Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 8143
Mărime: 51.33KB (arhivat)
Publicat de: Constantina Iordan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Neluta,Mitea
Universitatea Andrei Shaguna, Constanta

Extras din referat

INTRODUCERE

Factorul uman este factorul cheie al activitatii si al performantelor unei intreprinderi. Aceasta explica atentia deosebita acordata de marile firme sau de politica de personal din unele tari.

Utilizarea fortei de munca salariale implica anumite cheltuieli precis reglementate prin contractele colective sau individuale de munca, precum si legislatia financiar fiscala si de protectie sociala.

Resursele umane reprezinta potentialul uman dintr-o intreprindere, care dispune de capacitatea de a desfasura toata gama de activitati necesare atingerii obiectivelor strategice ale intreprinderii respective, intr-o anumita etapa. Indivizii care il compun difera din multe puncte de vedere, respectiv dupa varsta, sex, nivel cultural si de educatie, pregatire profesionala, origine etnica, etc.

Daca pe plan stiintific si pragmatic, managementul resurselor umane si-a castigat in tarile dezvoltate statutul de domeniu primordial de preocupari, studii, etc., in tara noastra ramanerile in urma pe acest taram sunt, poate, mai frapante decat cele inregistrate in alte laturi ale activitatii manageriale.

Trebuie sa recunoastem cu regret, ca deocamdata, multe dintre conceptele, metodele si procedurile consacrate teoriei si practicii manageriale in domeniul resurselor umane, care sunt deja „moneda curenta“ in managementul modern, nu constituie referinte si nu au utilizare cu totul sporadic in firme si organizatii din tara noastra.

In activitatea sa, managerul are nevoie de cel mai modern instrument de lucru: marketingul. La nivelul unei firme tratarea directa a fiecarei resurse permite obtinerea informatiilor necesare privind starea la un moment dat, si prin acest mod se iau masurile necesare cresterii, reorganizarii, etc.

I. PRINCIPALELE MUTATII ECONOMICE IN MEDIUL FIRMEI ROMANESTI

Managementul si evolutiile actuale si viitoare ale firmelor din Romania, ale tuturor agentilor economici au o foarte puternica determinare contextuala, superioara situatiei din majoritatea celorlalte tari, ca urmare a trecerii la un nou sistem economic, politic si social. In consecinta, punctarea, fie si succinta, a unora din principalele procese prin care se realizeaza economia de piata din Romania constituie premisa de la care trebuie pornit in stabilirea configuratiei si functionalitatii societatilor comerciale, a firmelor in general, in intelegerea si perfectionarea managementului acestora.

Economia de piata este un sistem economic caracterizat prin :

- Obiectivul urmarit de catre agentii economici este maximizarea profitului. Scopul tuturor deciziilor si actiunilor managerilor vizeaza direct si indirect realizarea unui profit cat mai mare de catre firma unde lucreaza ;

- Economia nationala este alcatuita in proportie covarsitoare din agenti economici (nu administrativi), in principal firme. Prin agent economic desemnam o organizatie ce urmareste obtinerea de profit, d predominant mijloace economice si ale carei supravietuire si dezvoltare sunt conditionate de realizarea profitului ;

- Managementul si functionarea agentilor economici se realizeaza folosind preponderent parghii economice : pret, salariu, credit, dobanda, investitie, profit, etc. ;

- In ansamblul dirijarii si functionarii economiei nationale, piata are rolul decisiv. In fapt, ea constituie principalul regulator al activitatii economice. Mreditelor, dobanzilor, ca si evolutia lor, se stabilesc pe piata in functie de raporturile cerere-oferta, fireste in cadrul reglementarilor juridice si economice emise de catre factorii decidenti macrosociali;

- Suportul economic al economiei de piata il constituie proprietatea privata, care este necesar sa fie predominanta.

Economia de piata este un sistem economic caracterizat prin faptul ca obiectivul economic urmarit de agentii economici, majoritari la nivel national, este maximizarea profitului, managementul si functionarea firmelor se realizeaza folosind parghii economice, piata are rolul decisiv in dirijarea si functionarea economiei nationale, iar proprietatea privata este predominanta.

In favoarea implementarii bruste tip „soc“, a economiei de piata pot fi aduse doua atuuri majore: evitarea mentinerii esentei sistemului economic precedent sub forme noi; obtinerea mai rapida de rezultate superioare, atat la nivel de firme, cat si de economie nationala.

Apreciem ca pentru Romania se impune o trecere treptata la economia de piata, dar in ritm accelerat, astfel incat sa se reuneasca, in cat mai mare masura, avantajele fiecareia din cele doua abordari.

Preview document

Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 1
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 2
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 3
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 4
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 5
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 6
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 7
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 8
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 9
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 10
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 11
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 12
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 13
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 14
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 15
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 16
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 17
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 18
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 19
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 20
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 21
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 22
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 23
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 24
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 25
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 26
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 27
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 28
Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Analiza Sistemului de Salarizare la SC Dav Design SA.doc

Ai nevoie de altceva?