Aditivii Azorubina E122 și Carrageenan E407

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2473
Mărime: 71.74KB (arhivat)
Publicat de: Adela Marcu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Oroian Mircea
UNIVERSITATEA “ ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA FACULTATEA DE INGINERIE ALIMENTARĂ SPECIALIZAREA: CONTROLUL ŞI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE

Extras din referat

Azorubina face parte din categoria coloranţilor ce au o serie de efecte adverse, care se manifestă şi pe termen lung. Cei mai afectaţi sunt copiii, mai ales că produsele în care se găseşte li se adresează lor . Azorubina E 122, este un colorant azoic de sinteză, care face parte din categoria aditivilor alimentari periculoşi. El se mai găseşte pe etichetele produselor alimentare şi sub denumirea de carmoisine sau roşu alimentar 3A.

Azorubina să găseşte cu precădere în bomboane, jeleuri, marţipan, gemuri, rulade umplute cu diverse creme (swiss roll). Din cauza numeroaselor efecte adverse ale acestui aditiv alimentar, specialiştii din cadrul Comisiei Codex Alimentarius au stabilit că pe parcursul unei zile nu trebuie să se depăşească cantitatea de 4 mg/kg corp azorubină.

Ca toţi coloranţii azoici şi E 122 poate provoca alergii puternice, mai ales celor cu intoleranţă la salicitaţi (aspirină). Persoanele care suferă de astm trebuie să evite acest colorant, pentru că este eliberator de histamină şi inteţeşte crizele provocate de boală. Alte reacţii pot include o erupţie pe piele asemănătoare cu urticarie şi umflarea pielii.

Copiii sunt cei mai afectaţi de efectele azorubinei, mai ales dacă se află în combinaţie cu aditivi din categoria benzoaţilor. Cea mai vizibilă consecinţă a consumului de E 122 este declanşarea sindromului ADHD (sindrom hiperkinetic cu deficit de atenţie). Odată ce micuţii trec in adolescenţă, veţi constata că aceştia vor avea probleme de integrare in societate. Aceste efecte au fost dovedite de un grup de cercetători britanici în luna mai a acestui an şi au fost acceptate de lumea ştiinţifică mondială.

Pentru a evita probleme de sănătate grave ale populaţiei, Comisia Europeană intenţionează interzicerea azorubinei. Pănă acum doar Norvegienii, Japonezii, Suedezii şi Americanii au adoptat această măsură.

Structura moleculară :

disodic 4-hidroxi-2-[(E) - (4-sulfonato-1-naftil) diazenil] naftalină-1-sulfonat

Caracteristici :

Sinonim :Colorant roşu alimentar

Definiţie : Azorubina constă în principal din disodiu 4-hidroxi-3-(1-sulfurat naftilazo) naftalină-1-sulfonat şi materii colorante auxiliare împreună cu clorură de sodiu şi / sau sulfat de sodiu ca principale componente incolore. Azorubina este descrisă ca fiind o sare .

Clasa: Face parte din clasaa coloranţilor monoazoici

Culoare Index Nr : 14720

Formula chimică : C20H12N2Na2O-S2

Greutatea moleculară : 502,44

Conţinut : Culoarea conţinutului total nu este <85%.

Descriere : Azrubuna este se găseşte sub formă de pulbere sau granule de la culoarea roşu la brun.

Identificarea: A. Spectrometrie : Se introduce maxim în soluţie apoasă la aproximativ 516 nm

B. Soluţie apoasă de roşu

Puritate : Produs insolubil în apă : > 0.2%

Colorare : > 2.0%

Procesul de fabricaţie :Nu există date disponibile privind producerea de Azorubină . Azorubina poate fi convertită din lac de aluminiu corespunzător în condiţii apoase prin reacţia de oxid de aluminiu cu substanţe colorante . Oxidul de aluminiu este, de obicei proaspăt preparat din reactia cu sulfat de aluminiu sau clorură de aluminiu cu carbonatul de sodiu sau bicarbonatul de sodiu. După formarea lacului, produsul este filtrat, spălat cu apă şi uscat (JECFA, 2004) .

Preview document

Aditivii Azorubina E122 și Carrageenan E407 - Pagina 1
Aditivii Azorubina E122 și Carrageenan E407 - Pagina 2
Aditivii Azorubina E122 și Carrageenan E407 - Pagina 3
Aditivii Azorubina E122 și Carrageenan E407 - Pagina 4
Aditivii Azorubina E122 și Carrageenan E407 - Pagina 5
Aditivii Azorubina E122 și Carrageenan E407 - Pagina 6
Aditivii Azorubina E122 și Carrageenan E407 - Pagina 7
Aditivii Azorubina E122 și Carrageenan E407 - Pagina 8
Aditivii Azorubina E122 și Carrageenan E407 - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Aditivii Azorubina E122 si Carrageenan E407.docx

Ai nevoie de altceva?