Analiza nevoii de asigurare a vieții în condițiile demografice contemporane

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1275
Mărime: 40.39KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra C.
Puncte necesare: 4
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Toderascu
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Finanțe-Bănci
Materie: bazele asigururilor de bunuri si persoane

Cuprins

  1. Capitolul 1: Asigurarea de viata 3
  2. 1.1. Conceptul de asigurare de viata 3
  3. 1.2. Tipuri de asigurari de viata 3
  4. Capitolul 2- Demografia Romaniei 4
  5. 2.1. Ce este demografia? 4
  6. 2.2. Populatia rezidenta pe sexe, grupe de varsta si domiciliu 4
  7. 2.3. Natalitatea 5
  8. 2.4. Mortalitatea si mortalitatea infantila 5
  9. 2.5. Casatoriile si divorturilor 6
  10. Capitulul 3- Concluzii si propuneri 7
  11. Bibliogafie 8

Extras din referat

Capitolul 1: Asigurarea de viata

1.1. Conceptul de asigurare de viata

O asigurare de viata este modalitatea de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei polite de asigurare. Politele de asigurare ofera protectie pentru o gama variata de situatii neprevazute, de la spitalizare, imbolnavire, somaj si interventie chirurgicala pana la deces. In cazul producerii riscurilor, asiguratorul se obliga sa plateasca beneficiarului desemnat o indemnizatie de asigurare, numita suma asigurata.

1.2. Tipuri de asigurari de viata

Exista sute de tipuri de asigurari de viata, insa acestea cuprind doua categorii:

- Asigurarile la termen- ofera strict protectie in caz de deces pe o durata determinata (pana la maximum 75 ani), de aceea primele de asigurare sunt mult mai mici;

- Asigurarile cu economisire- sunt asemanatoare cu asigurarile la termen, dar pe langa protectia in caz de deces mai detin si o componenta de economisire.

Dintre cele mai importante asigurari cu economisire fac parte urmatoarele:

- Asigurarea de viata pe termen limitat- evenimentul asigurat este doar decesul, iar durata contractului este fixa. Daca decesul asiguratului survine pe durata contractului de asigurare, beneficiarul primeste suma asigurata, insa daca persoana in cauza supravietuieste pana la terminarea perioadei contractante, asiguratorul nu este obligat sa-i achite vreun beneficiu. Este o asigurare fara valoare de rascumparare.

- Asigurarea de viata pe termin nelimitat- evenimentul asigurat este decesul din orice cauza. Ofera protectie permanenta, pentru ca durata contractului se intinde de obicei pana la varsta de 95 de ani sau chiar mai mult. La producerea evenimentului se plateste o suma de bani garantata, insa primele de asigurare sunt mult mai mari fata de cele pe termen limitat.

- Asigurarea mixta de viata- are o componenta de economisire, dar si una de protectie pe termen lung. Acopera atat riscul de deces survenit pe durata contractului, cat și riscul de supravietuire dupa ajungerea politei la maturitate. Asiguratul are posibilitatea sa retraga din cont anumite sume de bani inaintea incetarii contractului de asigurare.

- Asigurarea de studii- are ca scop economisirea unor sume de bani pentru acoperirea cheltuielilor de studii a copiilor. Beneficiarul, adica copilul are dreptul de a primi banii in rente, sau toti odata la implinirea anumitei varste. Daca acesta decedeaza, asiguratorul plateste indemnizatia de asigurare la maturitatea contractului. Este o asigurare cu valoare de rascumparare.

- Asigurarea de casatorie- beneficiarul este copilul, iar aceste va primi toata suma de bani dupa casatorie. Daca acesta decedeaza, polita se transforma intr-o asigurare mixta de viata.

Capitolul 2- Demografia Romaniei

2.1. Ce este demografia?

Demografia este stiinta care are ca obiect de studiu populațiile umane. Ea cuprinde studiul marimii, structurii și distributiei populatiei, precum și modul in care o populatie se modifica in timp in urma nasterilor, deceselor, migratiei si imbatranirii. Analiza demografica se poate referi la societăti intregi sau la grupuri definite dupa diferite criterii: nivel de educație, nationalitate, religie, etc.

2.2. Populatia rezidenta pe sexe, grupe de varsta si domiciliu

Inregistrarea facuta la 1 ianuarie 2016 a aratat faptul ca Romania avea o populatie rezidenta de peste 19,7 milioane de locuitori, fata de 1 ianuarie 2021 cand populatia era de 19,2 milioane de locuitori. Sporul natural negativ si valorile migratiei externe au facut ca numarul populatiei sa scada, de la 1 ianuarie 2016 pana la 1 ianuarie 2021 cu peste 504 mii de persoane.

Structura populatiei pe sexe arata ca populatia feminina este predominanta, inregistrand in 2016 si in 2021 51,1%, in timp ce populatia masculina inregistreaza 48,9% din totalul populatiei in ambele cazuri.

In anul 2021 s-a remarcat o scadere a populatiei in mediul urban cu 0,1% in comparatie cu anul 2016, cat si in mediul rural tot cu 0,1%, acestea datorandu-se deplasarii maselor de persoane de la sat la oras sau viceversa, dar si din cauza cresterii mortalitatii.

Bibliografie

http://c-asig.ro/index.php/asigurari/asigurarea-de-viata/

Firtescu, B., Bazele asigurarilor de bunuri si persoane, suport de curs

https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/populatia_romaniei_pe_localitati_la_1ianuarie2016_0.pdf

https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/romania_in_cifre_2022.pdf

Preview document

Analiza nevoii de asigurare a vieții în condițiile demografice contemporane - Pagina 1
Analiza nevoii de asigurare a vieții în condițiile demografice contemporane - Pagina 2
Analiza nevoii de asigurare a vieții în condițiile demografice contemporane - Pagina 3
Analiza nevoii de asigurare a vieții în condițiile demografice contemporane - Pagina 4
Analiza nevoii de asigurare a vieții în condițiile demografice contemporane - Pagina 5
Analiza nevoii de asigurare a vieții în condițiile demografice contemporane - Pagina 6
Analiza nevoii de asigurare a vieții în condițiile demografice contemporane - Pagina 7
Analiza nevoii de asigurare a vieții în condițiile demografice contemporane - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Analiza nevoii de asigurare a vietii in conditiile demografice contemporane.docx

Te-ar putea interesa și

Risipa alimentară și implicații asupra mediului

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Securitatea alimentară constituie un factor de importanţă majoră în stabilitatea economică, socială,...

Realizarea Obiectivelor Noilor Educații în Învățământul Primar

1.1 Educaţia – delimitări conceptuale Educaţia ca acţiune specific umană este obiectul de studiu pentru diferite ştiinţe sau ramuri ale acestora...

Securitatea versus siguranța alimentară

Capitolul I Securitatea alimentara în România. 1.1 Conceptul de securitate alimentara Securitatea alimentara face parte din securitatea fiecarui...

Tehnologia de Fabricare a Produselor Ecologice

1. Agricultura organică si produsele ecologice 1.1 Produsele ecologice Produsul ecologic alimentar este, în primul rând, obţinut din ingrediente...

Analiza nevoii de asigurare a vieții în condițiile demografice contemporane

Situația precară demografică cu care se confruntă România în zilele noastre ar trebui să fie un „semnal de alarmă ” la adresa locuitorilor pentru...

Ai nevoie de altceva?