Cuprins
- Introducere ..2
- Sistemul bancar 3
- Creditul .7
- Funcțiile creditului ..9
- Formele creditului ...10
- Încheiere 12
- Bibliografie 13
Extras din referat
Introducere
Sistemul bancar care are ca obiect instrumentele și tehnicile de plată reprezintă un domeniu important în desfășurarea operațiunilor economice și financiare în economia de piață. Evoluțiile în domeniu, care au fost determinate atât de creșterea considerabila a dimensiunilor fluxului de plăți și respectiv de eforturi organizatorice de a opera cu maximă eficiență, dar și cu tehnologii noi angajate în domeniu au condus la constituirea unui segment independent de abordare științifică a sistemului bancar.
Sistemul bancar ca o parte specifica a relațiilor monetare privind instrumentele și tehnicile de plată s-a dezvoltat puternic susținută de tehnologia modernă, de progresele intense ale informaticii și telecomunicațiilor.
În țările dezvoltate, în ultimii 10-15 ani au reprezentat o etapă de ample transformări în domeniul bancar care au solicitat acțiuni ample de organizare și reorganizare a rețelelor de plăți și compensare, echipări și reechipări tehnologice. Un asemenea proces continuă cu efervescență, promovat fiind de cerințele creșterii eficienței activității bancare.
Extinderea relațiilor noastre cu țările din Uniunea Europeană și toate eforturile noastre de a ne alinia și integra cât mai repede în spațiul economic-european necesită cunoașterea normelor, mecanismelor și tehnicii utilizate în aceste țări, în cele mai fierbinți fluxuri ale inter-relațiilor economice.
Este evident că pentru Republica Moldova aceste norme, tehnici și tehnologii noi au cu necesitate o eminentă pregnanță, fie ca elemente componente ale reformei sistemului bancar de la noi de către forurile internaționale, monetare și bancare sau pur și simplu ca o aliniere la normele și tehnicile utilizate în țările dezvoltate din Europa și, pe plan mondial.
SISTEMUL BANCAR
Sistemul bancar este un ansamblu coerent de instituții bancare, ce funcționează într-o țară, răspunzând necesităților unei etape de dezvoltare social-economică, acesta este un domeniu în plină ascensiune și implică în dezvoltarea sa întreaga economie.
Sistemul bancar a apărut ca o necesitate a societătii. În procesul tranziției de la un sistem administrativ de comandă spre unul bazat pe principiile economiei de piață, Republica Moldova a inițiat reformarea sistemului financiar-bancar, obiectivul de bază al căreia constă în determinarea ratelor de schimb și a dobînzilor de către piață, administrarea lichidității sistemului bancar prin intermediul operațiunilor de piață, precum și asigurarea instituțională necesară în scopul elaborării și implementării stabilității macroeconomice și a programelor de reforme structurale.
Sistemul bancar moldovenesc a fost creat la începutul anilor ‘90, odată cu stabilirea Republicii Moldova ca stat independent. Constituirea si consolidarea sistemului bancar a parcurs mai multe etape de dezvoltare:
- privatizarea băncilor;
- reînnoirea și perfecționarea bazei legislative;
- schimbarea conjuncturii pieței;
- dezvoltarea și diversificarea rețelei bancare;
- evoluția serviciilor bancare și consolidarea stabilității financiare a băncilor;
- aderarea Republicii Moldova la diverse organisme financiare internaționale.
Etapele evoluției au fost determinate în mare măsură de condițiile economice interne și de relațiile economice ale Republicii Moldova cu țările vecine, precum și cu partenerii săi comerciali. Totodată aceste etape au provocat o mulțime de schimbări importante în sistemul bancar, cele mai relevante fiind:
1. creșterea concurenței din partea instituțiilor financiare creditare non-bancare (companii de asigurare, de investiții, fondul de pensii);
2. diversificarea metodelor non-bancare de atragere a mijloacelor bănești (emisiunea valorilor mobiliare);
3. utilizarea activă a unor noi tipuri de hîrtii de valoare (obligațiuni de stat, cambii financiare ale unor întreprinderi);
4. apariția elementelor de concurență din partea instituțiilor non-bancare străine.
Bibliografie
1) Teorie economică. Macroeconomia: Maria Hamuraru, Victoria Tarus, Valeriu Capsizu, Chișinău, USM, 2010.
2) Teorie economică, v.II, Macroeconomia, A.Tomșa, ASEM, 2013.
3) Monedă și credit, support de curs, Lupu Constantin, Mantaluță Aliona, USEM, Chișinău, 2015.
4) Managementul activității de creditare în cadrul băncilor comerciale, Gîrlea Mihail, Perciun Rodica, IEFS al AȘM, Chișinău, 2012.
5) Monedă și credit, Ghid metodic, Gîrlea Mihail, Perciun Rodica, USM, Chișinău, 2013.
6) Acte normative bancare. Legea nr.548-XIII din 21 iulie 1995 "Cu privire la Banca Națională a Moldovei"
7) www.bnm.md
Preview document
Conținut arhivă zip
- Macroeconomie.docx