Personalități marcante în istoria construcției europene - Margaret Thatcher

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3738
Mărime: 28.45KB (arhivat)
Publicat de: Anica Costin
Puncte necesare: 9
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAȘOV FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA FINANȚE-BĂNCI

Extras din referat

1. Introducere

Margaret Thatcher a fost un om politic, aparținând Partidului Conservator britanic, care a îndeplinit funcția de prim ministru în perioada cuprinsă între anii 1979 și 1990. Ea a fost prima femeie prim ministru din Europa și singurul premier britanic din secolul XX care a câștigat trei mandate succesive. Prin puternica sa personalitate, s-a afirmat ca cel mai renumit lider politic după Winston Churchill.

În timpul mandatului său, Margaret Thatcher a reconfigurat aproape fiecare aspect al politicii britanice, prin revigorarea economiei, reformarea instituţiilor depăşite, şi revigorarea politicii străine. Ea a contestat şi a făcut mult pentru a răsturna psihologia declinului care s-a înrădăcinat în Marea Britanie, încă din al doilea război mondial, urmărind recuperarea naţională, cu o determinare și o energie izbitoare. În acest proces, Margaret Thatcher alături de Ronald Reagan, a devenit unul dintre fondatorii unei şcoli de convingeri politice conservatoare, care a avut un impact puternic şi de durată asupra politicii în Marea Britanie şi Statele Unite. Creearea acestei școli i-a adus lui Margaret Thatcher o mai mare vizibilitate internaţională, decât orice politician britanic de la Winston Churchill.

După trecerea cu succes a politicii economice şi externe britanice la politica de dreapta, Margaret Thatcher fost ajutată să încurajeze orientarea internaţională, care s-a intensificat și extins în timpul anilor 1980 şi 1990, pentru ca la sfârşitul Războiului Rece, răspândirea democraţiei şi creşterea pieţelor libere să consolideze libertatea politică şi economică în fiecare continent.

Capitolele referatului surprind evoluția omului politic Margaret Thatcher, încă de la primii săi ani din viață și până la momentul retragerii din viața politică. În cadrul primelor două capitole sunt prezentate copilăria acesteia, studiile urmate, dar și viața sa de familie și primii ei pași în cariera politică. În următoarele capitole urmează prezentarea a câtorva momente importante din începuturile vieții sale politice ( poziția de ministru al educației, lider al partidului conservator, lider al opoziției), dar și relațiile pe care le-a întreținut fie cu Comunitatea Europeană, fie cu România. Următoarele capitole cuprind succint cele mai reprezentative evenimente, schimbări sau întâmplări din cadrul mandatelor de prim-ministru, referatul încheindu-se cu un capitol conclusiv, în cadrul căruia sunt punctate cele mai importante idei legate de personalitatea doamnei Margaret Thatcher.

2. Grantham și Oxford

Margaret Thatcher s-a născut în anul 1925 în Grantham, un mic oraș din estul Angliei. Viața pe care a avut-o în familie și primii ei ani de viață în Grantham au jucat un rol important în formarea convingerilor politice ale lui Margaret Thatcher. Adolescența sa a fost marcată de cei 6 ani de război, în care orașul Grantham a fost implicat în mod direct.

Margaret a crescut într-un apartament situat peste drum de magazinul părinților săi, unde și-a putut dezvolta valorile legate de onestitate, muncă, ordine și creștinitate. Ea și sora ei i-au ajutat în permanență pe părinți cu magazinul, așteptând clienții, aranjând produsele pe rafturi, sau impachetând diversele produse. Încă de pe atunci Margaret a fost încântată de socializare și comerț. Tatăl său era un cititor înrăit și o dată pe săptămână Margaret aducea acasă cărți de la biblioteca publică.

Margaret a preluat interesul pentru politică de la tatăl ei, un cetățean respectat al orașului în care locuiau și care a fost membru al consiliului orașului timp de 25 de ani și alături de care obișnuia să vorbească despre problemele zilei. Ea își descria tatăl ca fiind un ”liberal de moda veche” și un adept al ”responsabilității individuale”. La alegerile din 1935 (ultimele înainte de război), Margaret a primit sarcina de a trasmite mesajele între secția de votare și sediul partidului Conservator.

Cu rezultate școlare foarte bune, Margaret Thatcher a frecventat Kesteven și Școala de Fete din Grantham și mai apoi Somerville College, Oxford, în 1944, pentru a studia chimia. Cu toate acestea, în planurile de viitor ale lui Margaret Thatcher, chimia urma să ocupe al doilea loc, după politică. În ultimul ei an, în 1946, Margaret a fost aleasă preşedinte al Asociaţiei Conservatoare a studenților de la Oxford şi de pe această poziție a întâlnit mulţi politicieni renumiți, devenind astfel cunoscută în conducerea partidului.

3. Intrarea în politică: între familie și carieră

După absolvire, Margaret a lucrat ca și cercetător chimist, în timp ce continua să se implice și în politică. La alegerile din 1950, la vârsta de 24 de ani, ea a fost selectată pentru a candida pentru Parlamentul din Dartford, unde ea putea să acumuleze experiență.

În seara selectării, Denis Thatcher, un prosper om de afaceri, care era partener într-o fabrică de vopseluri, s-a oferit să o ducă pe Margaret la Londra, pentru a prinde trenul spre casă. In timpul campaniei acesteia, el o plimba cu mașina sa, un Jaguar. Atracția a fost de ambele părți și în 1951 după încă o campanile nereușită, Margaret și Denis s-au căsătorit. Denis i-a oferit lui Margaret suportul său personal și financiar necesar pentru a se dezvolta din punct de vedere al carierei. Ea a studiat dreptul și în 1953 a trecut examenul de avocatură și a dat naștere unor gemeni ( Mark și Carol) În urmatorii cațiva ani, ea a fost preocupată mai mult de atribuțiile specific unei mame, dar și ale unui avocat.

Preview document

Personalități marcante în istoria construcției europene - Margaret Thatcher - Pagina 1
Personalități marcante în istoria construcției europene - Margaret Thatcher - Pagina 2
Personalități marcante în istoria construcției europene - Margaret Thatcher - Pagina 3
Personalități marcante în istoria construcției europene - Margaret Thatcher - Pagina 4
Personalități marcante în istoria construcției europene - Margaret Thatcher - Pagina 5
Personalități marcante în istoria construcției europene - Margaret Thatcher - Pagina 6
Personalități marcante în istoria construcției europene - Margaret Thatcher - Pagina 7
Personalități marcante în istoria construcției europene - Margaret Thatcher - Pagina 8
Personalități marcante în istoria construcției europene - Margaret Thatcher - Pagina 9
Personalități marcante în istoria construcției europene - Margaret Thatcher - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Personalitati Marcante in Istoria Constructiei Europene - Margaret Thatcher.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?