Școala sistemelor sociale

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2240
Mărime: 18.08KB (arhivat)
Publicat de: Lorena Tudor
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1.Ce este motivatia?
  2. 2.Piramida nevoilor(Maslow)
  3. 3.Satisfactie si insatisfactie in munca
  4. 4.Echitate si motivatie
  5. 5.instrumente de motivare in organizatii

Extras din referat

1.Ce este motivatia?

Motivatia este unul dintre cei doi factori ai performantei(alaturi de capacitatile profesionale).

Performanta=f(Capacitati x Motivatie)

Daca unul dintre cei doi factori este zero atunci performanta este 0.Nu este sufficient ca angajatii sa stie ce si cum trebuie sa faca,ei trebuie sa fie si motivate sa faca eforturi pentru indeplinirea sarcinilor de lucru.

Pentru a se mentine in echilibru biologic si psihologic,fiinta umana are nevoie de schimburi cu mediul.In situatii de deficit nevoile se activeaza si motiveaza comportamentul.Prin urmare un motiv este o nevoie activate.Schema urmatoare prezinta procesul prin care nevoile activate declanseaza comportamente care tintesc spre satisfacerea lor.

De cele mai multe ori suntem “asaltati” de mai multe nevoi in acelasi timp.In asemenea situatii ne stabilim prioritatile in functie de importanta nevoii,dar si de posibilitatile da e o satisface.Aceasta ordonare a prioritatilor precede de fiecare data ciclul descries mai sus.

Motivatie intrinseca si motivatie extrinseca

Oamenii lucreaza pentru a dobandi recompensare.Aceasta recompense pot fi clasificate astfel:

-motivatori intrenseci

-motivatori extrinseci

Motivarea intrenseca provine din recompensarea interna a individului sunt motivate intrensec acele activitati care prin insasi realizarea lor ne provoaca satisfactie..Motivatorii intrenseci sunt cei mai eficace.

Motivarea extrinseca provine din recompensarea din afara a individului,sunt recompensele ulterioarepe care le obtinem ducand la capat anumite activitati.Salariul este un motivator extrinsic pentru un angajat.Una si aceeasi activitatea poate fi motivate intrensec la o persoana si extrinsic la alta.

2.Piramida nevolilor(Maslow)

Maslow considera ca toti oamenii au sapte categorii de nevoi:

-Nevoi fiziologice:nevoia de aer,apa,hrana,stimulare senzoriala si alte nevoi fundamentale de supravietuire.

-Nevoi de securitate fata de amenintarile din mediu,nevoia de adpost,de ordine si de predictibilitate in lumea in care traiesc.

-Nevoi affective si de apartenenta:necvoia de relatii cu ceilalti,de a primi si a da afectiune,de a fi membru al unui grup.

-Nevoi de recunoastere:nevoia de a primi atentie,recunoastere,importanta din partea celorlalti,nevoia de reputatie si prestigiu,de independenta,incredere in sine,de a avea o imagine de sine satisfacatoare bazata pe capacitatile proprii si pe respectul celorlalti.

-Nevoi de actualizare de sine si de autodepasir:nevoia de dezvoltare personala,de a-si dezvolta capacitatile proprii si de a-si realize propriul potential.

-Nevoia libertatii de exprimar:nevoia de a-si exprima liber opiniile,de echitate si dreptate.

-Nevoi de cunoastere:de a sti si de a intelege,de a dobandi si a sistematiza cunostiinte,de a explora si experimenta,nevoia de filozofie,de curiozitate.

Maslow sustine ca primele cinci categorii de nevoi din lista de mai sus pot fi asezate intr-o ierarhie aproximativa astfel:

Teoria lui Maslow include si 5 principii

1.O nevoie nu este un motivator efectiv pana cand cele de la nivelel inferioare ei nu sunt cat de cat satisfacute

2.O nevoie satisfacuta nu este un motivator efectiv

3.Nesatisfacerea acestor nevoi afecteaza negativ sanatatea mintala

4.Avem o tendinta inascuta de a urca in ierarhia nevoilor.

5.Nevoile de actulizare de sine nu pot fi satisfacute la fel ca celelalte petru nevoi:experientele de actulizare de sine stimuleaza dorinta de mai mult.

Preview document

Școala sistemelor sociale - Pagina 1
Școala sistemelor sociale - Pagina 2
Școala sistemelor sociale - Pagina 3
Școala sistemelor sociale - Pagina 4
Școala sistemelor sociale - Pagina 5
Școala sistemelor sociale - Pagina 6
Școala sistemelor sociale - Pagina 7
Școala sistemelor sociale - Pagina 8
Școala sistemelor sociale - Pagina 9
Școala sistemelor sociale - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Scoala Sistemelor Sociale.doc

Te-ar putea interesa și

Funcțiile Managementului

INTRODUCERE Manifestarea funcţiilor managementului, în toată complexitatea lor, presupune elaborarea şi implementarea unui număr mare de decizii...

Școlile de management

Abordarea evolutivă a domeniului managementului aduce în prim plan discrepanţa dintre istoria îndelungată a activităţii de management şi vârsta...

Stadiul aplicării ideilor reprezentanților școlilor de management în cadrul întreprinderilor românești

INTRODUCERE NOTIUNI GENERALE ASUPRA SUBIECTULUI De fiecare data cand ne gandim la cuvantul “management” ne vine imediat in minte cuvantul “sef”,...

Scoala sistemelor sociale

abordarea sistemică a problemelor de organizare şi management, dind o atenţie deosebită raportului părţilor sistemului cu sistemul în ansamblul său...

Management

1.1 Managementul activitate specializata Managementul este o activitate umana distincta , impusa de accentuarea diviziunii pe masura evolutiei si...

Management

Capitolul I INTRODUCERE ÎN sTIINtA MANAGEMENTULUI Obiective - familiarizarea cu notiunea de management - evidentierea managementului ca stiinta...

Tehnici de Management

CAPITOLUL I ELEMENTE INTRODUCTIVE ÎN MANAGEMENT 1.1. Obiectul de studiu al managementului 1.1.1. Definirea conceptuală a managementului...

PMPE

Capitolul 1 ELEMENTE INTRODUCTIVE 1. Etimologia Etimologic, managementul echivalează cu a ţine în mână şi a stăpâni, a conduce cu mână forte,...

Ai nevoie de altceva?