Eseu argumentativ - Organizația și relația de putere a managerului cu angajații

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1365
Mărime: 122.86KB (arhivat)
Publicat de: Matesan Florin
Puncte necesare: 4
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.univ.Dr. Mohammad Jaradat
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea "Bogdan Voda", Cluj-Napoca

Cuprins

  1. CAPITOLUL I . INTRODUCERE ...3
  2. CAPITOLUL II .NOȚIUNI GENERALE 3
  3. 2.1 Definire organizație 3
  4. 2.2 Definire manager .3
  5. 2.3 Definire angajat 3
  6. CAPITOLUL III.CLASIFICARE PERSONAL ORGANIZAȚIE 4
  7. CAPITOLUL IV. RELAȚIA MANAGER- ANGAJAT 4
  8. CAPITOLUL V. RELAȚIA DE PUTERE A MANAGERULUI CU ANGAJAȚII .5
  9. CAPITOLUL VI. CONCLUZII ...6
  10. BIBLIOGRAFIE 7

Extras din referat

CAPITOLUL I . INTRODUCERE

De-a lungul timpului relațiile dintre persoanele din conducerea unei organizații și angajații acesteia au variat în funcție de contextul economic, geografic, socio-politic , astfel se impune o întrebare: Există o relație de putere între managerul unei organizații cu angajații ? Da, există o relație de putere și pentru a afla acest lucru este necesar să știm ce înseamnă o organizație, un manager și angajații acelei organizații.

CAPITOLUL II. NOȚIUNI GENERALE

2.1 Definire organizație

Conform Dexonline o organizație este un „ grup de persoane fizice, juridice sau de stat având o organizare de sine stătătoare, un patrimoniu propriu în vederea realizării unui scop” iar acel scop fiind de producerea de bunuri și servicii în folosul diferiților clienți.

2.2 Definire manager

Managerii sunt persoanele care fac parte din organizație , lucrează în cadrul organizației, conduc și supraveghează activitatea altor oameni, asfel încât aceste activități să atingă scopul și obiectivele organizației, având patru funcții importante: prima este funcția de planificare a obiectivelor de activitate, precum și a acțiunilor care trebuie întreprinse pentru a le atinge, a doua funcție este cea de organizare unde managerii transformă planurile în acțiuni alocând sarcini și resurse , a treia funcție este de conducere prin care managerii direcționează eforturile angajaților în atingerea obiectivelor în beneficiul organizației și ultima funcție este cea de control când managerii supraveghează activitatea angajaților, mențin contactul cu aceștea în cursul activităților desfășurate printr-o prezență activă, putând astfel compara și lua măsuri de corecție a rezultatelor în comparație cu obiectivele.

2.3 Definire angajați

Angajații sunt persoanele care fac parte din organizație, lucrează într-un post sau într-o echipă, pe baza unui angajament și care nu au responsabilitatea de conducere sau control asupra altor persoane din cadrul organizației.

CAPITOLUL III. CLASIFICARE PERSONAL ORGANIZAȚIE

Pentru a vizualiza sub formă grafică relația de putere a managerului cu angajații, aceasta se poate desena sub forma unei piramide unde în vârful piramidei se situează persoanele cu funcții de conducere, iar la bază angajații. Persoanele de conducere din vârful piramidei unui organizații sunt: top managers/managerii superior, care iau decizii și sunt răspunzători de performanțele organizației și raportează direct acționarilor sau proprietarilor organizației, urmați de middle managers /manageri de mijloc care conduc și coordonează activitatea altor manageri sau al unui departament, urmați de first-line managers /manageri de prima linie care coordonează direct activitatea angajaților, iar la baza piramidei aflându-se nommanagerial employees/angajații care nu au responsabilitatea de a conduce, coordona și de a controla.

Bibliografie

1. Gabriela PANAIT-Suport de curs-Managementul relațiilor profesionale, Editura „Scoala Brăileană„ 2018, p.p 8-9

2. Laura GELLER- Academia Română, Institutul de Lingvistică Editura Univers Enciclopedic Gold, 2009-https://dexonline.ro/definitie/organiza%C8%9Bie,-20.01.2021

3. Mohammad JARADAT- Suport de curs -Management general, Cap. I, Managament generalități, Universitatea „Bogdan Vodă” Cluj-Napoca ,2020

4.Diferența dintre manager și lider-https://www.dezvoltarea-carierei.com/baza_znanja/diferenta-dintre-manager-si-lider-22.01.2021

Preview document

Eseu argumentativ - Organizația și relația de putere a managerului cu angajații - Pagina 1
Eseu argumentativ - Organizația și relația de putere a managerului cu angajații - Pagina 2
Eseu argumentativ - Organizația și relația de putere a managerului cu angajații - Pagina 3
Eseu argumentativ - Organizația și relația de putere a managerului cu angajații - Pagina 4
Eseu argumentativ - Organizația și relația de putere a managerului cu angajații - Pagina 5
Eseu argumentativ - Organizația și relația de putere a managerului cu angajații - Pagina 6
Eseu argumentativ - Organizația și relația de putere a managerului cu angajații - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Eseu argumentativ - Organizatia si relatia de putere a managerului cu angajatii.doc

Ai nevoie de altceva?