Protecția cablului telefonic de descărcările electrice din atmosferă

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1027
Mărime: 115.85KB (arhivat)
Publicat de: Ion L.
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anton Ciobanu
UNIVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI FACULTATEA DE RADIOELECTRONICĂ ŞI TELECOMUNICAŢII CATEDRA SISTEME OPTOELECTRONICE

Extras din referat

Protecţia cablului de descărcările electrice din atmosferă se prevede în următoarele cazuri:

* când probabilitatea densităţii calculate a deteriorărilor în cablu în urma descăr¬că¬rilor electrice depăşeşte norma (2÷3 descărcări în 5 ani în acelaşi loc);

* când cablul, în locul dat a liniilor telefonice aeriene, a fost supus deteriorărilor provocate de descărcările electrice, în rezultat cablul se protejează pe o distanţă de 100 m în ambele părţi de la locul deteriorării;

* când în apropierea cablului se întâlnesc copaci singuratici, piloni de radioficare sau linii electrice de transport cu înălţimea de h>6 m.

* când cablul telefonic se pozează în lungul liniei electrice de transport, şi distanţa dintre cablul telefonic şi linia electrică este mai mică de 10 m.

* când cablul telefonic se pozează pe marginea pădurii.

Protecţia liniei telefonice aeriene şi a pilonilor de descărcările electrice din atmosferă se efectuează cu ajutorul parafulgerului.Parafulgerul apără numai acel pilon pe care este montat, şi reprezintă o sârmă de oţel zincată cu diametrul de 4÷5 mm care se montează pe pilon. Capătul de sus al sâr¬mei iese deasupra pilonului cu 15 cm, iar capătul de jos se pune la pământ. Sârma se ridică pe pilon de partea opusă a treptelor, se întăreşte cu scoabe peste fiecare 30 cm şi nu tre¬buie să contacteze cu sârma de punere la pământ, cu cutia de cablu, platforma co¬şu¬lui de cablu, treptele de ridicare, brăţara de fixare a adaptorului din beton armat şi tre¬buie acoperit cu un uluc de lemn pe întreaga lungime.

Parafulgerul se montează pe pilonii de cablu, de colţ, terminali, la trecerea peste calea ferată şi liniile electrice de transport. Pe traseu, în afara localităţilor urbane şi rurale, pentru protejarea liniei telefonice de descărcările electrice, pe linie se montează eclatoare cu descărcare prin scânteie peste 120÷130 m în dependenţă de localitatea dată.

Pe pilonul intermediar, parafulgerul se montează numai în cazul când în procesul exploatării pilonul este accidentat de fulger şi înlocuit cu unul nou.

La 1,5+0,2 m de la suprafaţa solului, sârma para¬fulgerului se taie pe un interval de 50 mm. Aceasta duce la atenuarea descărcării fulgerului, în caz că acesta nimereşte în pilon (de obicei tăietura se efectuează deasupra adaptorului din beton armat).Măsurile de protejare a cablului telefonic de descărcările atmosferice la pozarea lui la marginea pădurilor sau a copacilor înalţi singuratici sunt indicate în figura următoare.

Preview document

Protecția cablului telefonic de descărcările electrice din atmosferă - Pagina 1
Protecția cablului telefonic de descărcările electrice din atmosferă - Pagina 2
Protecția cablului telefonic de descărcările electrice din atmosferă - Pagina 3
Protecția cablului telefonic de descărcările electrice din atmosferă - Pagina 4
Protecția cablului telefonic de descărcările electrice din atmosferă - Pagina 5
Protecția cablului telefonic de descărcările electrice din atmosferă - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Protectia Cablului Telefonic de Descarcarile Electrice din Atmosfera.doc

Te-ar putea interesa și

Raport la practică Tehnologica SA - Moldtelecom oraș Anenii Noi

INTRODUCERE Încă din cele mai vechi timpuri omenirea a căutat soluţii de transmitere a informaţii la distanţă. Ruguri aprinse în locuri înalte,...

Ai nevoie de altceva?