Libertatea de a decide versus Neuromarketing

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1158
Mărime: 21.70KB (arhivat)
Publicat de: Georgiana Bianca M.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Razvan Zaharia
Facultatea de Marketing
Academia de Studii Economice, Bucuresti
Articol stiintific

Extras din referat

Abstract

S-au făcut cercetări în ultimii ani, pentru a se vedea dacă există anumite zone în creierul uman, care să raspundă specific la anumiți stimuli exteriori. Neuromarketingul este o metodă de marketing aparută recent, utlilizată pentru a promova și vinde produsele de pe piață. În promovarea produselor, pe lângă cercetarea stiințifică, ar trebui să se țină seamă și de liberul arbitru al consumatorului, de dorințele și de necesitățile acestuia. Consumatorul trebuie sa aibă libertate de decizie si, de asemenea, cunoștințe complete asupra produselor.

Clasificare JEL: M31

Cuvinte cheie: neuromarketing, libertate de decizie, consumator

Introducere

Dacă privim în mass-media și în sectorul politic, se poate observa că dreptul de a alege al consumatorului este promovat în mai multe moduri. Specialiștii de marketing încearcă să influențeze procesele de evaluare și de selecție ale consumatorilor apelând la anumite tehnici și tehnologii care duc într-o altă direcție, conșient sau nu, factorii de decizie (LeGresley, Muggli, 2006). Un exemplu ar fi plasarea de produse în jocuri video, programe de televiziune, filme. ,,Misiunea reclamei poate fi una din patru posibile: să informeze, să convingă, să reamintească sau să întarească o decizie de cumpărare” (Kotler, 2004, p 162). Apar, astfel, îndoieli dacă mai exista dreptul de a alege (din ce în ce mai popularizat) și se pun întrebari cât de mult intervine liberul arbitru al fiecărui consumator în luarea deciziilor si cât de mare este influența politicilor de marketing ale firmelor.

A fost tratat un aspect al acestei probleme de către Kuntzmann care, prin exemplul dat cu privire la fermele industriale, a dezbatut concepția absurdă potrivit căreia „consumatorul preferă ieftin” (Kuntzmann, 2010). Însă, în general, libertatea de alegere a consumatorului pare a fi una mult mai problematică în viitor.

Conform rezultatelor din domeniul neuromarketingul, sunt stabilite metode pentru a fi vândute cu succes fiecare dintre produse. Neuromarketingul este o metodă de marketing, care are la bază studii pe creier și studii ale fiziologiei comportamentului, în urma rezultatelor acestora putând fi dezvoltate principalele strategii de marketing privind oferta și strategiile de vânzare. De asemenea, a fost descris ca „aplicarea metodelor de laborator ale neurologiei pentru a găsi răspunsuri la întrebările din domeniul publicității” (Thompson, 2003, p.53).

Bibliografie

Carey J., 2005. Brain Facts. Washington DC: Society for Neuroscience.

Dalgleish T., 2004. The Emotional Brain. Nature Reviews Neuroscience, 5 (7), pp.582- 589.

Kotler, P., 2004. Marketing de la A la Z: 80 de concept pe care trebuie să le cunoască orice manager. Bucuresti: Editura Codecs.

Kuntzmann, P., 2010. Responsabilitatea consumatorului și o parte din limitările lui. J Verbr Lebensm 5, pp.1- 5.

LeGresley E., Muggli M., 2006. Movie Moguls: British American Tobacco’s Covert Strategy to Promote Cigarettes in Eastern Europe. European Journal of Public Health, 16 (5), pp.505- 508.

Renvoisé P., Morin C., 2007. Neuromarketing: understanding the buy buttons in your customer's brain. Nashville: Thomas Nelson Publishing.

Rotfeld, H., 2007. Mistaking a Marketing Perspective for Ethical Analysis: When Consumers Can’t Know That They Should Want. Journal of Consumer Marketing, 24 (7), pp. 383- 384.

Thompson, C., 2003. There’s a Sucker Born in Every Medial Prefrontal Cortex. New York Times Magazine, October 25, p.53.

Preview document

Libertatea de a decide versus Neuromarketing - Pagina 1
Libertatea de a decide versus Neuromarketing - Pagina 2
Libertatea de a decide versus Neuromarketing - Pagina 3
Libertatea de a decide versus Neuromarketing - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Libertatea de a decide versus Neuromarketing.docx

Alții au mai descărcat și

Comportamentul consumatorului recenzie

– Factorii care ne influenteaza comportamentul de consum - Autor: Nicolas Gueguen Anul apariţiei: 2006 Editura: Polirom, Iasi Număr pagini: 234...

Plan Strategic Personal

Obiectivul nr. 1: sa devin studenta FEAA pâna la data de 15 august 2003. Strategia aleasa : prin concurs de dosare; I. ANALIZA MACROMEDIULUI...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Brand Disney

Introducere Pentru mai mult de opt decenii, numele de Walt Disney a fost proeminent în domeniul de divertisment de familie, plecând de la un...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?