Fraudele Bancare din Perioada 2010-2012

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1711
Mărime: 17.09KB (arhivat)
Publicat de: Viorel D.
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA „DUNAREA DE JOS” FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din referat

INTRODUCERE

Fraudele din sistemul bancar sunt, probabil, cea mai mare "pierdere" pe care o suportă acest sector, cel mai periculos efect fiind la nivelul credibilităţii, dincolo de bani despre care se vorbeşte, din care probabil o parte vor fi pierduţi, consideră Aurelian Dochia, analist economic, fost membru al consiliului de administraţie al BRD.

Băncile locale sunt vulnerabile la fraude. Fraude comise nu numai de clienţi, ci şi de oameni din interiorul instituţiilor de credit.

Şi este vorba - cel puţin până acum - despre instituţii de credit cu acţionari străini, care se presupune că au importat sisteme antifraudă performante şi care au scheme de personal importante dedicate gestionării unor astfel de riscuri.

CAUZE POSIBILE

Intrarea companiilor debitoare în insolvenţă, recesiunea, prăbuşirea cererii de credite sunt marile probleme de care s-au plâns bancherii pe parcursul crizei, însă apar semnale că nu numai acestea sunt de vină, pentru faptul că sistemul bancar din România înregistrează una dintre cele mai ridicate rate a creditelor neperformante din regiune (aproape 20%).

1. CREDITE NEPERFORMANTE. CRIZA ECONOMICA

Criza economica probabil a creat condiţiile pentru anumite persoane să poata astfel de lovituri financiare iar creditele neperformante au crescut în contextul crizei.

O dată cu criza, au apărut firme şi persoane care nu-şi puteau desfăşura activitatea pe cale normală şi de-acolo s-a ajuns la sistemul bancar deoarece bancile avand bani, devin ţinte.

Băncile au ajuns să se confrunte cu un volum semnificativ de credite neperformante şi au recuperat mii de case, aparta¬mente, spaţii comerciale sau de birouri pe care încearcă să le vândă pentru a-şi recupera banii, într-un moment în care piaţa imobiliară este blocată şi preţurile sunt foarte jos

O altă problemă cu garanţiile imobiliare aduse de clienţi pentru creditele acordate înainte de criză este legată de deprecierea valorii acestora din ultimii ani.

Valoarea garanţiilor aflate în portofo¬liul băncilor se ridică la echivalentul a 60 de miliarde de lei (13 miliarde de euro) doar pe segmentul creditelor acor¬date persoanelor fizice şi repre¬zintă 80% din soldul total al împru¬muturilor, potrivit datelor Băncii Naţionale.

La acestea se adaugă garanţii imobiliare evaluate la peste 90 miliarde de lei (20 mld. euro) aferente creditelor corporate.

2. CORUPTIA FUNCTIONARILOR BANCILOR

Supraevaluarea garantiilor in baza carora se acorda creditul ar fi principala forma de fraudare a bancilor, deorece lanţul acordării unui credit ipotecar cuprinde pe lângă client şi bancă şi un evaluator agreat de instituţia de credit care are sarcina de a stabili valoarea garanţiei, dar şi un notar care are în competenţă auten¬tificarea contractelor de ipotecă asupra bunurilor aduse în garanţie.

O alta metoda de fraudare ar fi falsificarea actelor prin care se obtin creditele bancare si europene si neverificarea lor de catre persoanele in drept, acest lucru producand pagube financiare si de imagine foarte mari bancilor.

Preview document

Fraudele Bancare din Perioada 2010-2012 - Pagina 1
Fraudele Bancare din Perioada 2010-2012 - Pagina 2
Fraudele Bancare din Perioada 2010-2012 - Pagina 3
Fraudele Bancare din Perioada 2010-2012 - Pagina 4
Fraudele Bancare din Perioada 2010-2012 - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Fraudele Bancare din Perioada 2010-2012.doc

Te-ar putea interesa și

Internet banking - studiu comparativ al utilizării în România și în Uniunea Europeană

Introducere Internet banking este un serviciu în care băncile au investit multe resurse, atât în implementare, cât și în promovare. Acesta a avut...

Centrala riscului de credit

Orice credit reprezintă o anticipare a unor încasări viitoare. Din aceasta perspectivă, orice credit comportă riscul ca aceste încasări sa nu se...

Activitatea bancară de tip offshore din Bahamas

Conceptul de „paradis fiscal ”, la o primă înțelegere este asociat cu Insulele Caraibe și Alpii Elvețieni. Însă, ceste zone au o concurență mare...

Ai nevoie de altceva?