Influența Macromediului asupra Pieței

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3465
Mărime: 31.36KB (arhivat)
Publicat de: Haralambie Iacob
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Eva Cristina Petrescu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREŞTI FABBV

Cuprins

  1. 1. Componentele macromediului întreprinderii
  2. • Mediul demografic
  3. Mediul natural
  4. • Mediul tehnologic
  5. • Mediul economic
  6. • Mediul politic
  7. • Mediul cultural
  8. • Mediul legislativ
  9. 2. Influenţa mediului legislativ asupra pieţei asigurărilor
  10. 3. Studiu de caz
  11. 4. Bibliografie

Extras din referat

1. Marketingul presupune desfaşurarea activitaţilor întreprinderii în concordanţa cu evoluţia mediului economico-social. O astfel de abordare necesita, pe de o parte, cunoaşterea mediului extern, iar pe de alta parte, adaptarea activitaţii la mediu. În acelaşi timp, desfaşurarea activitaţii într-o asemenea maniera depinde, nu în ultimul rând, de capacitatea organizaţiei de a se adapta la mediul extern, capacitate care corespunde mediului intern al întreprinderii. Într-o astfel de accepţiune, studierea interacţiunii mediului intern cu cel extern şi formularea celor mai potrivite căi de maximizare a efectelor pozitive şi de minimizare a celor negative, reprezinta obiectivul marketingului ca ştiinţa. Din acest motiv, întelegerea si mai ales aplicarea în practica a marketingului presupune cunoasterea conceptelor de mediu extern, mediu intern si a relatiilor dintre acestea .

Mediul intern al unei întreprinderi este constituit din totalitatea elementelor ce asigura realizarea obiectului de activitate al acesteia, din totalitatea resurselor materiale, financiare şi umane de care dispune întreprinderea.

Mediul extern în cadrul căruia întreprinderile îşi desfaşoară activitatea, cuprinde un ansamblu de factori cu o structura complexă, care influenţeaza modul în care apar, se dezvoltă şi se manifestă nevoile consumatorilor. Mediul extern are doua componente: micromediul si macromediul. Pentru o întreprindere este foarte importantă cunoaşterea în profunzime atât a micromediului care este format din componentele mediului extern cu care întreprinderea intră în relaţii directe, cât şi a macromediului care este constituit din factori ai mediului extern care au o influenţa indirecta asupra activitaţii firmei.

Ansamblul factorilor care acţioneaza indirect, pe termen lung şi cu o intensitate mai slaba asupra activităţii întreprinderii formeaza macromediul acesteia. Componentele macromediului întreprinderii sunt de o mare diversitate. Majoritatea lucrărilor de specialitate le delimiteză în urmatoarele grupe: mediul demografic, economic, tehnologic, cultural, politic, instituţional (legislativ) şi natural.

Pentru a analiza ocaziile de pe piaţă o firma trebuie sa ţina seama de caracteristicile mediului socio-demografic. Un factor care trebuie avut în vedere în procesul de evaluare a unei pieţe este mărimea populaţiei din aria geografică în care firma îşi desfaşoară activitatea şi evoluţia demografică a acesteia. Alţi factori importanţi sunt: pe sexe, pe grupe de vârstă, structura familiilor, caracteristicile etnice, deplasările geografice ale populţiei, clase sociale, grupuri de referinţă etc .

Caracteristicile mediului natural (sau mediul fizico-geografic) au o influenţa decisivă asupra activităţii firmei. Trebuie să se studieze în analiza mediului natural: condiţiile geografice, condiţiile climatice, accesibilitatea resurselor naturale locale, barierele fizice pentru transport, infrastructura rutieră, feroviară, fluvială.

O importanţă deosebită în cadrul componentelor macromediului o are mediul tehnologic, deoarece evoluţia mediului tehnologic conduce la schimbări semnificative în comportamentul consumatorului. Analiza mediului tehnologic presupune studiul gradului de înzestrare tehnologică, nivelul de folosire a tehnologiilor, gradul de inovaţie în domeniul studiat etc.

Influenţa mediului economic este de asemenea, extrem de importantă. Mărimea şi structura cererii de pe o piaţă depind în mare măsură de gradul de dezvoltare economică a ţarii, de veniturile pe care le realizează persoanele din ţara respectivă. Evoluţia mediului economic influenţează structura consumului şi puterea de cumparare a clienşilor firmei. Analiza mediului economic trebuie să includă analiza urmatorilor indicatori: evoluţie PIB, PNB, creştere economică din aria geografică respectivă, puterea de cumpărare pe piaţa respectivă şi evoluţia acesteia; repartiţia veniturilor populaţiei şi evoluţia structurii cheltuielilor consumatorilor; evoluţia costurilor materiilor prime şi a costurilor energiei, evoluţia inflaţiei, evoluţia cursului de schimb în raport cu principalele valute – Euro, USD, evoluţia şomajului, riscurile financiare, tendinţele economice locale etc.

Mediul politic prin sistemul politic, prin forma de guvernare, prin stabilitatea politica, prin atitudinea guvernului faţă de investiţiile străine poate crea un mediu propice sau nu pentru desfăşurarea afacerilor într-o ţară.

Mediul cultural prin sistemul de valori, obiceiurile, tradiţiile, credinţele şi normele care guvernează statutul oamenilor în societate influenţează nevoile şi dorinţele fiecărei persoane. În analiza mediului cultural trebuie să fie studiate limbajul şi particularităţile procesului de comunicaţie din zona respectivă, nivelul de educţie al potenţialilor consumatori, religia, valorile şi atitudinile specifice ţării respective, timpul alocat muncii şi timpul liber, rolul familiei etc .

Influenţele din mediul legislativ trebuie de asemenea analizate. Acesta este constituit din ansamblul regrementărilor de natură juridică prin care este vizată direct sau indirect activitatea de piaţă a întreprinderii. În acelaşi cadru se înscriu şi reglementările elaborate de organisme interne şi internaţionale vizând armonizarea practicilor comerciale, facilitarea actelor de piaţă cum sunt: norme tehnice, recomandări, convenţii etc. Ele privesc o arie largă de domenii, dintre care se pot menţiona transporturile, asigurările, facilităţile vamale, clasificările de marfuri etc.

Dintre acestea se detaşează, în primul rând, legislaţia care protejează afacerile. Astfel, în majoritatea ţărilor, inclusiv în ţara noastră au fost adoptate o serie de acte normative care protejează concurenţa . Ele urmaresc asigurarea cadrului legal pentru desfaşurarea unor acte de piaţă corecte. Pe o linie similară se înscriu şi reglementările privind protecţia consumatorului ori cele privind protecţia intereselor societaţii. În ţara noastră este resimţită lipsa unor reglementări legale, printr-un atac puternic, exprimat în multiple forme, al firmelor asupra consumatorilor şi societăţii în ansamblu. Sunt de notorietate încălcările dreptului de selecţie (alegere) a mărfurilor, a dreptului de informare, încercarile unor firme de aducere în ţară a unor deşeuri etc .

O privire de ansamblu asupra elementelor mediului extern al întreprinderii relevă gradul ridicat de complexitate al acestuia, multitudinea formelor de legătură între aceasta şi mediul său condiţionând activitatea întreprinderii într-o măsură mai mare sau mai mică.

2. Asigurarea, ca forma de protecţie împotriva unui (unor) riscuri, este un serviciu care se vinde şi se cumpără în cadrul pieţei asigurărilor, piaţă ce este o componentă importantă a pieţei serviciilor financiare. Asigurările sunt servicii destinate atât persoanelor fizice (populaţiei), cât şi persoanelor juridice (întreprinderilor). Asigurarea este o operaţie financiară, decurgând dintr-un contract sau drintr-o obligaţie prevăzută de lege, prin care asigurătorul se obligă ca în schimbul unei prime de asigurare să preia riscul producerii unui eveniment şi să-l despăgubească pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-ar fi suferit în urma unor întâmplări independente de voinţa sa.

Preview document

Influența Macromediului asupra Pieței - Pagina 1
Influența Macromediului asupra Pieței - Pagina 2
Influența Macromediului asupra Pieței - Pagina 3
Influența Macromediului asupra Pieței - Pagina 4
Influența Macromediului asupra Pieței - Pagina 5
Influența Macromediului asupra Pieței - Pagina 6
Influența Macromediului asupra Pieței - Pagina 7
Influența Macromediului asupra Pieței - Pagina 8
Influența Macromediului asupra Pieței - Pagina 9
Influența Macromediului asupra Pieței - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Influenta Macromediului asupra Pietei.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza unei Firme Prestatoare de Sevicii Turistice. Studiu de Caz - SC Dialect Tour SRL

Cap. 1. Denumirea şi obiectul de activitate al firmei de servicii turistice 1.1 Denumirea, localizarea Acreditată IATA şi membră ANAT, Dialect...

Analiza Mixului de Marketing al unui Hotel

INTRODUCERE: Prin conţinutul său turismul are un rol reconfortant, contribuind la refacerea capacităţii fizice a organismului, atât prin formele...

Plan de Marketing în Cadrul Eco-Tur SRL

Stresul si poluarea sunt factori nocivi tot mai prezenti în orase. Orasenii resimt, din când în când, nevoia de a se întoarce la natura si de a...

Influența factorilor micromediului asupra actvității firmei

CAPITOLUL 1. IMPLICAREA FACTORILOR DE MEDIU ÎN ACTIVITATEA ÎNTREPRINDERII Ca agent economic firma îsi organizeaza si desfasoara activitatea sub...

Conceptul de marketing

Obiectivele lucrării: - Definirea marketingului şi prezentarea etapelor evoluţiei sale; - Cunoaşterea conceptelor fundamentale ale marketingului;...

Marketingul Serviciilor

1. INTRODUCERE Perioada de afirmare a marketingului serviciilor coincide cu cea în care, în economia mondialã în ansamblu şi în cadrul majoritãţii...

Cercetarea de Marketing și Nevoile Clienților

Marketingul sau arta de a satisface în cea mai mare masură consumatorul devine şi în România o necesitate. Prima misiune a marketingului este...

Analiza de Marketing la Nivelul unei Firme

Cap I Prezentarea firmei 1.1 Numele si localizarea Societatea comerciala LORION, societate cu răspundere limitata, a fost fondata in anul 1991,...

Te-ar putea interesa și

Întreprinderea în mediul competitiv studiul de caz realizat la SC Muntenia SA

CAP.1 PREZENTAREA GENERALA Numele: S.C.Muntenia S.A. Filipestii de Padure Sediul firmei: str.Principala, nr. 941-Filipestii de Padure, judetul...

Economia întreprinderii - SC Valentine SA

CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1. Scurt istoric S.C. Valentine S.A.a luat fiinţă în 1994 ca societate pe actiuni, prin...

Întreprinderea în mediul competitiv - SC Construct SA

Capitolul I – Prezentarea generala a intreprinderii 1. Scurt istoric: Societatea comerciala “S.C. CONSTRUCT S.A.” Ploiesti a luat fiinta in anul...

Studiu de Caz Realizat la S.C. Romvit General S.R.L.

CAPITOLUL I PREZENTAREA FIRMEI “ROMVIT GENERAL SECURITY” S.R.L. 1.1. SCURT ISTORIC S.C. “ROMVIT GENERAL” S.R.L. – una dintre cele mai importante...

Întreprinderea în mediul competitiv

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII I.1 Scurt istoric I.2 Obiectul de activitate I.3 Resursele intreprinderii-financiare,umane,...

Întreprinderea în mediul competitiv - studiu de caz realizat la SC Upetrom - 1 mai SA Ploiești

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1 Scurt istoric Documentele de arhiva atesta ca inceputul construirii societatii comerciale...

Studiu de Caz Realizat la SC Amway

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1 Scurt istoric De peste 50 de ani,Amway a oferit oamenilor din intreaga lume posibilitatea...

Întreprinderea în mediul competitiv - studiu de caz realizat la SC Crama Ceptura SRL

CAPITOLUL I : PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI I. 1. Scurt istoric Cat priveste informatiile de identificare ale firmei, sediul social se afla in...

Ai nevoie de altceva?