Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 8811
Mărime: 56.54KB (arhivat)
Publicat de: Stana Spiridon
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Introducere

Transportul este o activitate care a apărut odată cu existența omului. Limitele fizice ale organismului uman în privința distanțelor ce puteau fi parcurse pe jos și a cantității de bunuri ce puteau fi transportate, au determinat, în timp, descoperirea unei game variate de căi și mijloace de transport.

Noţiunea de transport, înseamnă faptul de a transporta dar şi acea ramură a economiei naţionale care cuprinde totalitatea mijloacelor rutiere, aeriene şi navale ce asigură circulaţia şi transportul bunurilor şi a persoanelor la un moment dat în condiţii determinate (Mureşan,2005).

Transportul devine cu trecerea timpului, un domeniu de activitate cu impact major în creşterea economică şi evoluţia socială a fiecărei naţiuni. Adaptarea evoluţiei transporturilor la evoluţia economiei mondiale si rolul acestora de promotor al dezvoltării economice şi sociale prin reducerea dimensiunilor spaţio-temporale, a dus la creşterea rolului lor în procesul globalizării economice. Evoluţia transporturilor a fost impusă de dezvoltarea factorilor de producţie şi sporirea producţiei materiale, necesitatea schimbului de mărfuri şi a deplasării la distanţe din ce în ce mai mari a bunurilor şi persoanelor.

O societate industrializată contemporară nu este de conceput fără un sistem de transport eficient, rolul acestora este de a realiza deplasarea bunurilor şi persoanelor cu un consum minim de cheltuieli şi de timp.

Sectorul transporturi are diverse aspecte. Simplificând și generalizând se poate discuta de trei mari ramuri: infrastructură, vehicule, gestiune.

Infrastructura de transport, ce cuprinde toată rețeaua de transport (străzi, autostrăzi, căi ferate, canale navigabile, culoare de zbor, conducte, etc.) și terminalele (aeroporturile, stațiile feroviare, autogările, etc).

Activitatea de transport îndeplineşte, pe plan naţional şi internaţional, importante funcţii economice, sociale şi politice, participând, alături de alte ramuri economice, la desfăşurarea proceselor de producţie şi de prestare de servicii, constituind un factor important pentru dezvoltarea economică.

Ţinând cont de particularităţile procesului de transport faţă de procesele industriale şi de servicii, vom observa că funcţia economică de bază a transporturilor o constituie asigurarea legăturilor de producţie si comunicaţii dintre diferite centre si zone economice, indiferent de distanţa care le separă, contribuind la dezvoltarea economică şi socială naţională, comunitară şi internaţională.

Capitolul 1. Transporturile aeriene

1.1. Concept

Transportul constituie un element important al dezvoltării economice. Realizarea dezvoltării economice şi reducerea sărăciei presupun, pe de o parte, accesul la resurse şi pieţe, iar pe de altă parte, de accesul la muncă, servicii, locuinţe şi educaţie.Transportul are următoarele funcţii importante în cadrul dezvoltării economice:

• alimentarea procesului de producţie, care permite ca bunuri şi persoane să fie transferate între şi în centrele de producţie şi consum;

• progresul transportului, care poate conduce la modificarea funcţiilor de producţie, prin reducerea costurilor şi introducerea investiţiilor în procesul de producţie;

• creşterea mobilităţii şi posibilitatea transferării factorilor de producţie, în special a forţei de muncă, în locuri unde pot fi utilizaţi eficient;

• creşterea nivelului de trai, prin extinderea facilităţilor şi asigurarea de bunuri, coeziune şi securitate socială (Alexa,2003).

Transport aerian a încetat de mult să mai fie un mijloc de transport luxos și prohibitiv. Astăzi el este preferat de cei care vor să se deplaseze repede și de cei care au de transportat mărfuri perisabile sau de mare valoare. Pentru transport se folosesc atât avioane mixte, pentru pasageri și mărfuri, cât și avioane speciale pentru transportul mărfurilor. Din punct de vedere comercial, avioanele pot fi încărcate în regim de linie, ceea ce implică un trafic regulat, și în regim de charter (curse neregulate), curse pe bază de contracte între companiile aeriene și diferiţi beneficiari ce doresc să exploateze pe o perioadă determinată avioanele luate în chirie. Decolarea și aterizarea avioanelor se poate face numai pe aerodromurile civile autorizate. Aerodromul este o suprafață de teren sau de apă destinată a fi utilizată pentru sosirea, plecarea și manevrarea la sol a aeronavelor. Aeroportul este aerodromul deschis operațiunilor comerciale.

Printre particularitățile tehnico-economice ale transportului aerian se numără:

• rapiditatea - este caracteristica esențială a transportului aerian. Aceasta este evidențiată de viteza mare de deplasare a aeronavelor ce nu poate fi egalată de nici un alt mijloc de transport;

• regularitatea - constă în aceea că transportul aerian se efectuează după un program precis în orice perioadă a anului, atât ziua, cât și noaptea;

• oportunitatea – se referă la faptul că acest mod de transport pune la dispoziția celor interesați, oricând și oriunde sunt amenajate puncte terminale, cel mai modern mijloc de transport.

Transportul aerian a revoluționat transportul global, reducând dramatic timpul necesar călătoriei pe mari distanțe. Călătoriile peste oceane, care ar fi putut dura săptămâni sau chiar ani, acum pot fi făcute în câteva ore.

Companiile de transport aerian operează servicii pe rute aeriene locale, regionale şi internaţionale. Ele constituie cea mai dinamică modalitate de transport. Transporturile aeriene civile internaţionale se organizează şi se derulează în baza unor Convenţii guvernamentale internaţionale sub egida Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale ca organism specializat al ONU.

Diversificarea mijloacelor de transport a apărut din necesitatea de a folosi noi căi de comunicaţie, din caracteristicile specifice ale acestora, care hotărăsc eficienţa transportului. Mijloacele de transport aerian posedă mai multe caracteristici specifice, şi anume: rapiditate, convertibilitate, oportunitate, confort, siguranţă, accesibilitate şi economicitate. Efectele economice obţinute din transportul aerian se manifestă atât direct prin activitatea propriu-zisă de transport, cât şi indirect, prin beneficiile şi economiile ce se obţin în ramurile economice care beneficiază de serviciile transportului aerian.

Preview document

Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 1
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 2
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 3
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 4
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 5
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 6
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 7
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 8
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 9
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 10
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 11
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 12
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 13
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 14
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 15
Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regională și Amenajare a Teritoriului - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Transporturile Aeriene - Vector de Dezvoltare Regionala si Amenajare a Teritoriului.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?