Interior, Stil Moldovenesc Trditional

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Istoria Artelor
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5995
Mărime: 474.96KB (arhivat)
Publicat de: Abel Prodan
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Buticurile amenajate in stil modern au un aspect placut si comfortabil. Un butic amenajata in stil modern ofera un aer sic si primitor. Mobilierul modern , ne permite sa vedem stilul si glamourul pe care le au buticurile.

Buticurile amenajate in stil modern sunt asemanatoare cu cele din stilul art-decou. In ambele cazuri tot mobilierul este aranjat haotic sau simetric cu punctul central in centrul incaperii sau in alt punc al incaperii. De obicei accesoriile sunt simple si in numar de citeva,in cazul nostru de exemplu o canapea si o masa pentru reviste, sau citeva vitrine. Peretii sunt acoperiti cu vopse, oglinzii si postere cu productia data pentru un contrast placut.

Punctul care face diferenta intre stilul clasic si cel modern il reprezinta modul de amenajare. La stilul clasic intalnim obiecte cu o valoare foarte mare, antichitati rare si accesorii compliacate, oferind un aer de rigiditate si fiind primitor precum un muzeu. De cealalta parte, o amenajare in stil clasic prezinta accesorii simple, scumpe.

Dintre toate stilurile de amenajare, stilul moder este accesibil si cel mai intrebat pe piata buticurilor. Stilul modern este usor de observat intr-un magazin ori reviste de specialitate.

O incapere moderna este deseori caracterizata de cateva aspecte simple, clare si strict respectate de adeptii stilului.

1.Mobilierul moder este esential. El este comod si functional .

Interiorul amenajata in stil modern cromatica o reprezinta culorile, insa nici cele foarte inchise ori foarte deschise nu sunt ocolite. Acestea sunt utilizate pentru realizarea de linii drepte orizontale si verticale, si pentru colorarea tavanelor si pardoselelor.

2.Un alt punct de plecare in amenajarea unui interior modern il reprezinta siplitatea. Pentru ca aceste modele sa fie bine incadrate in spatiu peretii sunt vopsiti in tonuri mai deschise, pe cand pentru poadea si tapiterii sunt utilizate tonuri mai inchise ale acelorasi culori.

Piesele de mobilier utilizate sunt realizate din lemn.

Locul in care se serveste masa este amenajat de obicei intr-o camera alaturata bucatariei, ori intr-un colt al acesteia. Spatiul este „ protejat ” de un covor mare asezat pe o podea de lemn. Masa este dreptunghiulara ori patrata, asezata exact pe mijlocul covorului, iar scaunele sunt aranjate simetric de o parte si de alta a mesei.

3.Amenajarile interioare in stil traditional sunt clasice si confortabile. Sunt calme, ordonate si previzibile. Nu e nimic iesit din comun sau haotic intr-o camera traditionala. Amenajarile interioare traditionale sunt confortabile pentru toate categoriile de varsta. O camera traditionala nu este un loc in care sa expui piese de arta moderna sau mobila din metal. In amenajarile interioare traditionale, ambianta este una primitoare, linistitoare.

4.Mobila si accesoriile sunt aranjate pe perechi si in centrul camerei. Toate sunt la locul lor si au acelasi stil. Toate dau impresia ca se potrivesc unele cu celelalte. Mobilierul capitonat intr-o camera traditionala da o nota clasica si scoate in evidenta detaliile. Este functionala si are un aspect linistitor. Marginile sunt fine, netede si se integreaza perfectin aspectul camerei. Mobila dintr-o camera traditionala este adesea aranjata pe axe drepte in camera. Canapeaua va fi indreptata perpendicular pe peretele cu televizorul iar patul va fi in centrul peretelui cel mai lung din camera. Mobila din lemn are o combinatie de linii drepte si rotunde. Pot exista de asemenea si mici sculpturi. In general mobila este inchisa la culoare, dar pot fi si culori mai deschise atata timp cat liniile fiecarei piese de mobilier sunt clasice.

Stilul tradiţional inspira căldură şi bucurie. Materialele textile întîlnite în locuinţă (covoare, perdele, draperii sau tapiţeria canapelelor) trebuie să aibe teme clare şi simple: flori mari, linii drepte, culori calde şi neutre. În cazul în care zugrăviţi pereţii puteţi opta pentru corpuri de mobilier sau accesorii cu model încărcat. Perdelele şi draperiile stilului tradiţional trebuie să fie bogate: perdele încărcate de flori şi draperii groase, cu ciucuri. Aşadar, puteţi decora în nuanţe de bej, verde pal, roz pal, galben, crem. Acestea vor crea ambientul ideal pentru o casă decorată tradiţional. Dacă într-o locuinţă în stil modern întîlnim covoraşe decorative, mici, într-o locuinţă tradiţională covorul trebuie să fie mare, pufos şi cu model floral.

Culorile intr-o camera traditionala au tonuri medii, dar pot fi folosite si culori foarte inchise sau foarte deschise. Cele mai indicate sînt nuanţele de bej mat, care să intre în contrast cu pardoseala şi mobilierul din încăpere. Modelele florale multicolore sunt de baza la o schema de culori pentru stilul traditional care foloseste o culoare foarte deschisa pentru pereti si culori foarte inchise pentru mobila si podea. Ca si in amenajarile formale, jurul ei si un dulap din acelasi set cu masa si cu scaunele centrat in mijlocul unui perete.

Accesoriile sunt perechi de lampi, urne, plante, oglinzi, tablouri, vesela, vaze si colectii de carti. Perechile de obiecte sunt asezate de obicei simetric. Corpurile de iluminat denota de asemenea un stil clasic. Pot fi folosite lustre, aplice sau lampadare. In bucatariiele traditionale pot fi expuse seturi de vase, pahare si tacamuri de argint. Platourile pot fi clasice, cu o rama aurie sau cu un design floral. Puteti folosi fete de masa colorate si servetele asortate.

Materialele intr-o amenajare traditionala nu sunt nici prea stralucitoare nici cu foarte multe texturi. Modele florale, culori uni, tesaturi intr-o culoare, in dungi, forme geometrice, toate se potrivesc. Printre elementele de design distinctive se numara antichitatile si piesele clasice de mobilier, extrem de vechi, cu tapiterii elegante, tesaturi fine, din brocart sau matase.

In Moldova , în secolele XIV-XIX, arhitectura bisericeasca a avut o dezvoltare proprie care are la baza elementul autohton adica arta mestesugarilor locali peste care s-au adaugat influentele straine , bizantina in special, manifestata în planul predominant al bisericilor (treflat sau drept) si în împartirea lor ,în sistemul de acoperire prin bolti si în multe din elementele decorului extern, influente romanice la început apoi gotice care au dat stilului moldovenesc unele din trasaturile sale specifice, ca de exemplu: contrafortii care sprijina zidurile , nervurile de piatra ale boltilor, tendinta de înaltare a bisericilor, elemente decorative ale sculpturii în piatra (profile de socluri,chenare de usi si de ferestre, pietre mormîntale si chivotele sau baldachinele de deasupra mormintelor ctitoricesti), forma acoperisului turlelor si clopotnitelor etc. Dinspre rasarit Moldova primeste influente armenesti, vizibile mai ales în sistemul arcurilor piezise si în elemente de decor extern, menite sa strâmteze si sa înalte turlele bisericilor.

Cele mai vechi monumente apartinand acestui stil sunt: prima biserica de plan dreptunghiular, cu absida decrosata - Sf. Nicolae din Radauti, si prima biserica de plan triconc - Sfanta Treime din Siret cu turla pe naos si fatade decorate cu elemente de ceramica policroma smaltuita , ambele din secolul al XIV-lea, din judetul Suceava. O alta ctitorie importanta este Biserica manastirii Neamt, jud. Neamt intemeiata in secolul al XIV-lea, sub domnia voievodului Petru Musat.

Un alt moment important este secolul al XV-lea, atunci cand Alexandru cel Bun (domn al Moldovei intre 1400-1432) ridica manastirea Bistrita.

Dar marea epoca in care se afirma stilul moldovenesc, o originala sinteza de elemente bizantine, romanice si gotice, este cea a domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504).

Aproape toate bisericile lui Stefan au o bogata decoratie exterioara (firide, arcade, ocnite, discuri smaltuite).Operele reprezentative ale epocii lui Stefan cel Mare au exercitat o puternica influenta asupra arhitecturii din secolele urmatoare.

Preview document

Interior, Stil Moldovenesc Trditional - Pagina 1
Interior, Stil Moldovenesc Trditional - Pagina 2
Interior, Stil Moldovenesc Trditional - Pagina 3
Interior, Stil Moldovenesc Trditional - Pagina 4
Interior, Stil Moldovenesc Trditional - Pagina 5
Interior, Stil Moldovenesc Trditional - Pagina 6
Interior, Stil Moldovenesc Trditional - Pagina 7
Interior, Stil Moldovenesc Trditional - Pagina 8
Interior, Stil Moldovenesc Trditional - Pagina 9
Interior, Stil Moldovenesc Trditional - Pagina 10
Interior, Stil Moldovenesc Trditional - Pagina 11
Interior, Stil Moldovenesc Trditional - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Interior, Stil Moldovenesc Trditional.doc

Alții au mai descărcat și

Portretul de grup

Portretistica lui Rembrandt se împarte în trei tipuri: autoportretele, portretele individuale si portretele de grup. În special autoportretele...

Istoria presei românești

Istoria presei romanesti nu poate fi privita ca un segment in sine, a carui existenta s-a desfasurat paralel cu viata societatii, ci ca o parte...

Constantin Brâncuși

Brâncusi s-a nascut in 1876 in satul Hobita din Judetul Gorj. In copilarie a invatat sa sculpteze lemnul pentru a confectiona diferite unelte si...

Ai nevoie de altceva?