Managementul Turismului

Referat
4/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4730
Mărime: 78.86KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cosmescu Ioan
Universitatea Lucian Blaga-Facultatea de Stiinte Economice-SIBIU

Extras din referat

Sursa datelor

- Formulare statistice completate de persoanele juridice si fizice (care au in proprietate sau administreaza structuri de primire turistica cu functiuni de cazare turistica), pentru activitatea de cazare turistica.

- Formulare statistice completate de catre agentiile de turism si de catre directiile de protectie si asigurari sociale, oficiile de pensii, administratiile de tabere scolare, organizatiile sindicale si alte institutii care comercializeaza actiuni turistice, pentru activitatea agentiilor de turism privind actiunile turistice organizate.

Surse administrative:

Ministerul Administratiei si Internelor, pentru datele privind turismul international (sosirile si plecarile in/din tara inregistrate la punctele de frontiers).

Precizari metodologice

Activitatea de cazare turistica

- Prin structura de primire turistica cu functiuni de cazare turistica se intelege orice constructie sau amenajare, care furnizeaza in mod permanent sau sezonier serviciul de cazare si alte servicii specifice pentru turisti.

Vilele turistice, bungalourile si pensiunile turistice se constituie ca structuri de primire turistica cu functiuni de cazare distincte pentru fiecare cladire in parte, chiar daca au o receptie comuna pentru mai multe vile, bungalouri sau pensiuni.

Bungalourile sunt structuri de cazare turistica de capacitate redusa, realizate, de regula, din lemn sau materiale similare. Sunt amplasate in perimetrul campingurilor, satelor de vacanta, ca unitati independente in cadrul unor statiuni sau zone turistice sau ca spatii complementare pe langa alte structuri de cazare turistica.

Unitatea de tip casuta include grupurile de casute turistice care nu sunt complementare la un alt tip de structura de primire turistica cu functiuni de cazare (camping, hotel etc.) si care au receptie si o conducere administrative comuna.

Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistica, avand o capacitate de cazare de pana la 20 camere, care asigura turistilor in mediul urban si rural, cazarea in spatii special amenajate, precum si conditii de pregatire si servire a mesei.

Pensiunile agroturistice sunt pensiuni turistice care pot asigura o parte din alimentatia turistilor cu produse din productia proprie.

Nu se cuprind in cercetarea statistica, structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica cu o capacitate de cazare instalata de mai putin de 5 locuri-pat.

Nu se cuprind in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica: structurile de cazare folosite in exclusivitate de posesori sau chiriasi, pe o durata mai mare de un an, indiferent de clasificarea acestora; locuintele secundare ale populatiei, utilizate in scopuri turistice in mod exclusiv de posesorii acestora; caminele, internatele scolare pe perioada anului scolar, unitatile spitalicesti (cu exceptia sanatoriilor si altor spatii similare ce practica in mod exclusiv activitati turistice); vagoanele dormitor; adaposturile si refugiile montane si similare; baracile si dormitoarele pentru muncitori, caminele de batrani si casele de copii.

In numarul structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare turistica au fost cuprinse structurile existente la 31 iulie din anul respectiv, fiind excluse structurile a caror activitate a fost intrerupta pentru o perioada mai mare de timp, in vederea realizarii unor reparatii capitale sau pentru modificari importante ale capacitatii de cazare sau / si a categoriei de incadrare. Locurile aferente structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare turistica complementare (casute, terenuri de campare etc.) la o structura de cazare turistica de baza (hotel, motel, camping etc.) si utilizarea acestor locuri sunt cuprinse la structura de baza.

- Capacitatea de cazare turistica existenta (instalata) reprezinta numarul de locuri de cazare de folosinta turistica inscrise in ultimul act de receptie, omologare sau clasificare al structurii de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, exclusiv paturile suplimentare care se pot instala in caz de necesitate. Sunt luate in calcul numarul de locuri din structurile existente la 31 iulie, din anul respectiv.

- Capacitatea de cazare turistica in functiune (exprimata in locuri-zile) reprezinta numarul de locuri de cazare puse la dispozitia turistilor de catre structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, tinand cont de numarul de zile cat sunt deschise structurile in perioada considerata. Se exclud locurile din camerele sau structurile inchise temporar din lipsa de turisti, pentru reparatii sau pentru alte motive.

- Indicii de utilizare neta a capacitatii de cazare turistica in functiune se calculeaza prin raportarea numarului de innoptari realizate, la capacitatea de cazare turistica in functiune, din perioada respectiva.

- Gruparea indicatorilor s-a efectuat dupa forma de proprietate asupra capitalului social al unitatii si anume:

- proprietate majoritara de stat, care cuprinde capitalul integral de stat, public de interes national si local, mixt (unde statul detine 50% si peste din capitalul social).

Preview document

Managementul Turismului - Pagina 1
Managementul Turismului - Pagina 2
Managementul Turismului - Pagina 3
Managementul Turismului - Pagina 4
Managementul Turismului - Pagina 5
Managementul Turismului - Pagina 6
Managementul Turismului - Pagina 7
Managementul Turismului - Pagina 8
Managementul Turismului - Pagina 9
Managementul Turismului - Pagina 10
Managementul Turismului - Pagina 11
Managementul Turismului - Pagina 12
Managementul Turismului - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Managementul Turismului.doc

Te-ar putea interesa și

Rentabilitatea Firmei de Turism

Rentabilitatea firmei de turism 7 CAPITOLUL I ACTIVITATEA TURISTICA. ORGANIZAREA SI REGLEMENTAREA ACTIVITATII TURISTICE Turismul reprezinta un...

Managementul Firmei Turistice ca Proces Performant

INTRODUCERE Turismul reprezinta prin continutul sau un fenomen caracteristic civilizatiei actuale, una din componentele majore ale vietii...

Managementul în Turism

CAPITOLUL I - MANAGEMENTUL FIRMEI DE TURISM 1.1 NOŢIUNI GENERALE DESPRE MANAGEMENT Unii autori prezintă izvoare de gândire managerial sistemică....

Strategii de marketing folosite de SC Paralela 45 SA

INTRODUCERE Turismul este cea mai mare afacere a începutului de mileniu, atât pe plan mondial, cât şi în Uniunea Europeană spre care tinde şi...

Delta Dunării

Capitolul I. Necesitatea dezvoltării durabile în Delta Dunării Dezvoltarea durabilă reprezintă acea dezvoltare ce garantează satisfacerea...

Agenția de turism - noi concepte în dezvoltarea turismului românesc

INTRODUCERE Dezvoltarea turismului atât ca modalitate de petrecere într-un mod placut si instructiv a timpului liber, cât si ca activitati...

Managementul agenției de turism SC Travel House Internațional SRL

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA SOCIETATII S.C. Travel House International S.R.L 1.1. Scurt istoric Organizarea activitatilor turistice se realizeaza...

Considerații Asupra unui Sistem Informatic pentru Management în Activitatea de Turism

INTRODUCERE Lucrarea de licenţă intitulată ,,Consideraţii asupra unui sistem informatic pentru management în activitatea de turism” la disciplina...

Ai nevoie de altceva?