Tehnologia obținerii cogniac-ului

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7038
Mărime: 34.38KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din referat

INTRODUCERE

Strugurii reprezinta materia prima pentru prelucrarea în industria vinicola, fiind folositi la obtinerea unor produse ca : must, vin, distilate, suc.

Stiinta care se ocupa cu studiul strugurelui ca materie prima pentru transformarea lui intr-un produs oarecare se numeste uvologie ( uvo = strugure si logos = vorbire ). Ea intregeste studiul ampelografic al soiurilor precizand partile componente ale strugurelui, raporturile cantitative si valorice ce exista intre acestea si compozitia lor chimica. Pe baza studiului uvologic se ajunge la asocierea soiurilor în sortimente tehnologice, dând posibilitatea oenologului sa stabileasca care sunt cele mai eficiente scheme tehnologice a strugurilor în obtinerea unor categorii si tipuri de vin sau a altor produse pe baza de struguri, must si vin. Totodata studiul uvologic permite sa se compare indicii cantitativi si calitativi ai produsului finit, cu cei ai strugurilor din care a provenit, putându-se astfel exercita un control eficient asupra procedeului tehnologic folosit.

In scopul unei complete caracterizari a strugurilor ca materie prima pentru prepararea unui produs vinicol, trebuie sa se porneasca de la cunoasterea caracteristicilor uvologice si a insusirilor tehnologice a fiecarui soi, intrucât nu exista cel putin în etapa actuala, un soi de struguri care sa poata fi utilizat la obtinerea oricarui produs vinicol.

Schema tehnologica utilizata, trebuie astfel aleasa, incât sa puna în evidenta, în produsul finit, toate particularitatile soiului folosit ca materie prima la obtinerea produsului respectiv.

TEHNOLOGIA DE OBTINERE A DISTILATELOR DE VIN

Distilatele de vin sunt produse obtinute, dupa cum arata si numele, prin distilarea vinurilor. În aceasta categorie, produsul de referinta îl constituie coniacul, obtinut prima data în Franta. Coniacul este un distilat învechit de vin, cu o tarie alcoolica de 38  50 vol %, caracterizat printr-o culoare galben  aurie  chihlimbarie si cu aroma fina de vanilie si alte nuante placute, care îi ridica în mod considerabil valoarea olfacto  gustativa.

Denumirea de  cognac  o poarta numai produsul învechit obtinut prin distilarea vinurilor din regiunea viticola cu acelasi nume. La noi în tara, distilatul învechit de vin este cunoscut sub numele de vinars.

Calitatea distilatului învechit de vin, ca produs finit, depinde în mod esential de trei factori : calitatea materiei prime, procedeul de distilare a vinului, modul de învechire a distilatului.

1. VINUL MATERIE PRIMA PENTRU DISTILATE

Pentru obtinerea unor distilate învechite, de înalta calitate, se folosesc numai vinuri albe, tinere si perfect sanatoase, fara defecte de natura fizico-chimice, biochimica sau de miros.

Vinurile destinate distilarii trebuie sa prezinte un grad alcoolic sub 10 vol %( de preferinta 8  9 vol % ) si sa aiba o aciditate volatila scazuta ( sub 0.4 g/l în H2SO4) iar cea fixa sa fie cât mai mare ( 6  7 g/l H2SO4 ) sa nu fie bogate în taninuri, iar extractul nereducator sa nu depaseasca 16  17 g/l; continutul de zahar rezidual sa fie sub 2 g/l; sa contina proportii cât mai scazute în SO2; continutul de fier sa nu depaseasca 4 mg/l.

La obtinerea vinurilor cu însusirile si caracteristicile mentionate, concura o serie de factori naturali si o tehnologie foarte riguroasa.

Preview document

Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 1
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 2
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 3
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 4
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 5
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 6
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 7
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 8
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 9
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 10
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 11
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 12
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 13
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 14
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 15
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 16
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 17
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 18
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 19
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 20
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 21
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 22
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 23
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 24
Tehnologia obținerii cogniac-ului - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Obtinerii Cogniac-ului.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Vinului Alb

I. GENERALITATI Vinificatia reprezinta procesul industrial de prelucrare a strugurilor în scopul prepararii vinurilor si a produselor pe baza de...

Utilaje pentru Distilarea Produselor Vinicole

11. Utilaje pentru distilarea produselor vinicole 11.1. Distilarea produselor vinicole Amestecurile omogene formate din doua sau mai multe...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia Preparării Coniacului

Coniacul este o băutură alcoolică distilată tare obţinută din distilat de vin, învechit în vase de lemn de stejar. El se caracterizează printr-un...

Folosirea Enzimelor și a Microorganismelor la Prepararea Spirtului

MATERIILE PRIME Materiile prime folosite pentru fabricarea alcoolului prin fermentatie se clasifica astfel: 1. Materii prime amidonoase: -...

Concentrația Alcoolică

Noţiuni teoretice Concentraţia alcoolică (titrul alcoolmetric) a vinului (produsului de analizat) reprezintă conţinutul de alcool etilic, exprimat...

Ai nevoie de altceva?