Jeffrey Michael Jordan

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2729
Mărime: 398.98KB (arhivat)
Publicat de: Emilian Chira
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Jeffrey Michael Jordan (născut la 17 februarie 1963) este un fost jucător profesionist american de baschet şi om de afaceri. Părinţii săi fiind comandantul american James R. Jordan Sr. si Delores Jordan. La vârsta de 7 ani, s-a mutat împreună cu familia la Wilmington în Carolina de Nord. Jordan a urmat şcoala Emsley A. Laney din Wilmington, unde şi-a şi început cariera de atlet prin practicarea mai multor sporturi, precum baseball, fotbal dar si baschet. În clasa a 10-a a liceului, a dat o probă pentru a intra in echipa de bază a liceului insă nu i s-a permis să joace la acel nivel din cauza înalţimii, avea "doar 1.80 m". Dominat de ambiţie şi voinţa, vara urmatoare a reuşit să ia în înăltime 10 centimetrii şi s-a antrenat foarte mult pentru a prinde un loc in echipă. În ultimii doi ani ai liceului, media punctelor înscrise pe meci de Jordan se ridicase la 25, jucătorul intrând în atenţia mai multor echipe de prestigiu. În clasa a 12-a Jordan a fost ales să facă parte din echipa McDonalds a Americii, cu o medie pe meci senzaţională: 29.2 puncte inscrise, 11.6 recuperari şi 10.1 assist-uri.

În anul 1981, Michael Jordan a câştigat o bursă de studii la Universitatea din Carolina de Nord, sub specializarea geografie culturală. Ca boboc in echipa lui Dean Smith, a câştigat trofeul Bobocaul Anului ACC (Atlantic Coast Conference), având o medie de 13.4 puncte pe meci, din 53.4% aruncări la coş. Chiar dacă evolua alături de James Worthy (Prezent in Hall Of Fame), Jordan nu a fost iniţial un jucător de bază în echipa celor de la Carolina. Cu toate acestea, el a fost cel care a adus punctele câştigătoare pentru echipa sa intr-un meci din campionatul NCAA din 1984, jucat împotriva celor de la Georgetown, condusă la acea vreme de viitorul rival din NBA Patrick Ewing. Jordan avea să afirme ulterior că acea săritură, prin care a adus Carolinei punctele câştigătoare i-a schimbat total cariera de baschetbalist profesionist. Dupa ce a câştigat cupa Naismith şi Wooden pentru cel mai bun jucator al anului 1984, Jordan a părăsit Carolina de Nord pentru a intra în Draftul NBA din 1984. Cei de la Chicago Bulls l-au ales pe Jordan al treilea, după Hakeem Olajuwon (ales de Houston Rockets) şi Sam Bowie (ales de Portland Trail Blazers). Jordan a revenit insă la Carolina 2 ani mai târziu pentru a absolvi cursurile Universităţii.

Biografia lui pe site-ul National Basketball Association (NBA) se afirmă: "prin aclamare, Michael Jordan este cel mai mare jucător de baschet al tuturor timpurilor." Jordan a fost unul dintre cei mai bine comercializaţi sportivi ai generaţiei sale şi a fost un factor decisiv în popularizarea NBA în întreaga lume în jurul anilor 1980 şi 1990. Considerat cel mai bun baschetbalist al tuturor timpurilor, Michael Jordan a avut un cuvânt greu de spus in vederea popularizării NBA (National Basketball Association), mai ales prin prestaţiile sale din anii '80 si '90. Dupa o carieră începută la Universitatea din Carolina De Nord, Jordan a ales in 1984 să joace pentru Chicago Bulls. Într-un timp foarte scurt a devenit unul dintre starurile Ligii Americane de Baschet, incântând fanii cu prestaţiile sale. Abilităţile magnifice de a înscrie slam dunk-uri de la linia de fault la concursurile de acest gen, i-au adus supranumele de "Air Jordan" sau "His Airness". De asemenea a câştigat si titlul de cel mai bun jucător defensiv din NBA.

Între anii 1991 si 1993, Michael Jordan a câştigat toate cele trei titluri ale NBA, cu echipa la care s-a şi consacrat, Chicago. Surpriza a venit însă în anul octombrie 1993, când Michael Jordan a anunţat că se va retrage din baschet pentru a urma o carieră în baseball. Cu toate acestea jucătorul celor de la Bulls nu a putut sta departe de NBA şi a revenit pe teren în anul 1995, conducându-şi echipa către câştigarea altor trei campionate (1996, 1997 şi 1998). Cu Michael Jordan în teren, Chicago Bulls a realizat şi un nou record al NBA, câştigând toate cele 72 de meciuri, din tot atâtea posibile,în sezonul 1995-1996.În anul 1999, Jordan s-a retras pentru a doua oară din baschetul profesionist, dar şi de aceasta data s-a reîntors, pentru încă două sezoane, sub culorile celor de la Washington Wizards (2001-2003).

Dupa 19 ani de carieră, vitrină cu trofee a lui "Air Jorda" conţine titluri precum 5 premii NBA MVP (Most Valuable Player), 10 apariţii in prima echipă a NBA, 9 apariţii in cea mai bună echipă defensivă a NBA-ului, 14 apariţii All-Star Game, 10 titluri pentru cel mai bun marcator, 3 titluri de REBOUND (Recuperare), şi trofeul anului 1988 de cel mai bun apărător din NBA. Mai deţine şi recordul pentru cea mai mare medie de puncte marcate pe meci (30.1/meci), precum şi cel de cea mai mare medie a punctelor marcate pe meci in playoff (33.4/meci).În 1999 postul de televiziune sportiva ESPN l-a declarat cel mai bun atlet al secolului 20, iar pe lista celor de la Associated Press ocupă locul secund, după Babe Ruth.

Jordan este cunoscut şi pentru echipamentele sportive care ii poartă numele. Introduşi pe piaţă în anul 1985, adidaşii Nika Air Jordan sunt recunoscuţi şi astăzi, şi incă sunt ceruţi în magazinele de specialitate. Anul 1996 a insemnat si debutul actoricesc al jucătorului, acesta având un rol principal în comedia animata "Space Jam", alături de Bugs Bunny. în prezent Jordan este unul dintre proprietarii şi managerii sportivi ai celor de la Charlotte Bobcats, care îşi au sediul in statul în care starul şi locuieşte.

Preview document

Jeffrey Michael Jordan - Pagina 1
Jeffrey Michael Jordan - Pagina 2
Jeffrey Michael Jordan - Pagina 3
Jeffrey Michael Jordan - Pagina 4
Jeffrey Michael Jordan - Pagina 5
Jeffrey Michael Jordan - Pagina 6
Jeffrey Michael Jordan - Pagina 7
Jeffrey Michael Jordan - Pagina 8
Jeffrey Michael Jordan - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Jeffrey Michael Jordan.doc

Alții au mai descărcat și

Atletism Specializare

Alergare de viteza Caracterul natural al celor mai multe probe atletice face ca baza generalaa a miscarilor sa fie cunoscuta înca înainte de a lua...

Descrierea exercițiilor tehnice și tactice individuale și colective ale jocului de baschet

Descriere: - picioarele sunt depărtate aproximativ cât lăţimea umerilor, genunchii uşori îndoiţi, greutatea corpului egal repartizată pe cele 2...

Reeducarea Psihomotrica

Reeducarea psihomotrica este o terapie originala, neurofiziologica si psihofiziologica prin tehnica sa, psihologica si scopul sau, destinata sa...

Pregătirea fizică în volei. mijloacele utilizate pentru dezvoltarea calităților motrice în volei

Pregătirea fizică reprezintă ansamblul organizat şi ierarhizat al procedurilor de antrenament care vizează dezvoltarea şi utilizarea calităţilor...

Ai nevoie de altceva?