Deficitul Bugetar

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2837
Mărime: 70.90KB (arhivat)
Publicat de: Cecil Miron
Puncte necesare: 7
Universitatea” Stefan cel Mare” Suceava Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica Specializarea: Contabilitate şi Informatică de Gestiune

Cuprins

  1. 1.1 Deficitul bugetar
  2. 1.2 Deficitul bugetar în România
  3. 1.3 Finantele anunta un deficit bugetar de 2,3 miliarde lei, la finele lunii februarie
  4. 1.4 Guvernul vrea un deficit bugetar mai mare in primele doua trimestre din 2011
  5. 1.5 Deficitul bugetar a ajuns la 5,2% din PIB dupa 11 luni
  6. 1.6 Comisiile de buget-finante au adoptat textul Legii bugetului de stat
  7. 1.7 ING: Deficitul de 4,4 la suta din PIB nu va fi atins
  8. 1.8 FMI, ingrijorat de posibilitatea majorarii salariilor bugetarilor
  9. 1.9 Proiectulul de buget pentru 2011: Somaj in scadere, venituri in crestere

Extras din referat

1.1 Deficitul bugetar

Ce este deficitul bugetar?

În primul rând trebuie înţeles cum se creează bugetul de stat. Răspunsul este simplu: prin taxe. Taxele (fie că e vorba de impozitul pe profit, pe salarii, TVA, accize, etc.) se folosesc apoi pentru cheltuielile bugetare: învăţământ, pensii, armată, poliţie, preoţi, parlamentari, etc.

In primele doua luni din 2010 s-a inregistrat un deficit de 1,4 miliarde leva, cu 650 milioane leva peste nivelul raportat in intervalul similar din 2011.

Romania, in perioada ianuarie-februarie 2011 s-a inregistrat un deficit bugetar de 2,34 miliarde de lei, echivalentul a peste 555 milioane euro, reprezentand 0,43% din PIB.

Deficitul bugetului general consolidat a fost in primele doua luni ale acestui an cu 59,8% mai mic decat valoarea raportata pentru perioada similara din 2009, in conditiile in care veniturile totale au urcat cu 8,3%, iar cheltuielile s-au redus cu 4,4%.

Dar de unde vin acesti bani? Cum se finanteaza un astfel de deficit bugetar?

Prima modalitate este tiparirea de bani. Dl. Vacaroiu, fost prim-ministru în perioada 1992 - 1996, supranumit în anumite cercuri drept “Hagi al finantelor” este actualmente al 3-lea om în stat. în luna aprilie 2007 a fost chiar presedintele interimar al Romaniei. Dl. Vacaroiu ne-a oferit un bun exemplu - pentru cartile de economie la capitolul “ASA NU!” - de cum se acopera deficitul bugetar şi anume prin tiparirea de bani. Acest fapt a creat hiperinflatie sau inflatie galopanta cu efectele binecunoscute. Pe cale de consecinta în 1997 Romania a ramas aproape în stare de faliment (Bulgaria, condusa de un ex-comunist cam în aceeasi perioada - un “Stoicikov al finantelor” a reusit performanta sa intre în incapacitate de plata la sfaristul anilor ‘90). Dl. Vacaroiu nu are remuscari, asa ca partidul domniei sale a santajat actualul partid de guvernare catre o masura iresponsabila.

A doua modalitate este prin privatizari. Nu zic nu, guvernul Tariceanu face bine cand pune la vanzare o serie de active. Este o politica pe care o sprijin. Insa în cazul Romaniei, ca dealtfel în cazul oricarei firme cu disciplina bugetara, veniturile din privatizari - pentru ca provin dintr-un activ de termen lung - trebuiesc folosite pentru investitii pe termen lung şi nu pentru cheltuieli curente.

O a treia modalitate este aceea a imprumuturilor. Aici este punctul forte al Romaniei, capacitatea de indatorare actuala mai poate fi marita cu inca 30% din PIB fata de limita maxima acceptata de UE. Insa un imprumut azi inseamna ca în anii viitori parte din buget va fi dedicat platii de dobanzi. Cred ca acea capacitate de indatorare poate fi folosita mai bine prin investitii pe termen lung conform aceluiasi principiu ca datoriei pe termen lung trebuie sa-i corespunda o investitie pe termen lung.

Care este impactul unui deficit bugetar?

Pentru ca sunt mai multi bani în economie, simpla existenta a unui deficit bugetar genereaza inflatie. Daca deficitul bugetar va fi acoperit prin tiparire de bani (politica ce nu va fi aprobata de BNR) atunci impactul asupra inflatiei este şi mai accentuat.

Obiectivul BNR este acela de a tine inflatia în frau şi deci va ridica dobanda de referinta, atragand astfel capitaluri speculative şi contribuind la intarirea leului si, deci, la dezavantajarea exportatorilor şi a economiei.

Un alt impact al deficitului bugetar este ca genereaza deficit de cont curent. Este de presupus ca parte din deficit va genera importuri, deci deficit comercial si, implicit, de cont curent. La un nivel deja ridicat de deficit de cont curent, inca o crestere nu face bine.

Un nivel ridicat de deficit comercial, cuplat cu un leu puternic (obtinut conform mecanismului de mai sus) va duce la pierderi suplimentare pentru exportatori.

Faptul ca parte din deficitul bugetar va fi finantat din imprumuturi inseamna un inalt nivel de indatorare şi de plata de dobanzi.

Si toate aceste reactii: taxe ridicate, inflatie ridicata, exportatori necompetitivi plata de dobanzi va duce inevitabil la o incetinire a cresterii economice sau chiar la recesiune. şi ce inseamna asta? Nimic altceva ca guvernul actual în loc sa gestioneze bine cresterea economica sanatoasa a Romaniei ii pune, de fapt, intentionat, piedici. Din motive politice. Nu pot decat sa ma repet şi sa consider politica bugetara a actualului guvern / a actualului sistem politic drept iresponsabila. Nu ar fi pentru prima data, asa cum ne-o arata perioada 1992 - 1996 recompensata, 10 ani mai tarziu, cu un post de presedinte al Senatului şi de presedinte interimar al Romaniei.

Un deficit bugetar apare atunci când cheltuielile unei entităţi (unui guvern) depăşesc încasările. Opusul deficitului bugetar este excedentul bugetar.

Deficitul bugetar total = Deficit structural + Deficit ciclic

Un deficit bugetar este de calitate atunci când îndeplineşte două condiţii obligatorii:

-deficitul se reflectă, în totalitate, în cheltuieli de investiţii şi, în special, în realizarea infrastructurii;

-deficitul este acoperit cu resurse financiare sigure, pentru a nu apela la emisiuni monetare inflaţioniste.

1.2 Deficitul bugetar în România

Deficitul bugetar a fost de 2,3 miliarde lei, la finele lunii februarie 2011, respectiv 0,4% din PIB, fata de un deficit de 5,8 miliarde lei inregistrat la aceeasi data a anului precedent, conform datelor operative publicate vineri de Ministerul Finantelor Publice.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 27,5 miliarde lei, cu 8,3% mai mari fata de anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoarea adaugata (+33,5%), accize (+12,9%), si a veniturilor nefiscale (+15,7%).

Impozitul pe profit a scazut in termeni nominali cu 16,7% fata de perioada similara a anului precedent, iar incasarile din impozitul pe venit au inregistrat o scadere de 6% fata de aceiasi perioada.

Potrivit datelor MFP, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 29,8 miliarde lei, s-au redus cu 4,4% fata de anul precedent si cu 0,6 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Reducerea s-a inregistrat la majoritatea categoriilor de cheltuieli, respectiv cheltuieli de personal (-22,5%), subventii (-18,6%) si asistenta sociala (- 4,1%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au continuat sa creasca accentuat, respectiv cu 59% fata de luna ianuarie 2011 si de la 188 milioane lei la 1,629 miliarde lei fata de primele doua luni ale anului 2010.

Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 35,6 %, ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.

De asemenea, cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele doua luni in suma de 3,7 miliarde lei, respectiv 0,7% din PIB.

Preview document

Deficitul Bugetar - Pagina 1
Deficitul Bugetar - Pagina 2
Deficitul Bugetar - Pagina 3
Deficitul Bugetar - Pagina 4
Deficitul Bugetar - Pagina 5
Deficitul Bugetar - Pagina 6
Deficitul Bugetar - Pagina 7
Deficitul Bugetar - Pagina 8
Deficitul Bugetar - Pagina 9
Deficitul Bugetar - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Deficitul Bugetar.doc

Alții au mai descărcat și

Dubla impunere - studiu de caz privind metodele de evitare a dublei impuneri

INTRODUCERE Ca urmare a dezvoltării şi perfecţionării mijloacelor de producţie şi a tehnologiilor, adâncirii diviziunii sociale a muncii, lărgirii...

Conceptul de Datorie Publică

I Conceptul de datorie publică Prin datorie publică înţelegem un împrumut datorat de un centru guvernamental. În accepţiune mai largă noţiunea de...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Deficitul Bugetar

Capitolul I Deficit bugetar actual 1.1 Deficit bugetar – concept, cauze, efecte Deficitul bugetar este considerat un fenomen cronic al...

Politica bugetară în economia Românească

Politica bugetară reprezintă expresia alegerilor bugetare realizate de un centru de decizie publică (local, central sau supranaţional), având...

Deficitul bugetar al României în perioada 2008-2010

INTRODUCERE Actualitatea temei. În condiţiile actuale, datorită unor schimbări importante în toate domeniile economice ale statului, lipsa de...

Finanțarea deficitului bugetar și impactul acesteia

INTRODUCERE Finantarea monetara a defictului bugetar, reprezinta o solutie politica bugetara care presupune asa – zisa “creatie de moneda”....

Deficitul Bugetar al României

INTRODUCERE Actualitatea temei. Sarcinile principale ale României în condiţiile economice actuale cuprind efectuarea unor schimbări de structură,...

Studiul Privind Deficitul Bugetar al României în Perioada 1991-2007

Introducere Bugetul statului este reflectarea situaţiei economice a ţarii, de aceea constituirea, adoptarea şi executarea acestuia se gasesc nu...

Analiza Deficitului Bugetar

Analiza finanțării deficitului bugetar și efecte ale acesteia în condițiile României Deficitul bugetar a devenit în prezent un fenomen obişnuit,...

Deficitul Bugetar

I N T R O D U C E R E Scopul actualului proiect il constituie analiza si generalizarea teoriilor privind deficitul bugetar, stabilirea...

Ai nevoie de altceva?