Influența vaporilor de apă asupra zborului - clasificarea norilor

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Fizică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1974
Mărime: 215.95KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristea Mihai
Este vorba despre influenta vaporilor de apa, a ghetii ce se depune pe aeronava in timpul zborului si problemele pe care le ridica asupra aparatelor de la bordul aeronavei. Si o clasificare a norilor in functie de altitudine.

Extras din referat

Norii si vremea asociata lor

Prima clasificare a norilor a fost cea propusa de Luke Howord in 1803.

Aceasta clasificare porneste de la altitudine si de la aparenta norilor. Ea a devenit baza clasificarii in Atlasul International al Norilor care a fost publicat pentru prima data in 1896.

Howard a folosit 4 cuvinte latine ca baza a clasificarii sale:

- Cirrus – fibros, asemenea parului

- Cumulus – gramada

- Stratus – strat / nivel orizontal

- Nimbus – care aduc ploaia

Combinand acesti 4 termeni si introducand prefixul alto Howard a ajuns la clasificarea utilizata si in prezent a a norilor.

Formarea norilor

Peste tot in lume aerul din atmosfera contine vapori de apa, cea mai mare parte evaporata din oceane. Norii si ceata sunt compuse din picaturi de apa sau cristale de gheata care se formeaza cand vaporii de apa condenseaza.

Norii de tip Cumulus sunt rezultatul unui proces de convectie.

Marimea norilor Cumulus, este o consecinta a puterii termicelor, care variaza in timpul zilei. De obicei, dimineata cand Soarele este prea jos pe cer, incalzirea suprafetei solului este moderata iar termicele formate sunt prea slabe ca sa ajunga la nivelul de condensare. Tarziu, dimineata se formeaza cativa nori care devin din ce in ce mai mari si mai numerosi in cursul dupa-amiezii. Dupa amiaza tarziu cand Soarele coboara incalzirea suprafetei, este din ce in ce mai slaba si norii dispar.

Daca termicele sunt foarte puternice si se desprind de Pamaint se formeaza nori mari, negri cu puternica dezvoltare verticala, Cumulonimbus

Cand aerul este fortat sa urce peste o denivelare topografica a scoartei terestre: deal, munte, aerul se raceste in timpul urcarii si se produce condensarea vaporilor de apa. Norii care rezulta sunt nori in straturi Stratus.

Daca stratul devine foarte gros, pare a fi negru de la sol si produce ploi puternice. Norii produsi se numesc Nibostratus.

Clasificarea norilor

La altitudini mari, de peste 6000 metri se formeaza norii Cirrus, Cirrus uncius,Cirrostratus, Cirrocumulus.

- Cirrus (Ci) sunt albi, delicati, matasosi si fibrosi la aspect si formeaza pachete sau benzi inguste.

- Cirrus uncius (Ci unc) sunt albi, delicati, fibrosi, cu aspect de virgula sau carlig.

- Cirrostratus (Cs) sunt subtiri, transparenti, albi. Soarele se vede prin ei si lasa umbre. Poatefi vizibil un halo (coroana luminoasa si colorata ce apare in jurul soarelui si a lunii, in special al Lunii pline).

- Cirrocumulus (Cc) sunt pachete subtiri stratificate incretite sau ondulate.

La altitudine medie, intre 2000 si 6000 de metri se formeaza norii Altostratus, Altocumulus lenticularis, Altocumulus castelanus, Altocumulus undulatus, Altocumulus.

- Altostratus ( As ) sunt nori de culoare gri deschis, aspect fibros, uniform. Suficient de subtiri ca sa permita sa fie vazut Soarele. Nu apare halo.

- Altocumulus lenticularis ( Ac len ) sunt nori albi sau gri deschis, cu aspect de lentile si cu margini foarte precise. Se formeaza la miscarea aerulu deasupra unei bariere topografice.

- Altocumulus castelanus ( Ac cas ) sunt nori albi sau gri deschis asemanatori cu norii cumulus dar avand inaltime mai mare. Cu forme de castele sau turnuri. Uneori aranjati in linie.

- Altocumulus undulatus ( Ac und ) sunt albi sau gri, cu forma de pachete si aspect ondulatoriu.

Preview document

Influența vaporilor de apă asupra zborului - clasificarea norilor - Pagina 1
Influența vaporilor de apă asupra zborului - clasificarea norilor - Pagina 2
Influența vaporilor de apă asupra zborului - clasificarea norilor - Pagina 3
Influența vaporilor de apă asupra zborului - clasificarea norilor - Pagina 4
Influența vaporilor de apă asupra zborului - clasificarea norilor - Pagina 5
Influența vaporilor de apă asupra zborului - clasificarea norilor - Pagina 6
Influența vaporilor de apă asupra zborului - clasificarea norilor - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Influenta Vaporilor de Apa asupra Zborului - Clasificarea Norilor.doc

Alții au mai descărcat și

Sunetul

SUNETUL. Vibratiile corpurilor materiale se propaga prin aer( in general prin orice alt gaz), si ajungand la ureche produc senzatia auditiva pe...

Energia electrică

Introducere: Energia electrica reprezinta capacitatea de actiune a unui sistem fizico-chimic. Energia electrica prezinta o serie de avantaje in...

Te-ar putea interesa și

Influența Vaporilor de Apă asupra Zborului Clasificarea Norilor

INFLUENTA VAPORILOR DE APA ASUPRA ZBORULUI CLASIFICAREA NORILOR Vaporii de apa din atmosfera, sub influenta variatiilor de temperatura, trec din...

Ai nevoie de altceva?