Sistemul monetar internațional

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1850
Mărime: 8.61KB (arhivat)
Publicat de: Ecaterina Ignat
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Prezentarea Generala a Firmei SC MobSistemul monetar internaţional poate fi definit ca un ansamblu de reguli, instrumente, organisme si piete referitoare la crearea, valorificarea si circulatia monedelor internationale. Odata creat un astfel de sistem monetar international, inclusiv organismul monetar menit sa asigure cooperarea si sa sprijine aplicarea acestor principii, trebuie adaptat cerintelor de orice fel care intervin in relatiile economice, sociale si politice dintre statele membre ale sistemului.

La baza sistemului creat la Bretton Wood a fost asezat etalonul aur-devize(a fost pentru prima data abordata aceasta problematica ) iar dolarul ca si etalon si moneda principala de rezerva si plata. Definirea dolarului ca etalon avea in vedere mecanismele monetare bazate pe etalonul aur, care existau in functiune la acea data, avand la baza rezervele de aur de 24mld USD aflate la dispozitia Sistemului Federal de Rezerve al SUA. Intre dolar si aur s-a stabilit un raport valoric de 35$ uncia(o uncie=31,05 grame).

Acordul semnat la Bretton Woods nu stabileste o delimitare precisa intre notiunea de sistem monetar international si cea de organizatie creata sa serveasca sistemul, adica Fondul Monetar International(continea reglementari precum stabilitatea cursurilor diverselor valute legate intre ele printr-un etalon comun,convertibilitatea monetara, libertatea platilor curente).

Astfel scopul principal al Sistemului Monetar International, a costat in realizarea cooperarii monetare, pe baza mecanismelor sale de functionare. Crearea acestui sistem a reprezentat prima reusitaa ideii de cooperare internationala a domeniului monetar.

PRINCIPIILE CARE AU STAT LA BAZA SISTEMULUI MONETAR INTERNATIONAL SMI

A. cooperarea monetara internationala- considerata esenta SMI si factorul determinant al crearii FMI, organismul care sa asigure consultanta si colaborarea in problemele monetare internationale. Se poate afirma ca prin intermediul FMI se urmarea ase ajunge la armonizarea politicilor monetare cu obectivele unei cooperari internationale, in folosul tuturor tarilor membre. Preocuparea principala era reprezentata de stabilitatea cursului de schimb, multilateralizarea platilor si eliminarea restrictiilor valutare. Unele forme de cooperare monetara internationala apar in perioada anilor ”60, sub forma acorduriloe de imprumut si a facilitatilor de finantare compesatorie precum si sub forma DST-urilor.

B. Cresterea echilibrata a comertului international- actiunea FMI l-a limitat doar la inlaturarea restrictiilor valutare.

C. Dezvoltarea economica a tuturor membrilor- aceast principiu creand controverse si puncte de vedere diferite intre tarile dezvoltate si cele sarace.

D. Stabilitatea cursului de schimb- tarile membre ale SMI practicau cursuri fixe, erau obligate sa isi defineasca valoarea paritara a monedei in aur sau USD. Fata de paritatea oficiala, cursurile de piata ale monedelor puteau oscila intr-un interval de+-1%. autoritatile monetare din aceste tari erau obligate sa supravegheze strict aceasta evolutie. Dupa 1971, intervalul de variatie s-a largit la +-2,25%, iar dupa 1995 la +-15%. Mentinerea cursului de piata in aceste limite se realiza prin interventii repetate pe piata prin operatiuni de vanzare-cumparare de moneda. Daca efectele de asteptare nu se produceau se modifica valoarea paritara prin lege.

E. Multilateralizarea platilor internationale-realitatea a impus diverse solutii pentru largirea formelor de plati, mentinandu-se restrictii monetare de protectie la care statele nu puteau renunta(astefl s-a ajuns la formarea, in afara FMI, a unor grupe de tari intre care se practicau plati multilaterale, pastrand restrctii fata de terti). Fondul a insistat permanent pentru inlaturarea acestor restrictii, ajungandu-se astfel la generalizarea platilor.

F. Asigurarea convertibilitatii internationale a monedelor- erau vizate 2 aspecte ale convertibilitatii: convertibilitatea USD in calitatea sa de etalon si convertibilitatea monedelor nationale. USD era singura moneda convertibila in aur. Autoritatile monetare americane se boligau sa converteasca oricand la cererea bancilor centrale detinerile lor de USD la pretul oficial de 35$/uncie. Pentru monedele nationale ale celorlalte tari participante la SMI, convertibilitatea era reglata in statutul FMI astfel: desfiintarea restrictiilor si discriminarilor in domeniul platilor si transformarea internationala si obligatia bancilor centrale de a cumpara propria moneda detinuta de o banca straina la cererea acesteia. Rezulta ca efect operatiunile propriu-zise de conversie adica de transformare a unei monede in alta limitata la relatiile dintre bancile centrale. Aceasta era conversia oficiala iar celelalte operatiuni de plati intre persoane juridice si fizice se efectuau pe piata fara interventia bancilor centrale(aceasta fiind conversia de piata). Monedele natonale puteau fi transformate in aur indirect prin intermediul USD.

G. Lichiditatea- autoritatile monetare ale tarilor membre, aveau abligatia de a-si constitui rezerve monetare, corespunzatoare nevoilor generate de 2 operatiuni: convertirea sumelor solicitate si interventia pe piata ale autoritatilor monetare in scopul mentinerii stabilitatii cursului de schimb. In rezervele monetare, alaturi de aur si titluri emise pe pietele financiare monetare nationale, este introdusa si valuta, care patrunde in economia unei tari prin intermediul operatiunilor comerciale si financiare.

H. Echilibrarea balantelor de plati- tarile membre au obligatia de supravegheze si sa asigure echilibrul balantelor de plati ca soluti eextrema cand apareau deficite sau excedente exagerate. Tarile utilizau de comun acord cu FMI, tehnica devalorizarii sau revalorizarii monetare internationale. Prin devalorizare le scadea cantitatea de aur aferenta monedei nationale iar prin revalorizare se crestea cantitatea de aur aferenta ascestia. De la acest principiu face exceptie SUA deoarece acoperirea deficitului balantei de plati avea loc prin emisiune de moneda proprie cu conditia ca emisiunea sa aiba la baza cantitatea de aur de banca centrala a SUA.

ilemn SRL

Preview document

Sistemul monetar internațional - Pagina 1
Sistemul monetar internațional - Pagina 2
Sistemul monetar internațional - Pagina 3
Sistemul monetar internațional - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Monetar International.doc

Te-ar putea interesa și

Sistemul monetar internațional

Sistemul monetar international: concept, functii, etape premergatoare Incercarile de creare a unui sistem monetar international, precum si...

Influența Sistemului Monetar Internațional Asupra Economiei Naționale

INTRODUCERE Actualitatea temei. Încercarile de creare a unui sistem monetar international, precum si infiintarea acestuia sunt strans legate de...

Sistemul Monetar Internațional

1. Sistemul monetar: definire, continut, rol În literatura de specialitate, sistemul monetar este definit ca un anumit mod de organizare si...

Sistemul Monetar Internațional - Istoric și Perspective

INTRODUCERE Această lucrare argumentează că sistemul de economie internaţională Bretton Woods se cuvine să reflecte experienţele şi cunoştinţele...

Sistemul Monetar Internațional de la Bretton Woods

Introducere Această lucrare prezintă, după cum sugerează şi numele, modul de funcţionare a primului sistem monetar internaţional, creat în anul...

Sistemul Monetar Internațional

A.SCHIMBURILE SI CURSUL DE SCHIMB a. Operatiunile cu strainatatea Emisiunea monetara este unul din atributele suveranitatii statelor. Existenta...

Sistemul monetar internațional

Introducere Încercările de creare a unui sistem monetar internaţional precum şi înfiinţarea acestuia sunt strâns legate de evoluţia dintre ţările...

Rolul dolarului în cadrul sistemului monetar internațional

CAPITOLUL I MONEDA DOLAR I.1. SCURT ISTORIC Termenul “dolar” reprezinta denumirea oficiala pentru moneda SUA, precum si a monedelor oficiale...

Ai nevoie de altceva?