Extras din referat
Biomasa este considerată una din principalele forme de energie regenerabilă, datorită marelui său potențial, viabilității sale economice și a numeroaselor beneficii aduse pe plan social și în ceea ce privește calitatea mediului înconjurător.
Biogazul este un gaz combustibil obținut prin fermentația anaerobă a reziduurilor organice agricole sau a altor culturi de biomasă; prin biogaz se asigură recuperarea energiei primare (solare) înglobate în acestea.
Energia obținută din lanțul biomasă - biogaz - curent electric sau/și agent termic, este energie regenerabilă deoarece dioxidul de carbon eliminat în atmosferă la arderea biogazului provine din dioxidul de carbon asimilat actual de plante în perioada de vegetație, respectiv din nutrețurile consumate de animale. Conform protocolului de la Kyoto acest dioxid de carbon este recirculat în circuit închis, spre deosebire de cel provenit din arderea combustibililor fosili (gaz natural, cărbune, țiței) la arderea cărora se degajă dioxid de carbon care a fost asimilat în timpuri preistorice, fiind considerat aport în atmosfera actuală.
Fig. 1 Cativa din combustibilii vegetali din care se obtine biomasa
Termenul de biomasă se aplică masei de substanță generată de dezvoltarea organismelor vii, fie ele microorganisme, plante sau animale. Termenul include, de asemenea, produsele agricole, deșeurile rezultate din agricultură sau de la prelucrarea recoltei agricole, inclusiv paiele de cereale, resturile de la producerea zahărului, amidonului, berii etc.
Producerea simultană de energie electrică și căldură (cogenerare):
Cogenerarea înseamnă producerea simultană de căldură și energie mecanică transformată imediat în energie electrică, plecând de la aceeași energie primară. Acest sistem permite o substanțială economie de energie față de cazul producerii separate a acelorași cantități de căldură și de energie electrică / mecanică. Se poate ajunge și la un randament de peste 90% (30% din randamentul electric și 60% din randamentul termic).
- Pentru cogenerarea pe biomasa putem folosi drept combustibil:
- salcie energetica si stuf energetic cultivate in acest scop
- namoluri organice provenite de la statiile de epurare a apelor uzate
- deseuri menajere urbane
Fig. 2 Instalatie compacta de cogenerare
Fig 3. Instalatie pentru producerea biogazului
Fig 4. Componentele unei instalatii pentru producerea biogazului
In cele ce urmeaza vom trata producerea de biogaz la Statia de epurare din municipiul Buzau impreuna cu echipamentele si tehnologia aferenta producerii acestuia.
Stația de epurare a apei uzate este situată în afara municipiului, în partea de Sud-Est, la o distanță de 300 m de râul Buzău. Aceasta are la bază tehnologia convențională de epurare cu nămol activ.
Capacitatea totală a stației este de 900 litri/s, din care circa 85 % este procesată în linia nouă de epurare construită în anii 1975-1985.
Bibliografie
https://ro.wikipedia.org/wiki/Biogaz
https://ro.wikipedia.org/wiki/Energie_de_biomas%C4%83
https://observatorul.md
Curs energii neconventionale
Studiu de fezabilitate SE Buzau
Preview document
Conținut arhivă zip
- Biomasa si producerea de biogaz.docx