Comportamentul consumatorului - Knorr

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2457
Mărime: 24.12KB (arhivat)
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Istoria companiei KNORR a început în Germania în anul 1838 când Carl Heinrich Knorr şi-a construit la Heilbronn propria fabrică pentru a usca şi măcina cicoarea folosită în comerţul cu cafea şi pentru a măcina grâu pentru fãinã. În 1884, compania În 1958, compania KNORR devenea parte a CPC International, care în 1997 şi-a schimbat numele în BESTFOODS. În anul 2000, produsele KNORR sunt vândute în 87 de ţări peste tot în lume.

În România, BESTFOODS şi-a început activitatea în 1995, printr-un birou de reprezentanţă. În 1997 a început producţia locală într-o fabrică ultramodernă, construită la periferia Bucureştiului, pe drumul spre aeroportul Otopeni.

Între principalii concurenţi se înscriu: Maggi, Fuchs, Kamis şi Vegeta.

Respectând tradiţia culinară românească, produsele KNORR au câştigat fidelitatea şi încrederea consumatorilor români, devenind preferatele tuturor. În prezent, toate produsele KNORR ocupă locul întâi la categoriile pe care le reprezintă.

Pentru determinarea personalităţii KNORR s-a realizat un studiu pe un eşantion de 26 de persoane, omogene ca vârstă şi sex. Cerinţa acestora a constat în faptul că ei au trebuit să asocieze odată cu menţionarea mărcii de mai sus şi primul cuvânt la care se gândeau în momentul respectiv. În continuarea testului de asociere studiul s-a bazat pe personalitatea mărcii prin atribuirea unui VIP, a unei culori, a unui animal, a unui sport şi nu în ultimul rând a unui vehicul.

În urma testului de asociere se constată faptul că toate cele 26 de persoane participante la acest studiu cunosc această marcă , ştiu ce semnifică şi cu ce se ocupă. A mânca este, fără îndoială, o plăcere şi de aceea într-o proporţie de 32% intervievaţii au asociat adjectivul “gustos” mărcii Knorr ceea ce semnifică faptul că aceştia cunosc destul de bine acest produs, sunt consumatori ai mărcii Knorr, îl apreciază şi optează pentru el în defavoarea altora de acelaşi gen. Într-o proporţie de 15% persoanele au asociat mărcii cuvintele “delikat” şi “condimente” ceea ce ne demonstrează faptul că această marcă este cunoscută pe piaţa alimentară fiind folosită frecvent de către cei intervievaţi.

Alte cuvinte care au mai aparut în testul de asociere în proporţii diferite sunt: sărat, bucătărie, ingrediente, bază, delicios, variat, multe E-uri Toate acestea trimit la aceeaşi idee: “Knorr dă gust mâncării tale!” fiind un produs care nu ar trebui să lipsească din bucătăria nici unei bune gospodine.

În urma acestui test se observă faptul că marca Knorr redă ceea ce şi-a propus: oferă produse de înaltă calitate, siguranţă, încredere reuşind astfel satisfacerea nevoilor tuturor categoriilor de consumatori.

Pentru o interpretare mai profundă a comportamentului consumatorului în ceea ce priveşte produsele mărcii Knorr am apelat la metoda portretului chinezesc. Persoanele participante la acest studiu au asociat mărcii Knorr pe rând un VIP, o culoare, un animal, un sport şi nu în ultimul rând un vehicul.

A. CORELAŢIA KNORR-V.I.P.

Constatăm că persoanele participante la acest studiu au asociat mărcii Knorr numai V.I.P-uri din România care au impresionat şi au cucerit publicul prin perseverenţa şi puterea de a deveni cei mai buni rămânând astfel întipăriţi în memoria publicului de unde rezultă şi faptul că produsele din marca Knorr sunt văzute preponderent pe plan local.

Remarcăm faptul că într-o proporţie de 72% intervievaţii au optat pentru V.I.P-urile de gen feminin datorită faptului că în concepţia tradiţională femeia reprezintă bucătăria, produsele mărcii Knorr fiind destinate preponderent femeilor. Aceste vedete se aseamănă prin faptul că sunt realizate pe plan profesional şi familial ceea ce le oferă satisfacţie, împlinire la fel cum şi Knorr urmăreşte să satisfacă toate cerinţele de pe piaţă şi să ofere consumatorilor produse de calitate prin care să-i facă să se simtă împliniţi şi multumiţi de sine.

La această categorie am făcut următoarele clasificări:

- Preponderenţa culorilor alese:

Constatăm că majoritatea intervievaţilor au optat pentru culoarea galben (64%) datorită faptului că au asociat-o cu produsul principal al mărcii Knorr: delikat-ul. Într-o proporţie de 8% subiecţii au ales culorile roşu şi verde deoarece aceste culori predomină pe ambalajele produselor KNORR. Legătura clară cu verdele este natura, prospeţimea, viaţa. Observăm de asemenea că într-o proporţie de 8% au asociat mărcii KNORR şi culoarea albastru creand astfel imaginea de loialitate faţă de această marcă. Albastrul are un efect calmant aşa cum şi mâncarea gătită cu KNORR poate avea un astfel de efect pentru consumatori. O masă servită aşa cum se cuvine este un prilej de a te relaxa şi de a ieşi din ritmul stresant al rutinei de zi cu zi. Alte culori asociate de către participanţii la acest studiu sunt: negru, roz şi portocaliu. Portocaliul este o combinaţie între galben şi roşu, cele două culori specifice mărcii KNORR fiind şi el prezent pe o parte din produse.

Preview document

Comportamentul consumatorului - Knorr - Pagina 1
Comportamentul consumatorului - Knorr - Pagina 2
Comportamentul consumatorului - Knorr - Pagina 3
Comportamentul consumatorului - Knorr - Pagina 4
Comportamentul consumatorului - Knorr - Pagina 5
Comportamentul consumatorului - Knorr - Pagina 6
Comportamentul consumatorului - Knorr - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul Consumatorului - Knorr.doc

Te-ar putea interesa și

Comportamentul consumatorului - balsam de rufe

COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI PENTRU GRUPA DE PRODUSE BALSAM DE RUFE 1.PREZENTAREA PRODUSULUI Avand in vedere concurenta tot mai puternica de...

Comportamentul consumatorului - Knorr

Capitolul 1. Prezentarea produsului generic Pe piata de condimente specializate numarul producatorilor a crescut datorita potentialului pietei,...

Comportamentul consumatorului Knorr

Condimentele folosesc diverse parti morfologice ale plantelor bogate in arome si gust: scoarta, floare, stamine, fruct, seminte, frunze si tulpini....

Balsam de rufe - comportamentul consumatorului

Capitolul 1. PREZENTAREA PRODUSULUI Balasamurile de rufe au fost introduse pentru prima oara pe piata in SUA la inceputul anului 1950,imediat dupa...

Ai nevoie de altceva?