Societăți trans-naționale Honda

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3170
Mărime: 15.17KB (arhivat)
Publicat de: Ora O.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Adela
Contine istoriucl companiei Honda, notiuni de societati trans-nationale, prezentate in anul I la ASE precum si strategia Honda de patrundere pe piata

Extras din referat

In economia mondiala contemporana, societatile transnationale au devenit principalii agenti economici.

O STN este o firma care si-a extins activitatea economico-financiara dincolo de granitele tarii de origine. Ea alcatuieste un vast ansamblu la scara internationala, format dintr-o societate principala – firma mama si un numar de filiale, adica de firme dependente fata societatea principala, implementate în diferite tari.

STN-urile exista în toate sectoarele economice – industrie, agricultura, banci, asigurari, publicitate, turism etc. Ele s-au afirmat, în primul rand, în tarile dezvoltate cu economie de piata, multe ajungand sa aiba o forta economica mai mare decât a unui stat-natiune. Astazi, STN-urile influenteaza direct evolutia economiei mondiale.

Istoria marcilor – Honda

Nici o alta companie din domeniul auto nu a realizat atat de multe in 50 de ani. De la infiintare, in 1948, cresterea meteorica a Honda catre o firma de nivel mondial s-a bazat pe excelenta inginereasca, o mare forta creatoare, cele mai bune tehnologii si nevoia continua de inovatie.

Pe 24 septembrie 1948 a fost fondata Honda Motor Company. Soichiro Honda,fondatorul companiei, a profitat de lacuna din piata japoneza, cauzata de al doilea razboi mondial. Desi aflata intr-o mare lipsa de bani si carburanti, Japonia avea nevoie de transportul de baza. Honda, utilizand facilitatile de fabricatie, a atasat un motor unei biciclete, realizand astfel cel mai ieftin si mai eficient mijloc de transport de care era nevoie la acea data.

In 1946 in Octombrie, Soichiro Honda face primul institut de cercetare Honda Technical Research Institute in Hamamatsu, Japonia, pentru a dezvolta , si mai tarziu produce motoare in 2 timpi de motociclete. A luat aceasta decizie datorita faptului ca vazuse in al doilea razboi mondial cat de importanta este tehnica.

Motocicletele complete cu greutate redusa au fost primele iesiri pe piata ale acestei companii care avea sa devina 50 de ani mai tirziu alaturi de Toyota unul dintre jucatorii importanti pe piata autoturismelor si liderul mondial in ceea ce priveste productia de motociclete.

Intre anii 1950 si 1960 Honda ataca si intra pe piata americana si face adevarate campanii de publicitate pentru a-si promova produsele.

In 1959 Honda isi stabileste primul birou in SUA in Los Angeles. Cu numai 6 angajati, si mai putin de 200 de motociclete vandute in Statele Unite, Honda a avut curajul de a deschide acest mic birou. De altfel, aceasta decizie avea sa-i marcheze istoria. bUn an mai tarziu vanzarile aveau sa creasca.

In anii ’60, Honda a inceput sa produca autoturisme, mai mult pentru piata japoneza. Desi a participat la sportul international, Honda a avut mari dificultati in a-si vinde masinile in Statele Unite. Facute pentru publicul japonez, masinile micute produse de Honda nu au trezit interesul americanilor.

Cativa ani mai tarziu Honda infiinteaza o fabrica de asamblare in Hamburg, Germania si in Belgia.

In 1963 divizia americana a Honda Motor deschide o campanie publicitara majora in SUA denumita: „intalniti oamenii draguti de la Honda”. Aceasta campania a revolutionat industria de motociclete din SUA.

Tot in 1963 Honda va produce un comion de dimensiuni reduse numit T360 si un roadster sportiv S500 pentru piata Japoneza si incepe sa investeasca in dezvoltatrea de masini de curse si monopostul de formula 1 al companiei va castiga Mexican Grand Prix.

La sfarsitul anilor ’60, Honda a intrat pe majoritatea pietelor din lume. Britanicii au raspuns cel mai greu la introducerea demaratoarelor electrice si a motocicletelor. Din 1965 au fost construite fabrici de motociclete in Brazilia si Mexic, urmate de fabrica Honda din America, din Mayersville, Ohio, construita in 1978, destinata productiei modelului Gold Wing. Tot in acel an s-a infiintat Honda Europa cu sediul in Belgia.

In 1970, Honda era deja cel mai mare producator de motociclete din lume, un titlu care niciodata nu i-a fost inlaturat.

Productia de motociclete a depasit uluitoarea cifra de 100 de milioane de unitati si Honda este impartita in patru mari divizii: Japonia, America, Asia si Europa. Centrala diviziei europene pentru motociclete este localizata la Roma, cu trei fabrici in zona: una la Atessa, in italia, unde se fabrica modelele NX650 Dominator, Transalp si CB500 impreuna cu cateva motociclete usoare; fabrica Montessa din Spania, care produce motociclete usoare - modelele Deauville si SLR650 si, in final, o fabrica in Turcia.

In anii 70 Honda lanseaza N600 un sedan cu 2 usi care este imporata pentru prima oara in US. Aceasta masina era propulsata de un motor cu 2 cilindri racit cu aer si avea tractiune fata.

Preview document

Societăți trans-naționale Honda - Pagina 1
Societăți trans-naționale Honda - Pagina 2
Societăți trans-naționale Honda - Pagina 3
Societăți trans-naționale Honda - Pagina 4
Societăți trans-naționale Honda - Pagina 5
Societăți trans-naționale Honda - Pagina 6
Societăți trans-naționale Honda - Pagina 7
Societăți trans-naționale Honda - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Societati Trans-Nationale Honda.doc

Alții au mai descărcat și

Țările triadei - companiile transnaționale, investițiile străine directe și globalizarea

CAP. 1 CTN, ISD șI GLOBALIZARE 1.1 Definirea termenilor Corporatiile transnationale (CTN) sunt întreprinderile încorporate sau individuale ce...

General Motors

O scurta introducere in economia STN-urilor si cateva idei principale: Transnationalele reprezinta una din principalele forte ale mondializarii...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?