Ciocolata Heidi

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2730
Mărime: 640.00KB (arhivat)
Publicat de: Relu Nelu Gavrilă
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Lorsqu'on l'a bu, on peut voyager toute une journée sans fatigue et sans avoir besoin de nourriture"(Diaz del Castillo compagnon de Cortes)

„Atunci cand o bem, putem calatori o zi intreaga fara a obosi si fara a avea nevoie de mancare”

1. Caracteristici generale ale pietei

Istoria ciocolatei a inceput o data cu descoperirea Americii. Astfel, in al patrulea voiaj al sau in America, Cristofor Columb a ancorat pe data de 30 iulie 1502 in Nicaragua, fiind primul european care a descoperit boabele de cacao.

De fapt, astecii au fost primii care consumau ciocolata sub forma unei bauturi amare pe baza de boabe de cacao. Total diferita de ciocolata din zilele noastre, aceasta era considerata de catre conchistadori de nebaut. Totusi, la asteci aceasta bautura sacra era atat de apreciata incat o consumau doar bogatasii. Boabele de cacao erau de asemenea folosite de catre bastinasi ca moneda (forma de plata). Si conchistadorii au privit initial cacaoa ca pe un mijloc de schimb pentru a obtine aur.

In 1765 a aparut prima fabrica de ciocolata. Apoi, in anul 1828, au fost inventate tehnici mecanizate de macinare a boabelor de cacao (presa pentru boabele de cacao), ceea ce a dus la scaderea pretului ciocolatei. Datorita acestei prese a fost imbunatatita si bautura din cacao, deoarece prin presare era stoarsa grasimea pe care o contineau boabele de cacao.

In secolul al XIX-lea, au avut loc doua mari revolutii in istoria ciocolatei: in primul rand, o companie engleza a produs prima ciocolata solida de mancat - ciocolata fondanta fina si matasoasa si, in al doilea rand, in anul 1876, elvetianul Daniel Peter a introdus laptele in ciocolata, creand un produs care si astazi aduce bucurie: ciocolata cu lapte.

Prima fabrica elvetiana de ciocolata a fost construita intr-o fosta moara, langa Vevey. Fondatorul, Francois-Louis Cailler, a invatat secretul comertului cu ciocolata in Italia. Reputatia ciocolatei elvetiene este intarita si astazi de numeroasele medalii obtinute la expozitiile internationale, dar mai ales de aprecierea cunoscatorilor din intreaga lume.

In America, ciocolata a avut un mare succes si s-a dezvoltat foarte repede. In prezent, guvernul american ii recunoaste rolul, astfel incat ciocolata face parte din ratia soldatilor americani inca din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si este nelipsita din dieta astronautilor.

Ciocolata, categorie in care intra tabletele, batoanele, napolitanele invelite in ciocolata, figurinele si produsele de sezon, reprezinta unul dintre segmentele cele mai importante ale pietei de bunuri de larg consum. Analiza care urmeaza este realizata pe baza informatiilor puse la dispozitie de ACNielsen Romania. Potrivit sursei citate, din punctul de vedere al valorii vanzarilor inregistrate in anul 2005, aceasta categorie se situeaza pe locul sase in totalul pietei de bunuri de larg consum, fiind devansata de tigari, bere, bauturi racoritoare, apa minerala si cafea. Piata romaneasca de ciocolata a crescut constant, cu aproximativ 20% pe an, ajungand in prezent la un volum de 23.487 de tone si la o valoare estimata de 120-150 milioane de euro.

Cu o crestere semnificativa în ultimii doi ani, piata româneasca a ciocolatei este împartita între patru mari jucatori, care domina toate segmentele de pret. În ciuda unor strategii distincte, acestia nu reusesc sa ofere suficienta diversitate unui public nu foarte cunoscator, dar care îsi redescopera treptat apetitul.

Ciocolata este considerata ca fiind cel mai iubit desert, indiferent de varsta. Insa nu multi consumatori ar putea sa faca diferenta intre principalele tipuri de ciocolata.

Astfel, ciocolata alba este produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie si alte arome. Nu contine alte ingrediente pe baza de cacao si de aceea are o culoare apropiata de alb. Anumite tari nu permit folosirea denumirii de ciocolata pentru acest tip datorita continutului redus de substanta uscata de cacao. Are o aroma usoara si placuta.

Apoi, ciocolata cu lapte contine intre 20 si 35% substanta uscata de cacao (masa de cacao si unt de cacao) si peste 12% substanta uscata de lapte.

Ciocolata amaruie este o ciocolata dulce cu un continut ridicat de substanta de cacao si fara sau maxim 10% coninut de lapte.

In fine, ciocolata extra amaruie contine intre 55 si 85% substanta uscata de cacao. Cu cat este mai ridicat continutul de cacao, cu atat cantitatea de zahar este mai mica, ceea ce ii confera un gust intens si foarte amarui. Este cea mai pura ciocolata si de aceea este tot mai preferata de iubitorii de ciocolata.

2. Analiza ofertei

In acest moment, exista aproximativ 70 de ofertanti care activeaza pe piata ciocolatei din Romania, cu 90 de marci. Dintre acestia, doar trei – patru producatori si marci domina piata pe fiecare dintre segmentele care o compun. Productia interna asigura 80% din volumul vanzarilor si 75% din valoarea acestora.

Produsele sub forma de tablete se vand in continuare cel mai bine, acestea detinand 64% din totalul pietei, ca volum, si 58%, ca valoare. Ciocolata care are lapte in continut domina acest segment, cu peste 13 mii de tone vandute anul trecut, urmata la mare distanta de ciocolata alba. Daca ne referim la tabletele cu diferite umpluturi, se pare ca oferta, in concordanta cu gusturile romanilor, se indreapta preponderent spre cremele de cappuccino, capsuni, visine, brandy si caramel, in timp ce crema de lamaie detine o pondere nesemnificativa in topul vanzarilor (0,1 tone).

Preview document

Ciocolata Heidi - Pagina 1
Ciocolata Heidi - Pagina 2
Ciocolata Heidi - Pagina 3
Ciocolata Heidi - Pagina 4
Ciocolata Heidi - Pagina 5
Ciocolata Heidi - Pagina 6
Ciocolata Heidi - Pagina 7
Ciocolata Heidi - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Ciocolata Heidi.doc

Te-ar putea interesa și

Rolul consumului în mecanismul creșterii și dezvoltării economiei la ciocolata Heidi

INTRODUCERE Consum, consumator şi comportament al consumatorului, iată câţiva termeni utilizaţi extrem de frecvent atât de către specialiştii din...

Kraft Foods România

1. Prezentarea firmei 1.1. Istoric Am ales a prezenta o companie de prestigiu, care si-a facut cunoscuta prezenta in România în special pe piata...

Cercetări de marketing ciocolata Heidi

1. Caracteristici generale ale pietei Istoria ciocolatei a inceput o data cu descoperirea Americii. Astfel, in al patrulea voiaj al sau in...

Studiul unui produs - marketing ciocolată

Istoria ciocolatei incepe o data cu descoperirea Americii. Cand Cristofor Columb s-a intors din a 4-a lui calatorie in Lumea Noua, a adus regelui...

Evaluarea Calității Senzoriale a Produsului Ciocolată

Cap. I INTRODUCERE Obiectivul principal al acestei lucrări este efectuarea analizei senzoriale a ciocolatei. În vederea atingerii obectivului...

Proiect ciocolata Heidi

I. Istoria ciocolatei Heidi “Poti sa iubesti ceva fara sa stii exact ceea ce este. Acest lucru se aplica si in cazul ciocolatei. Milioane de...

Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi

INTRODUCERE „Consumatorul constituie o entitate extrem de complexă, diversă şi dinamică. Aceste caracteristici derivă din multitudinea factorilor...

Research proposal - ciocolată Heidi

1.CONTEXTUL DECIZIONAL AL CLIENTULUI Clientul doreste sa cunoasca mai bine gradul de profitabilitate pentru introducerea produselor cu ambalaj...

Ai nevoie de altceva?