Prezentarea orașului Zaragoza, Spania

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2877
Mărime: 20.22KB (arhivat)
Publicat de: Titus Cornea
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Zaragoza este capitala provinciei cu acelaşi nume, ce aparţine comunităţii autonome Aragon, din nord-estul Spaniei. Situat pe râul Ebru, alături de afluenţii săi Huerva şi Gallego, într-o zonă ce prezintă o varietate de peisaje, variind de la deşert (Los Monegros), la păduri dese, fâneţe şi munţi.

Populaţia oraşului (în ianuarie 2010): 699,755 locuitori. Densitatea populaţiei: 601 loc./km². După mărimea şi nr de locuitori, este al 5-lea oraş al Spaniei, situat la mijlocul distanţei dintre Madrid şi Barcelona.

TOPONIMIE

Ibericii au dat acestui oraş numele de Salduba/Salduie şi invadatorii musulmani din secolul 8 l-au numit Saraqusta. Numele actual vine de la romani, ale căror legiuni s-au stabilit aici în anul 24 î.Hr. şi l-au numit după împăratul roman Caesar Augustus - Caesaraugusta. Cartierul vechi, păstrează structura rectangulară a vechiului oraş roman şi se pot vedea excavate rămăşiţele forului, amfiteatrului şi a unor băi publice (Spa-uri).

Se ştie că în limba spaniolă litera Z se citeşte „th”, astfel Zaragoza devine „Tharagotha”. Se spune că unul dintre regii spanioli avea un „sâsâit” teribil, şi pentru a nu se simţi jignit de către slujitori pentru pronunţia sa, aceştia au imitat pronunţia regelui, astfel s-a ajuns la actuala pronunţie a limbii spaniole. Nu se ştie dacă această istorioară este adevărată, dar este numai bună de povestit turiştilor.

ISTORIC

- chiar dacă acest teritoriu a fost locuit mai întâi de iberici, oraşul a fost fondat în anul 24 î.Hr de către romani, sub conducerea lui Caesar Augustus

- anul 466: oraşul este cucerit de vizigoţi

- 541: oraşul a fost asediat de francezi; numeroase atacuri ale bascilor

- 711: vizigoţii sunt înfrânţi de arabi

- 714: arabii cuceresc oraşul denumit de aceştia Saraqusta

- 777: încercarea eşuată a lui Carol I de a recuceri oraşul

- 1018: proclamarea independenţei; Zaragoza a fost regat musulman până în anul 1118.

- 1018–1038: dinastia Banu Tujibi

- 1039-1110: dinastia Banu Hud; în timpul conducerii sultanului Ahmad I al-Muqtadir (1046-1081) se construieşte Palatul Aljaferia (sub denumirea veche “Qasr al-Surur”= palatul bucuriei)

- 1110: Zaragoza este cucerită de almovarizi (dinastie berberă din Sahara)

- 1118: oraşul este recuperat de aragonezi, sub conducerea lui Alfonso I Războinicul, care a câştigat noi libertăţi pentru populaţie. Zaragoza devine capitala Aragonului

- 1478: Inchiziţia spaniolă

- 1492: Coroana Catolică a decretat expulzarea evreilor din oraş

- 1710: bătălia de la Zaragoza, din cadrul Războiului Spaniol de Succesiune

- 21 febr. 1809: capitularea oraşului în urma invaziei trupelor lui Napoleon Bonaparte, din timpul Războiului de Independenţă. În timpul invaziei lui Napoleon în Spania, Plaza de Zaragoza (Piaţa Zaragoza) a fost asediată de două ori. Ferdinand al VII-lea a abdicat şi oraşul s-a revoltat capturând castelul Aljaferia. Când armata franceză a încercat să reocupe Zaragoza, oraşul a opus rezistenţă, astfel că s-a ajuns la distrugerea sa aproape în totalitate.

- 17 iul. 1936 - 1 apr. 1939: Războiul civil spaniol, între forţele naţionaliste conduse de Franco şi cele republicane

CONCLUZIE: Cu o istorie de aproape 2000 de ani, Zaragoza păstrază urmele tuturor civilizaţiilor care au dominat Peninsula Iberică, prezentând un amalgam de culturi diferite. Tocmai diversitatea materializată mai ales în arhitectonica locului, îi dă acestui oraş o frumuseţe aparte, de aici şi atractivitatea sa turistică însemnată.

OBIECTIVE DE INTERES TURISTIC

Amalgamul de culturi şi civilizaţii trecute imprimă atât oraşului cât şi întregii regiuni o importanţă culturală deosebită. Oferta culturală este reprezentată de o mulţime de muzee, biserici, monumente istorice şi de artă, casteluri şi mănăstiri, parcuri naturale. Pe lângă funcţia cultural-turistică, oraşul este şi un centru comercial şi industrial modern. Sectorul serviciilor este unul dintre cele mai importante din Spania, datorită şi turismului care oferă o paletă întreagă de posibilităţi. Zaragoza este o destinaţie religioasă importantă pentru pelerini. Faima acestui oraş este cunoscută şi prin contribuţia unuia dintre cei mai buni pictori, Francisco de Goya, considerat ca fiind părintele artei moderne.

Preview document

Prezentarea orașului Zaragoza, Spania - Pagina 1
Prezentarea orașului Zaragoza, Spania - Pagina 2
Prezentarea orașului Zaragoza, Spania - Pagina 3
Prezentarea orașului Zaragoza, Spania - Pagina 4
Prezentarea orașului Zaragoza, Spania - Pagina 5
Prezentarea orașului Zaragoza, Spania - Pagina 6
Prezentarea orașului Zaragoza, Spania - Pagina 7
Prezentarea orașului Zaragoza, Spania - Pagina 8
Prezentarea orașului Zaragoza, Spania - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea Orasului Zaragoza, Spania.doc

Te-ar putea interesa și

Spania

Cadrul Natural Meseta Spaniola • podis rezultat in urma cutarilor varisce, a suferit ample miscari epirogenetice positive si negative. • are...

Ai nevoie de altceva?