Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 9441
Mărime: 99.80KB (arhivat)
Publicat de: Timotei Vereș
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Frunza Marius
Proiectul a reprezentat parte constitutiva a evaluarii pe parcurs la disciplina finante

Cuprins

  1. 1.Conceptii privind “Evaziunea fiscala” 3
  2. 2.Formele evaziunii fiscale 7
  3. 2.1.Evaziunea fiscala legala 7
  4. 2.2. Frauda fiscala 10
  5. 3.Combaterea evaziunii fiscale 13
  6. 3.1.Combaterea evaziunii fiscale in Romania 13
  7. 3.1.1. Cauze ale evaziunii fiscale in perioada actuala in Romania 13
  8. 3.1.2. Forme ale evaziunii fiscale din perioada actuala a Romaniei 15
  9. 3.1.3. Combaterea evaziunii fiscale 16
  10. 4. Combaterea internationala a faptelor de evaziune fiscala 22
  11. 4.1. . Combaterea evaziunii fiscale la nivelul UE 22
  12. 4.2. Combaterea la nivel international 23
  13. Bibliografie 29

Extras din referat

1.Conceptii privind “Evaziunea fiscala”

Multitudinea obligatiilor pe care le impun legile fiscale contribuabililor au stimulat ingeniozitatea si inventivitatea acestora de eludare a legilor fiscale. In acest sens, profesorul Virgil Codrescu arata ca: “Evaziunea fiscala a fost intotdeauna in special active si ingenioasa pentru motivul ca fiscul, lovind indivizii in averea lor, ii atinge in cel mai sensibil interes: interesul banesc” .

Evaziunea fiscala este un fenomen de masa care, cu toate ca a fost analizat si studiat cu atentie de practicieni si teoreticieni, este insa imprecise definit, dominat de confuzii terminologice si opinii contradictorii. Cel mai frecvent, evaziunea fiscala este definita ca fiind sustragerea de la plata impozitelor si taxelor asupra veniturilor si bunurilor dobandite, ce intra sub incidenta impozitarii fiscale.

In normele de lucru elaborate de Ministerul Finantelor Publice, fenomenul de evaziune fiscala este definite ca “sustragere totala sau partiala de catre unii contribuabili, personae fizice sau juridice prin diverse forme, de la plata a obligatiilor fata de buget”.

In literature romaneasca se specialitate intalnim urmatoarea abordare conceptuala: “evaziunea fiscala se poate defini ca fiind totalitatea procedeelor licite sau ilicite cu ajutorul carora cei interesati sustrag in totalitate sau in parte materia lor impozabila obligatiilor stabilite prin legile fiscale”.

Maurice Duverger afirma simplu si concis: “exista evaziune fiscala, in sensul propriu al termenului, cand cel care ar trebui sa plateasca impozitul, nu il plateste, fara ca obligatia acestuia sa fie transmisa asupra unui tert.” Aceasta, in ultima parte a abordarii sale, doreste sa delimiteze clar diferenta dintre evaziune si fnomenul de repercusiune, care tine de difuziunea impozitelor.

Dimensiunea evaziunii fiscale determina cresterea presiunii fiscale si limitarea dimensiunii facilitatilor fiscale, pe care statul tinde a le acorda in scop economic si social, sub constrangerea necesitatii de a asigura finantarea obligatiilor ce ii revin.

Ambele abordari surprind esenta fenomenului evazionist care apare in societate ca urmare a existentei impozitului. Privind retrospective se poate afirma ca evaziunea fiscala este tot atat de veche si omniprezenta in societate pe cat de veche este existenta statului si a legilor fiscale. Platitorii de impozite au incercat permanent sa se sustraga de la obligatiile fiscale ce le revin, mai intai prin forta, iar ulterior prin manevre active si ingenioase.Scopul l-a constituit intotdeauna apararea punctului lor sensibil, veniturile sub diferite forme de manifestare, in fata nevoilor financiare mereu crescande ale statului.

Prin urmare se poate afirma ca evaziunea fiscala constituie un fenomen social cu implicatii financiare, care consta in sustragerea contribuabililor de drept la plata obligatiilor fiscale care le revin, in mod partial sau total utilizand lacunele legislative sau recurgand la manevre ingenioase in scopul ascunderii materiei impozabile.

Domeniul de manifestare a acestui fenomen este tot atat de intins pe cat este de larg si variat campul de aplicare a impozitelor. Totusi este mult mai pregnant in domeniul impozitelor directe, influentand asupra randamentului acestora, comparative cu impozitele indirecte.Frecventa evaziunii fiscale este influentata de modalitatile de evaluare a veniturilor .

Evaluarea forfetara a veniturilor poate determina o mare evaziune fiscala legala sau ilegala. Prima apare atunci cand administratia stabileste forfete inferioare realitatii. A doua se datoreaza sustragerii de catre contribuabili a unei parti a materiei impozabile de la stabilirea bazei impozabile.

In cazul declararii veniturilor de catre terti, contribuabilii-suportatori nu au posibilitatea practica de a comite frauda. Consecinta o constituie faptul ca in situatia aplicarii unei impuneri progresive a veniturilor prin stopaj la sursa, salariatii si creatorii intelectuali sa fie cei mai puternic impusi dintre toti contribuabilii. Inlocuirea sistemului administrative bazat pe semnele exterioare, cu sistemul beneficiului real bazat pe declaratiile fiscale ale unor terte persoane si respective ale platitorilor, a determinat pentru administratie cresterea dificultatilor in directia supravegherii si controlului.

Controlul veniturilor contribuabililor prin intermediul declaratiilor fiscale controlate, este dificil pentru administratie.In acest caz incidenta fraudei e mai mare printre comerciantii en detail si mestesugari, fiind mult mai redusa in cazul comerciantilor en gros si a medicilor (din cauza asigurarilor sociale). In cazul societatilor comerciale mari, datorita contabilitatii riguroase, evaziunea fiscala imbraca forme specifice.

In cazul impozitelor indirecte, sistemul mai simplu de administrare, lipsa relatiilor dintre suportatori si administratie, sistemul exercitiilor lunare, constituie factori care au descurajat mult amploarea fenomenului de evaziune fiscala.

Literatura de specialitate ofera multiple interpretari fenomenelor de evaziune fiscala si frauda fiscala. Unii autori asimileaza in parte cele doua notiuni, iar altii stabilesc o distinctie neta intre acestia.

Jean Claude Martinez, un reputat specialist francez, in lucrarea: “Le fraude fiscale”, evidentiaza ca tremenul de <<evaziune fiscala>> se include in cel de <<frauda fiscala>> si astfel, evaziunea fiscala ar fi “arta de a evita caderea in campul atractie al legii fiscale” . Iar M. Duverger apreciaza ca evaziunea fiscala desemneaza “ansamblul manifestarilor de fuga din calea impozitului”.

In multe situatii, se considera ca frauda fiscala desemneaza o infractiune la lege si se deosebeste de evaziunea fiscala, care ar reprezenta o utilizare abila a posibilitatilor oferite de lege. Este semnificativa in acest sens conceptia autorilor C.V. Browin si P.M. Jakson , conform carora evaziunea fiscala (tax avoidance) este definite ca o reorganizare legala a unei afaceri, astfle incat sa se minimizeze obligatia fiscala, iar frauda (tax evasion) ca pe o rearanjare ilegala a unei afaceri in acelasi scop.

In aceasta conceptie, evaziunea fiscala ar insemna reducerea la minim a impozitarii prin cunoasterea si luarea in considerare a tuturor posibilitatilor reale oferite de lege, iar frauda fiscala ar fi determinate de preocuparea contribuabilului de a abandona, ignora, ocoli, desconsidera prevederile legislatiei fiscale.

Preview document

Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 1
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 2
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 3
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 4
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 5
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 6
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 7
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 8
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 9
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 10
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 11
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 12
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 13
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 14
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 15
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 16
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 17
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 18
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 19
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 20
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 21
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 22
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 23
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 24
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 25
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 26
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 27
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 28
Posibilități de contracarare a evaziunii fiscale - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Posibilitati de Contracarare a Evaziunii Fiscale.doc

Alții au mai descărcat și

Prețurile de transfer în reglementarea OCDE și a legislației românești

INTRODUCERE In contextul actual al internationalizarii afacerilor, in care mai mult de doua treimi din comertul mondial cu bunuri si servicii se...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Evaziunea Fiscală

INTRODUCERE Dimensiunea economiei subterane nu poate fi măsurată cu precizie, cifrele variind de la o sursă la alta, dar totuşi efectele se fac...

Evaziunea fiscală

EVAZIUNEA FISCALA  DEFINITIE, FORME, CARACTERISTICI Intr-o economie de piata are loc un conflict de interese: pe de o parte, statul care doreste...

Posibilități de Contracarare a Evaziunii Fiscale

1. Definirea evaziunii fiscale. Evaziunea fiscală reprezintă sustragerea de la impunere a unei părţi mai mari sau mai mici din materia impozabilă....

Posibilități de Contracarare a Evaziunii Fiscale

1. Definirea și caracterizarea evaziunii fiscale Evaziunea şi frauda fiscală exista încă de la apariţia statului şi au fost strâns legate de...

Posibilități de Contracarare a Evaziunii Fiscale

1. Fenomenul evazionist: cauze şi efecte 1.1. Cauzele evaziunii fiscale Fenomenul de evaziune fiscală reprezintă o adevărată problemă atât pentru...

Posibilități de Contracarare a Evaziunii Fiscale

Capitolul 1 : EVAZIUNEA FISCALĂ 1.1 Noţiune Încă de la începutul secolului, juriştii romani au fost preocupaţi de definirea evaziunii fiscale, în...

Posibilități de Contracarare a Evaziunii Fiscale

1. Evaziunea fiscală – concept şi evoluţie Încă din cele mai îndepărtate timpuri şi până în prezent, contribuabilii au inventat diferite procedee...

Posibilități de Contracarare a Evaziunii Fiscale

Capitolul 1. Evaziunea fiscală 1.1.Definiție și caracteristici ale evaziunii fiscale Conform legii nr 87/1994, republicată, cu modificarile...

Ai nevoie de altceva?