Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4065
Mărime: 1.99MB (arhivat)
Publicat de: Cristea Farkas
Puncte necesare: 6
Universitatea București Facultatea de Geografie Specializarea : Geografia turismului

Cuprins

  1. • Caracteristici Pag.3
  2. • Poziție și desfășurare geografică Pag.3
  3. • Caracteristici fizico-geografice
  4. 1. Relieful Pag.5
  5. 2. Clima Pag.8
  6. 3. Hidrografia Pag.10
  7. 4. Vegetația Pag 10
  8. 5. Fauna Pag. 14
  9. 6. Soluri Pag.14
  10. • Bibliografie Pag.16

Extras din referat

1.Caracteristici

Caracteristicile peisajelor sunt dependente de condițiile climatice ce se succed in cadrul a două sezoane distincte - unul cald și umed, iar altul cald și uscat. Ele sunt legate de pendularea sezonieră a alizeelor si calmelor ecuatoriale.

In sezonul de vară, cald si umed aria de acțiune a alizeelor se deplasează la latitudini mai mari, iar aici se extinde acțiunea maselor de aer ecuatoriale, umede. Ca urmare, amplitudinile termice scad, temperaturile se situează intre 20°- 25° C, precipitațiile convective sunt bogate, iar umezeala se menține la valori de peste 75%; luna cea mai caldă este mai sau iunie.

Iarna alizeul se retrage , amplitudinile termice diurne cresc concomitant cu reducerea nebulozității si umidității aerului.

2.Poziție și desfășurare geografică

Mediul pădurilor umede deschise face tranziția intre pădurile umede dense și savane, avâd o largă desfașurare de o parte si de alta a regiunii ecuatoriale, intre 5º si 20º latitudine nordică și sudică .

Anumite condiții locale (indeosebi desfașurarea unor lanțuri montane) au favorizat extinderea la latitudini mai mari (in sudul Africii pană la 30º, in sudul Argentinei pană la 35º, in peninsula Yucatan la 22ºsi in India pană aproape de Tropicul Racului).

Photo 1

3.Caracteristici fizico-geografice

3.1.Relieful

Relieful din mediul subecuatorial este reprezentat de munți, podișuri si câmpii, de la unități de platformă precambiană la unitați montane tinere.

Prin alterare, dezagregare, șiroire, fiecare acționând specific pentru unul din cele două sezoane suprafețele înclinate și în primul rand cele descoperite suferă un proces de erodare activă ; prin pașunat, fenomenul este accelerat pe glacisuri si pedimente.

Acestui tip de mediu sunt specifice mai multe forme de relief: inselberg-urile, platourile. În perioada umedă se activizează procesele de alunecări de teren, eroziunea de suprafaţă.

AGENȚI, PROCESE SI FORME DE RELIEF

Principalii agenţi modelatori sunt – meteorizarea, apa de ploaie, apa curgătoare şi vieţuitoarele.

Meteorizarea, procese morfogenetice şi formarea crustelor. Existenţa a două sezoane cu diferite caracteristici pluviale şi grad de acoperire cu vegetaţie impune diferenţierea funcţională şi ca intensitate a proceselor de meteorizare. În perioada umedă domină cele care produc alterarea chimică (îndeosebi hidratarea şi hidroliza) având consecinţe aproape similare cu ceea ce se realizează în zona ecuatorială. Are loc îndepărtarea bazelor şi a unei părţi din silice dar şi concentrarea hidroxizilor de fier şi aluminiu. În intervalul uscat lipsa vegetaţiei ierboase facilitează încălzirea puternică a solului şi rocilor. Se produc – eliminarea apei din acestea, transformarea hidroxizilor în oxizi dominant de fier, aluminiu şi mangan, întărirea depozitului, formarea unor cruste roşii, portocalii groase.

Prin modul de concentrare a oxizilor (în loc şi la oarecare depărtare de locul provenienţei) rezultă şi tipurile principale de cruste.

Concreţiuni autogene (în loc) se produc în depozitele şi solurile ce acoperă podurile interfluviilor (resturi din pediplene, mai ales în sectoarele cu roci cu conţinut bogat în fier). Aici în sezonul umed se produc alterări (bacteriile descompun mineralele şi facilitează deplasarea fierului către baza depozitului) şi o sărăcire în silice (este preluată de plante care o încorporează în tulpini) iar în cel uscat acumularea de oxizi care determină formarea şi îngroşarea unei creste autogene (Brazilia, Guyana, Liberia).

În soluri, oxizii de fier precipită în jurul particulelor de silice sau de argilă. În depozite şi în rocile parţial alterate oxizii se concentrează pe fisuri, crăpături formând cu fragmentele de rocă nealterate o crustă conglomeratică.

Preview document

Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 1
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 2
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 3
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 4
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 5
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 6
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 7
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 8
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 9
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 10
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 11
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 12
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 13
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 14
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 15
Regiunile tropical-emede cu două anotimpuri - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Regiunile Tropical-Emede cu Doua Anotimpuri.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul subecuatorial - Savana

Mediul subecuatorial are o larga desfasurare de-o parte si de alta a regiunii ecuatoriale, frecvent pana la latitudinea de 20. Anumite conditii...

Regiunile naturale tropical - umede cu două anotimpuri

Au o larga desfasurare de o parte si de alta a regiunii ecuatoriale, frecvent pana la altitudinea de 200 . Anumite conditii locale (indeosebi...

Pădurile ecuatoriale sau tropicale umede

In zona intertropicala se desfasoara unul dintre cele mai mari ansambluri forestiere ale lumii, care poarta denumiri diferite, in functie de...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?