Taxa pe avere - iluzie socialistă

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3875
Mărime: 215.22KB (arhivat)
Publicat de: Martin Georgescu
Puncte necesare: 6
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Specializarea Administraţie publică

Cuprins

  1. 1.Propunerea legislativă pentru instituirea impozitului anual asupra averii.
  2. 2.1 Taxa pe avere o iluzie socialista?
  3. 2.2Ţări care au o taxă pe avere
  4. 2.3 Taxarea stocurilor, fără justificare
  5. 2.4 Milionarii din top 300 au opinii diferite
  6. 2.5 Efectele introducerii unei astfel de taxe

Extras din referat

Termeni cheie: impozit, taxa, buget, avere, economie, venituri.

1. Propunerea legislativă pentru instituirea impozitului anual asupra averii.

Iniţiator, Mugurel Surupăceanu

Expunere de motive

“Prezenta propunere legislativă are ca obiect de reglementare instituirea impozitului anual asupra averii persoanelor fizice.

Criza economică şi financiară globală se manifestă în continuare şi are efecte mult mai mult şi mai dur resimţite de statele emergente şi cele în dezvoltare decât de statele avansate, perspectivele economice fiind incerte şi supuse unor riscuri deloc neglijabile.

Contracţia economică care a avut loc în România, pe parcursul anului 2009, în contextul provocărilor induse de criza mondială globală, a făcut ca deficitul bugetar să se situeze la 4,6% din PIB, pentru ca ulterior să ajungă la 7,3% din PIB.

În acest context economic naţional şi internaţional, România se confruntă cu scăderea semnificativă a veniturilor bugetare, fiind nevoită să adopte măsuri pentru reducerea deficitului bugetar tocmai într-o perioadă în care economia globală este în recesiune, precum şi de a promova măsuri de reforme structurale importante într-o perioadă în care dificultăţile sociale se acutizează.

Ca urmare, concomitent cu aplicarea unor măsuri dure de reducere a cheltuielilor bugetare se impune instituirea unor măsuri de sporire a veniturilor bugetare, atât prin identificarea şi atragerea unor noi resurse, cât, mai ales, prin combaterea evaziunii fiscale.

Există state europene care au introdus, în cadrul proprilor regimuri fiscale, un impozit asupra averii persoanelor fizice, dintre care menţionăm:

- Franţa: impozitul de solidaritate pe avere, cu un prag de 790.000 euro şi cu rate de 0,55 % - 1,80 %;

- Norvegia: impozitul pe avere , cu rate de 0,90 % - 1,10 %;

- Elveţia: impozitul pe avere, intre 1 % - 1,5% din activele nete, prelevat de cantoane şi localităţi, acesta fiind cel mai vechi impozit ;

Alte state precum: Italia, Austria, Irlanda, Danemarca, Germania, Olanda, Luxemburg, Finlanda, Suedia şi Spania au ales sa aplice un alt tip de impozit, pe veniturile generate de elementele de patrimoniu.

Pornind de la considerentele şi experienţa acestor state, se impun şi în România măsuri similare.

Prin această iniţiativă legislativă, propun instituirea impozitului anual asupra averii persoanelor fizice rezidente si nerezidente. Acest impozit se va calcula în funcţie de venituri dar si de patrimoniul deţinut de persoana fizică sau familie, inclusiv cel aparţinând copiilor minori daca sunt administratori legali.

Astfel, impozitul anual pe avere va fi în cuantum de 0,50 % pentru valoarea care depăşeşte pragul de 500.000 euro, în echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecarui an fiscal de referinţă (după deducerea unor sume).

Persoanele fizice rezidente vor plăti impozit anual pe avere pentru veniturile realizate si patrimoniul net deţinut, în ţară şi în străinătate, iar cele nerezidente pentru veniturile realizate si patrimoniul net deţinut, în România, cu condiţia respectării convenţiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri.

Până la data de 30 iunie a anului fiscal urmator, persoanele fizice vizate de prevederile acestei iniţiative legislative vor depune declaraţia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie a anului fiscal incheiat, la organul fiscal din aria domiciliului lor fiscal.

La stabilirea valorii patrimoniului pentru care se datorează impozit anual asupra averii se vor avea în vedere atât elemente de activ cât şi cele de pasiv, iniţiativa legislativă propunând şi o serie de scutiri şi deduceri.

Sunt impozabile, în sensul vizat de propunerea legislativă: ansamblul bunurilor imobiliare şi mobiliare, drepturile băneşti aparţinând contribuabilului persoană fizică, soţului/soţiei, precum şi copiilor minori în cazul în care sunt administratorii legali ai bunurilor acestora.

Preview document

Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 1
Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 2
Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 3
Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 4
Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 5
Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 6
Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 7
Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 8
Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 9
Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 10
Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 11
Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 12
Taxa pe avere - iluzie socialistă - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Taxa pe Avere - Iluzie Socialista.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?