Direcția SAL și procedura extrajudiciară de soluționare a litigiilor naționale și transfrontaliere

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2087
Mărime: 48.11KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: lect. Dr. Hoffman Dan
Facultatea de Inginerie Alimentara
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava
Specializare: Control și Expertiza Produselor Alimentare
Materie: Legislație în Industria Alimentară

Cuprins

  1. Ce înseamnă soluționarea alternativa a litigiilor (SAL)? 4
  2. Procedura soluționării alternative a litigiilor-SAL 4
  3. Direcția SAL atribuții principale 7
  4. Care sunt condițiile în care se poate accesa procedura SAL? 8
  5. Avantajele procedurii SAL 9
  6. Informațiile pe care trebuie sa le furnizeze entitățile SAL și comercianții 9
  7. Bibliografie 11

Extras din referat

Ce înseamnă soluționarea alternativa a litigiilor (SAL)?

SAL reprezintă un mecanism alternativ sistemului judiciar, prin care consumatorilor li se oferă posibilitatea de soluționare a litigiilor pe care le pot avea cu comercianții, atunci când se confruntă cu o problemă legată de achiziționarea unui produs sau serviciu.

Astfel, reclamațiile împotriva comercianților sunt prezentate voluntar de către consumatori, urmând a fi soluționate într-un mod independent, imparțial, transparent, rapid și echitabil.

Procedura de soluționare alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți din cadrul Direcției SAL este o procedură gratuită și facultativă pentru părți. Procedura SAL este o procedură de soluționare extrajudiciară atât a litigiilor naționale cât și a celor transfrontaliere izvorâte din contractele de vânzări sau din contractele de prestări servicii încheiate cu un comerciant care desfășoară activități în România și un consumator rezident în Uniunea Europeană.

Procedura soluționării alternative a litigiilor-SAL

În vederea soluționării litigiului, Direcția SAL derulează mecanismul de propunere a unei soluții părților, mecanism conform căruia, în cazul în care doar una dintre părți acceptă soluția propusă, rezultatul procedurii nu este obligatoriu. În cazul în care comerciantul nu acceptă soluția propusă, Direcția SAL informează consumatorul, prin încheiere, despre căile de atac administrative, respectiv judiciare la care poate recurge pentru soluționarea litigiului.

În cazul în care un consumator este nemulțumit de produsele sau serviciile unui comerciant, acesta se poate adresa justiției pentru a-și recupera banii și pentru a fi tras la răspundere, sau poate rezolva conflictul într-un timp mai scurt și fără cheltuieli, apelând la soluționarea alternativa a litigiilor.

Dacă aveți un litigiu cu un consumator și doriți să evitați o procedură în instanță, soluționarea alternativă a litigiilor ar putea fi o opțiune pentru dumneavoastră. În comparație cu acțiunea în instanță, mecanismele alternative de soluționare a litigiilor sunt, de regulă, mai rapide, mai simple și mai puțin costisitoare. Ele reprezintă diferite modalități de soluționare extrajudiciară a unei reclamații care nu presupun înfățișarea în instanță. S-ar putea să cunoașteți deja astfel de proceduri, sub alte denumiri: „mediere", „conciliere", „arbitraj",„ombudsman" sau „cameră de recurs".

Ori dumneavoastră, ori consumatorul puteți solicita ca o parte terță neutră să intervină și să acționeze ca intermediar. Această parte terță poartă numele de entitate de soluționare a litigiilor. Ea poate sugera o modalitate de soluționare a reclamației, poate impune o soluție ambelor părți sau, pur și simplu, poate aduce părțile implicate la masa tratativelor, în vederea găsirii unei soluții.

În conformitate cu legislația UE, entitățile de soluționare a litigiilor sunt evaluate de statele membre și trebuie să îndeplinească o serie de cerințe de calitate pentru a garanta că își desfășoară activitatea în mod eficient, echitabil, imparțial, independent și transparent atunci când se ocupă de litigiile dumneavoastră. În general, se ajunge la un rezultat în termen de 90 de zile.

Puteți apela la aceste entități pentru toate litigiile contractuale pe care le-ați putea avea cu consumatori din țările UE. Căutați o entitate de soluționare alternativă a litigiilor în țara dumneavoastră. Soluționarea alternativă a litigiilor vă poate scuti de plata cheltuielilor de judecată și facilitează vânzarea de bunuri și servicii în țara dumneavoastră sau în străinătate, indiferent dacă aceasta se desfășoară on-line sau off-line. De asemenea, vă ajută să vă mențineți reputația profesională și bunele relații cu clienții.

Hotarârea privind organizarea și funcționarea structurii responsabile cu derularea procedurilor de soluționare alternativă a litigiilor din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, precum și pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, al art. 19 alin.(5) din Ordonanța Guvernului nr. 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți, aprobată prin Legea nr.315/2015, și al art. 5 alin. (5) din Ordonanța Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice, aprobată cu modificări prin Legea nr.247/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Bibliografie

1. https://anpc.ro/ce-este-sal/

2. https://ro.scribd.com/document/451654107/Directia-SAL-docx

3. https://eccromania.ro/informatii/intreaba-expertul/sal/

Preview document

Direcția SAL și procedura extrajudiciară de soluționare a litigiilor naționale și transfrontaliere - Pagina 1
Direcția SAL și procedura extrajudiciară de soluționare a litigiilor naționale și transfrontaliere - Pagina 2
Direcția SAL și procedura extrajudiciară de soluționare a litigiilor naționale și transfrontaliere - Pagina 3
Direcția SAL și procedura extrajudiciară de soluționare a litigiilor naționale și transfrontaliere - Pagina 4
Direcția SAL și procedura extrajudiciară de soluționare a litigiilor naționale și transfrontaliere - Pagina 5
Direcția SAL și procedura extrajudiciară de soluționare a litigiilor naționale și transfrontaliere - Pagina 6
Direcția SAL și procedura extrajudiciară de soluționare a litigiilor naționale și transfrontaliere - Pagina 7
Direcția SAL și procedura extrajudiciară de soluționare a litigiilor naționale și transfrontaliere - Pagina 8
Direcția SAL și procedura extrajudiciară de soluționare a litigiilor naționale și transfrontaliere - Pagina 9
Direcția SAL și procedura extrajudiciară de soluționare a litigiilor naționale și transfrontaliere - Pagina 10
Direcția SAL și procedura extrajudiciară de soluționare a litigiilor naționale și transfrontaliere - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Directia SAL si procedura extrajudiciara de solutionare a litigiilor nationale si transfrontaliere.docx

Te-ar putea interesa și

Mediere

Capitolul I Istoria medierii 1.1 Scurte consideratii istorice 1.2 Aplicatii 1.3 Rezumat 1.4 Bibliografie Obiective - Intelegerea necesitatii...

Medierea Conflictelor în Drept

Care este modalitatea cea mai buna pentru oameni sa-si rezolve diferendele? De exemplu care este sfatul cel mai bun pe care cineva poate sa-l dea...

Ai nevoie de altceva?