespunzător, pentru a gestiona o criza. In primul rand, societatea in situatii de criza trebuie să fie prompta, sa abordardeze publicului imediat dupa descoperirea crizei. In al doilea rand, societatea in cauza ar trebui sa mentina onestitate, pentru că publicul este dispus sa ierte o greseala recunoscuta decat o minciuna. In al treilea rand, este important sa se tina legatura cu mass-media, precum şi cu publicul deoarece, altfel, acestia vor crea propriile lor zvonuri, daca nu exista informatii concrete oferite de societatea care se afla in situatia de criza. Zvonurile pot provoca in mod semnificativ mai multe leziuni decat adevarul. Apoi, este important ca societatea sa fie interesata de public, pentru ca oamenii vor fi mai intelegatori, dacă vor vedea că societatea este preocupata de victimele crizei. In cele din urma, sa asculte opinia publicului. Acest lucru este important deoarece compania poate invata multe despre starea opiniei publice prin ascultare. Aceste cinci paşi sunt necesari pentru a gestiona orice situatie de criza in relatii publice

Exista sase tipuri de raspunsuri ce pot fi date. In primul rand corporatiile pot ataca acuzatorul incercand sa elimine credibilitatea atacatorului. In al doilea rand, companiile pot folosii negarea sustinand ca nu exista nici o criza. Al treilea raspuns este o justificare in care compania sustine ca nu a suferit pagube importante sau ca ca victima a fost vinovata pentru incident. In al patrulea rand, pentru a linisti publicul firma poate oferii plati compensatorii. Apoi, firmele pot apela la masuri corective pentru a-si rezolva problemele. In cele din urma, societatea poate sa-si ceara scuze pentru greseala produsa. Toate cele sase raspunsuri au fost utulizate in trecut, cu rezultate diferite. Daca este ales bine, unul din cele sase raspunsuri poate ajuta la atenuarea pagubelor.

In situatiile de criza cel mai important lucru este depasirea senzatiei de panica. Pentru ca doar astfel se va putea gasi o solutie corecta si eficienta. De aceea trebuie ca oamenii sa intelega ca e criza, sa accepte ca pot fi afectati de ea si sa vada in ce mod se va intimpla acest lucru. Nu e cazul sa intre in panica ci doar sa analizeze lucrurile la rece si sa caute solutii pentru problemele aparute sau care pot aparea.

Unii manageri s-au apucat sa reduca drastic cheltuielile. Unii s-au gandit sa renunte si la o parte din departamentul de vanzari. Pentru ca tot nu se mai fac vanzari in perioada asta. Sau la cel de marketing si promovare. Dar daca nu vinzi, nu ai cum sa nu intri in criza. Daca compania nu este cunoascuta, atunci nu ai cum sa vinzi. Perioada de criza e poate cel mai justitificat moment ca o companie sa investeasca in comunicare externa. Dar nu in reclama. Pentru ca oamenii au tendinta de a spune ca reclama e un semn ca afacerea nu merge bine.

De aceea Relatiile Publice sunt importante si functioneaza foarte bine acum. Compania trebuie sa comunice in continuare cu publicul sau, cu clientii existenti, pentru ca e posibil ca si ei sa fie interesati sa renunte la servicii dar si cu potentialii clienti, pentru ca acestia ar fi mai tentati sa abordeze o firma mai vizibila decat una despre care au auzit cu greu. Mesajul trebuie sa fie unul pozitiv, optimist, incurajator. Compania trebuie sa le arate clientilor ca are solutiile pentru a reduce costurile si a face lucrurile tinind cont de limitarile impuse de criza, ca este eficienta, ca da randament si ca serviciile sale aduc beneficii reale.

Cea mai buna solutie pentru o companie este sa incerce sa gaseasca modalitatea de a le spune clientilor si potentialilor clienti ca este in continuare pe piata, ca poate face fata oricaror dificultati si ca ofera aceleasi servicii de valoare, tinind insa cont si de nevoile clientilor.

Spre deosebire de domeniul publicitatii care presupune un buget extrem de ridicat si deseori fara rezultate exceptionale, PR-ul se poate realiza cu un buget foarte redus, uneori pornind chiar de la zero, obtinandu-se rezultate favorabile deosebite.

PR-ul e cel care poate reusi sa scoata Companiile din orice fel de criza, care o ajuta sa ramana pe pozitii, care nu consuma resurse financiare dar te ajuta sa le obtii foarte usor. Cand auzim in fiecare zi de institutii a caror imagine are de suferit din cauza pierderilor majore din urma crizei economice, ar trebui sa ne gandim la solutia cea mai simpla si cea mai putin costisitoare. Si asta pentru ca fiecare companie trebuie sa retina intotdeauna ca PR-ul te scoate din criza.

Preview document

Situația de criză element negativ sau moment de stimulare a companiei - Pagina 1
Situația de criză element negativ sau moment de stimulare a companiei - Pagina 2
Situația de criză element negativ sau moment de stimulare a companiei - Pagina 3
Situația de criză element negativ sau moment de stimulare a companiei - Pagina 4
Situația de criză element negativ sau moment de stimulare a companiei - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Situatia de Criza Element Negativ sau Moment de Stimulare a Companiei.doc

Alții au mai descărcat și

Situațiile de criză în Mass-Media

1. Situația de criză-caracteristici generale Orice organizație se poate confrunta cu o situație de criză, în măsură să pună în pericol...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?