Chimia Vieții

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Franceză
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1389
Mărime: 7.41KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Peste Mariana
ce importanta au medicamentele in viata noastra....totul afli in referat

Extras din referat

CHIMIA VIETII

Chimia vietii, sau biochimia, studiaza reactiile chimice care au loc în organismele vii. Acestia respecta aceleasi legi ca si celelalte reactii chimice, dar sunt mai complexe.

Chimia vietii studiaza ansablul reactiilor care au loc în organismele vii, mai ales în unitatile lor de baza, celulele. Fiintele vii au nevoie de energie.

Oamenii si animalele îsi iau energia din alimentele pe care le consuma (energie chimica). Alimentele sunt transformate printr-un ansablu de reactii chimice, care au loc mai întâi la nivelul aparatului digestiv(digestie) si apoi la nivelul celulelor(respiratia celulara).

Anumite plante si microorganisme(fiinte vii microscopice) îsi gasesc altfel energia de care au nevoie. Pentru a se hranii, ele transforma energia luminii solare printr-un proces complex de reactii chimice numit fotosinteza.

O reactie chimica: digestia

Digestia este un proces chimic. În aparatul digestiv, alimentele sunt descompuse în mici molecule numite substante nutritive. Aceste substante nutritive sunt apoi transportate de sânge pâna la celule, unde sufera alte transformari.

Principalele substante nutritive sunt lipidele si glucidele. Lipidele, numite si “ “grasimi”, provin din materiile grase cum ar fii uleiurile vegetale sau untul. Ele aduc organismului carbon si hidrogen. Glucidele, numite si “zaharuri”, se divizeaza în zaharuri rapide si zaharuri lente. Primele sunt continute în miere, fructe, dulceturi si ciocolata.

Asimilate direct de organism(adica transformate în energie), ele aduc organismului energia necesara unui efort fizic solicitant si rapid. Cel de-al doilea tip se gaseste în cereale(grâu, orez, porumb). Ele nu sunt direct asimilate de organism si constituie o sursa de energie de mai lunga durata. Toate glucidele sunt bogate în carbon, hidrogen si oxigen.

Respiratia celulara

Vegetale sau animale, toate celulele respira: aceasta este respiratia celulara. Ele absorb dioxigen (O2) si elimina dioxid de carbon (CO2). Dioxigenul serveste la “arderea” alimentelor printr-o reactie de oxidare.

Aceasta reactie se deruleaza în mai multe etape. Glucoza (zaharul)de pilda, este mai întâi transformata într-o molecula mai simpla, acidul piruvic. Mitocondriile, elementele celulei responsabila de respiratia celulara, descompun acest acid în dioxid de carbon si hidrogen. Dioxidul de carbon este eliminat de celula: hidrogenul se combina cu oxigenul care intra în organism atunci când respiram, dând apa.

Ansamblul acestor reactii degaja o mare cantitate de energie. Aceasta este stocata în mici molecule specializate, care o elibereaza în functie de nevoile celulei.

Fotosinteza

Plantele cu clorofila se hranesc absorbind apa si dioxid de carbon din aer. Pentru aceasta, ele folosesc energia luminii solare: acest proces se numeste fotosinteza. În timpul lui, se degajeaza dioxigen.

Fotosinteza se deruleaza în doua faze principale. Ziua, plantele capteaza energia solara. Cu ajutorul clorofilei si a altor pigmenti prezenti în frunzele lor, ele folosesc aceasta energie pentru a descompune apa pe care o absorb în hidrogen si oxigen. Noaptea, hidrogenul ajuta la reducerea dioxidului de carbon si la producerea de glucide, care vor hrani planta.

Functionarea acestei mici “uzine chimice vii” depinde de conditiile exterioare, în special de cantitatea de lumina solara si de temperatura.

Termeni bio-chimici:- celula=cel mai mic element constitutiv al unei fiinte vi. O celula este în general înconjurata de o membrana. În interior se gaseste nucleul si citoplasma continând diferite organite(mitocondrii).

- clorofila=pigmentul verde din plante care capteaza energia razelor solare, necesara fotosintezei.

- efect secundar=efect nedorit al unui medicament, care se manifesta la dozele recomandate.

- fotosinteza=proces în timpul careia plantele, datorita clorofilei, fabrica(sintetizeaza)glucide, folosindu-se de apa, dioxid de carbon si energia razelor solare.

- glucid=denumire data de chimisti unei substante organice numita în mod curent zahar.

- lipid= denumire data de chimisti unei substante organice numita în mod curent grasime.

- principiu activ=substanta activa continuta într-un medicament care actioneaza împotriva unei anumite boli.

- substanta nutritiva=substanta continuta în alimente, care poate fi utilizata direct de organism, fara a mai fi transformata.

Preview document

Chimia Vieții - Pagina 1
Chimia Vieții - Pagina 2
Chimia Vieții - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Chimia Vietii.doc

Te-ar putea interesa și

Diagnosticul și Tratamentul unor Afecțiuni ce pot Pune în Pericol Imediat Viața Bolnavului

INTRODUCERE Lucrarea îşi propune să prezinte date recente despre diagnosticul şi tratamentul unor afecţiuni ce pot pune în pericol imediat viaţa...

Combinații antiseptice - Ag și combinațiile acestuia și compuși ai Hg

„ Acum noi ştim ce este adevărata „bogăţie”. Adevărata bogăţie o reprezintă capacitatea de a regenera de timpuriu viaţa. Cu alte cuvinte, pe câţi...

Acoperișuri verzi

Continua creştere şi expansiune pe orizontală a oraşelor şi zonelor înconjurătoare duc la creşterea stresului populaţiei. Transformarea spaţiile...

Atomul

I. INTRODUCERE I.1. Materie si cunoastere Potrivit conceptiei materialist dialectice, tot ceea ce exista în UNIVERS este MATERIE. Materia este...

Nanotehnologia ADN-ului Supramolecular

NANOTEHNOLOGIA ADN-LUI SUPRAMOLECULAR 1. INTRODUCERE Progresele în chimia supramoleculara au fost determinate de căutarea omului de structuri...

Inteligența la delfini

Inteligenţa este facultatea de a descoperi proprietăţile obiectelor şi fenomenelor înconjurătoare, cât şi a relaţiilor dintre acestea, dublată de...

Viața artificială

Viata artificiala este un domeniu de studiu ce se ocupa cu examinarea sistemelor vii, procesele si evolutia lor prin simulari folosind modele...

Legislația internațională, europeană și națională privind substanțele chimice periculoase

INTRODUCERE CE SUNT SUBSTANTELE CHIMICE PERICULOASE? Substanțe care au proprietăți fizice sau chimice periculoase, ce pot cauza vătămari imediate...

Ai nevoie de altceva?