Asigurarea calității proceselor energo-nucleare

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2053
Mărime: 18.97KB (arhivat)
Publicat de: Eliana Stoica
Puncte necesare: 5

Cuprins

  1. Principii fundamentale: Procese energoindustriale,
  2. Principiul tehnologizării activităților umane,
  3. Principiul aplicării performante a concepțiilor tehnologice

Extras din referat

1. PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE ASIGURĂRII CALITĂȚII

1.1. ÎNCADRAREA PROBLEMELOR DE CALITATE ÎN LEGISLAȚIE

Pe baza analizei procesului de producție, s-au stabilit principiile fundamentale ale asigurării calității. Apoi au fost analizate standardele internațonale de referință din seria ISO 9000 și s-a ajuns la concluzia că principiile stabilite elimină caracterul birocratic imprimat de această serie. În final, s-a analizat și standardul european EN 45012 și s-a ajuns la concluzia că acesta nu corespunde în totalitate nici cu principiile stabilite și nici cu standardele Internaționale de referință, din seria ISO 9000.

Asigurarea calității este conceptul la modă, în domeniul calității, al ultimilor ani. Conceptul a fost lansat, la scară internațională, prin seria de standarde internaționale de referință ISO 9000. elaborată de Organizația Internațională de Standardizare (ISO), în anul 1987.

Organismul de standardizare al Pieței Comune a preluat integral seria de standarde ISO 9000 sub denumirea EN 29000 tot în anul 1987 și i-a mai adăugat standardul european EN 45012, privitor la certificarea sistemelor calității.

Nevoit să aprofundeze analiza procesului de producție, pentru a fundamenta necesitatea determinării unui indicator valoric al calității, atât pentru produse cât și pentru procese tehnologice, a trebuit, implicit, să aprofundeze și conceptul de asigurare a calității.

Cu această ocazie, am observat că prevederile standardelor internaționale de referință, din seria ISO-9000, pot fi reformulate pe o bază științifică, principală, cu un puternic impact asupra proceselor de producție. Totodată, am sesizat o anumită discordanță între spiritul standardelor internațional din seria ISO 9000 și standardul european EN 45012.

1.2. ASIGURAREA CALITĂȚII PROCESELOR ȘI PRODUSELOR ENERGOINDUSTRIALE

Conceperea și realizarea sistemului de asigurare a calității au ca scop să asigure funcționarea optimă a procesului de producție în condițile și la parametrii la care acesta a fost conceput prin tehnologizarea și procedurarea tuturor activităților umane care au tangență cu acesta, care au influență asupra sa.

Din necesitatea atingerii acestui scop, rezultă principiile fundamentale pentru conceperea și realizarea sistemului de asigurare a calității, care sunt:

- principiul tehnologizării activităților umane ;

- principiul desprinderii activităților umane din fluxul tehnologic de fabricație;

- principiul aplicării corecte, integrate și permanente a tuturor prevederilor concepțiilor constructive și tehnologice ;

- principiul cibernetizării activităților, pe oameni;

- principiul aplicării ferme și creatoare a ingineriei convergente;

- principiul optimizării simbiozei om-mașină;

- principiul automatizării și informatizării producției.

Preview document

Asigurarea calității proceselor energo-nucleare - Pagina 1
Asigurarea calității proceselor energo-nucleare - Pagina 2
Asigurarea calității proceselor energo-nucleare - Pagina 3
Asigurarea calității proceselor energo-nucleare - Pagina 4
Asigurarea calității proceselor energo-nucleare - Pagina 5
Asigurarea calității proceselor energo-nucleare - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Asigurarea calitatii proceselor energo-nucleare.doc

Ai nevoie de altceva?