Studiu Comparativ - Programul Cadru 6 fata de Programul Cadru 7

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2029
Mărime: 14.16KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Florescu

Extras din referat

Programul Cadru 6 (PC6) este principalul cadru de finantare a cercetarii oferit de Uniunea Europeana. Este un program multianual care sustine toate activitatile de cercetare, dezvoltare tehnologica si demonstrative ale Comunitatii Europene.

Programul este structurat in jurul a trei directii principale, numite programe specifice:

I. Concentrarea si integrarea comunitatii stiintifice;

1.Stiintele vietii, stiinta genomului si biotehnologii in sprijinul sanatatii (Stiinte avansate in domeniul genomului, Combaterea bolilor grave)

2. Tehnologiile societatii informationale

3. Nanotehnologii si nano-stiinte, materiale multifunctionale bazate pe cunoastere si noi procese de productie si instalatii

4. Aeronautica si spatiu

5. Calitatea si securitatea alimentara

6. Dezvoltare durabila, schimbare globala si ecosisteme (Sisteme durabile de energie, Sisteme durabile de transport de suprafata, Schimbare globala si ecosisteme)

7. Cetatenii si guvernarea intr-o societate bazata pe cunoastere .

II. Structurarea Spatiului European al Cercetarii (ERA)

1. Cercetare si inovare

2. Resurse umane

3. Infrastructuri de cercetare

4. Stiinta si societatea

III. Consolidarea fundamentelor Spatiului European al Cercetarii

1. Sprijin pentru coordonarea activitatilor

2. Dezvoltarea coerenta a politicilor de cercetare si inovare

PC6 este programul cadru care acopera activitatile europene in domeniul cercetarii, dezvoltarii tehnologice si demonstratiei. El este alcatuit dintr-o serie de actiuni la nivel european, destinate finantarii si promovarii cercetarii.

PC6 a fost adoptat de Consiliul de Miniştri şi Parlamentul European la 3 iunie 2002 pentru perioada 2002-2006, având un buget total de 17,5 mld euro .

Bugetul alocat prin PC6 de catre Comisia Europeana a fost de 17,88 miliarde Euro si a fost destinat creari si dezvoltarii Spatiului European de Cercetare (ERA – "European Research Area"). Prin crearea acestui Spatiu, Comisia Europeana a dorit si doreste sa se intareasca colaborarea tehnica si stiintifica dintre toate statele membre, candidate si asociate in vederea dezvoltarii unor cercetari care sa asigure pe termen lung o suprematie tehnica si tehnologica a Europei Unite in fata concurentei reprezentate de SUA si Japonia. Totodata se doreste reducerea fragmentarii cercetarii stiintifice europene prin constituirea unor Retele de Excelenta care sa reuneasca tot ce are mai valoros cercetarea europeana.

PC 7 (2007-2013) este un program de importanţă majoră pentru ca Europa să dobândească statutul de cea mai dinamică economie din lume, bazată pe cunoaştere şi competitivitate. „Triunghiul cunoaşterii” – cercetare, educaţie şi inovare- este considerat factorul esenţial pentru atingerea obiectivelor ambiţioase stabilite în Strategia de la Lisabona.

Programul se va derula în perioada 2007-2013 şi are un buget de 53.2 miliarde de euro pentru cei 7 ani.

În viziunea Comisiei Europene, el reprezintă “o investiţie în viitorul Europei”. El constituie, alături de alte reforme prevăzute a se petrece la nivel naţional şi european, una dintre iniţiativele menite să transpună în viaţă obiectivul stabilit de şefii de stat în anul 2000 la Lisabona, de transformare a UE în 2010 în “cea mai dinamică şi competitivă economie bazată pe cunoaştere”.

PC7 este un instrument cheie creat pentru a răspunde nevoilor Europei în ceea ce priveşte locurile de muncă şi competitivitatea, şi pentru a o menţine ca leader în cadrul economiei globale a cunoaşterii.

Faţă de PC 6, programul PC pe urmatorii 7 ani are câteva elemente de noutate. Durata de implementare a proiectelor a crescut de la 5 ani la 7, cu excepţia Euratom. Bugetul alocat acestui sector a crescut semnificativ: 54.582 milioane Euro. Se încurajează şi cercetarea fundamentală, pentru această activitate fiind alocată suma de 1 miliard de euro pe an. Este important şi faptul că începând cu acest an se finanţează şi entităţi de cercetare singulare.

PC7 urmează în mod natural programului anterior, PC6, şi este rezultatul a ani de consultare cu comunitatea din domeniul cercetării, atât din sectorul public cât şi din cel privat, cu participanţi din domeniul economic şi cu factori de decizie politică din Europa. PC7 este mai extins, dar şi mai cuprinzător decât predecesorii săi. Este de asemenea mai flexibil, cu proceduri mult mai simplificate

Cel de-al Şaptelea Program Cadru (PC7) - cel de-al Şaptelea Program-Cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică cuprinde câteva programe specifice:

-Cooperare – care facilitează colaborarea între industrie şi mediul academic pentru a obţine dominarea în zonele tehnologice cheie.

-Idei – care sprijină cercetarea de bază la frontierele ştiinţei (implementată de Consiliul European de Cercetare).

-Oameni – care sprijină mobilitatea şi dezvoltarea carierei atât pentru cercetătorii din Europa, cât şi pentru cei din afara ei.

-Capacităţi – care ajută dezvoltarea capacităţilor de care are nevoie Europa pentru a deveni o economie înfloritoare, bazată pe cunoaştere.

-Cercetare nucleară (Programul Euratom) – care dezvoltă capacităţile de fisiune şi fuziune nucleară ale Europei.

Programul de cooperare bazat pe următoarele teme: sănătate, alimentaţie, agricultură şi pescuit, biotehnologie, tehnologia informaţiei şi comunicaţiei, nanoştiinţă, nanotehnologii, materiale şi noi tehnologii de producţie, energie, mediu (inclusiv schimbările climatice(, transport (inclusiv aeronautică), ştiinţele socio-economice şi umanitare, spaţiu şi securitate.

Acest program include şi Iniţiativa comună pentru tehnologie care este îndreptată către industrie, cu acţiuni de finanţare multiplă pe scară largă, sprijinită în anumite cazuri de fonduri publice sau private. Alte elemente: Coordonare programelor de cercetare necomunitare, care are ca scop apropierea programelor europene de cercetare naţionale şi regionale (ex. ERA-ET) şi facilitatea de finanţarea a împărţirii riscului.

Programul de idei şi Consiliul European pentru Cercetare

Este implementat de Consiliul European pentru Cercetare care este un Consiliu ştiinţific (planificarea strategiei ştiinţifice, stabilirea programului de lucru, activităţi de informare şi de control al calităţii) şi agenţie de implementare (administrare, sprijin pentru aplicanţi, eligibilitatea propunerilor, managementul garntului şi organizare practică). Cercetarea poate fi efectuată în orice domeniu al ştiinţei sau tehnologiei, incluzând ingineria, ştiinţele socio-economice şi umanitare. Nu este nevoie de parteneriat transfrontalier.

Programul Resurse Umane - sprijinirea carierelor de cercetare

Oferă sprijin important mobilităţii cercetătorilor şi pentru dezvoltarea carierei, atât pentru cercetătorii din interiorul UE , cât şi din afara acesteia. Include activităţi precum training iniţial pentru cercetare, sprijin pentru training continuu sau dezvoltare prin calitatea de cercetător transnaţională şi parteneriate industriale/academice.

Programul de capacităţi - construirea economiei bazată pe cunoaştere

Programul cuprinde 6 domenii specifice de cunoaştere, incluzând infrastructura de cercetare, cercetarea în beneficiu IMM, Regiuni de cunoaştere, potenţialul de cercetare, activităţi de cooperare internaţională şi ştiinţă în societate.

Cercetare nucleară (Euratom)

Cuprinde 2 părţi - prima bazată pe fuziune nucleară şi facilitatea internaţională pentru cercetare ITER care urmează a fi constituită în Europa. Obiectivul constă în dezvoltarea fuziunii nucleare bazată pe cunoaştere. şi realizarea unui reactor de fuziune experimental ITER. . Partea a doua acoperă siguranţa nucleară , managementul deşeurilor pentru facilităţile de fisiune nucleară şi protecţia împotriva radiaţiilor.

Preview document

Studiu Comparativ - Programul Cadru 6 fata de Programul Cadru 7 - Pagina 1
Studiu Comparativ - Programul Cadru 6 fata de Programul Cadru 7 - Pagina 2
Studiu Comparativ - Programul Cadru 6 fata de Programul Cadru 7 - Pagina 3
Studiu Comparativ - Programul Cadru 6 fata de Programul Cadru 7 - Pagina 4
Studiu Comparativ - Programul Cadru 6 fata de Programul Cadru 7 - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Studiu Comparativ - Programul Cadru 6 fata de Programul Cadru 7.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul calității totale cu aplicație în serviciile bancare

Managementul calitatii reprezinta un ansamblu de activitati având ca scop realizarea unor obiective, prin utilizarea optima a resurselor. Acest...

Stresul la Cadrele Didactice

INTRODUCERE Profesiunea de cadru didactic (educator, profesor) este complexă şi nobilă prin misiunea pe care o are de îndeplinit: formarea unei...

Calitatea Produselor și Serviciilor Bancare

Introducere Calitatea produselor şi serviciilor financiar-bancare reprezintă o problemă de cultură organizaţională şi de etică, care ţin de o...

Eforturi și Efecte Macroeconomice ale Aderării Romaniei la Uniunea Europeană

Capitolul 1. Poziţia României înainte de prima etapă a pregătirii integrării în structurile Uniunii Europene Conform datelor statistice publicate...

Managementul Performanței

1.1 Demers în teoria performanţei economico-financiare Una din priorităţile cercetării economice a fost şi este reevaluarea noţiunii de...

Managementul calității - auditul calității

1.Ce este managementul calitatii? Managementul calităţii reprezintă un ansamblu de activităţi având ca scop realizarea unor obiective, prin...

Dezvoltarea Locală

ARGUMENT Dezvoltare locală. Instituţii şi politici "Tendinţele pleacă de jos în sus, ciudăţeniile vin de sus în jos, iar tendinţele pot fi mai...

Ai nevoie de altceva?