Mediul de Marketing al Companiei Mc'Donalds

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3092
Mărime: 24.03KB (arhivat)
Publicat de: Iancu Petrescu
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Pentru orice intreprindere, cunoasterea si analiza mediului ambiant , a fizionomiei si mecanismului sau de functionare reprezinta punctul de unde incepe identificarea oportunitatilor, dar si a pericolelor, a amenintarilor ce se prefigureaza la adresa sa. De aceea se impune cu necesitatea cunoasterii continutului si a cerintelor mediului, precum si a modificarilor cantitative si calitative care apar in sfera lui, chiar anticiparea evolutiei viitoare a mediului, astfel incit intrprinderea sa se poata adapta la noua sa structura.

Mediul de marketing cuprinde totalitatea factorilor care pot influenta asupra activitatii intreprinderii si asupra carora acesta nu poate exercita un control. Ph. Kotler si B. dubois au definit mediul de marketing astfel : “ansamblul tuturor actorilor si fortelor externe intreprinderii susceptibile a afecta maniera in care ea dezvolta sau mentine schimburile cu pietele sale”.

Privit la nivelul intreprinderii mediul de marketing are doua componente – mediul extern si mediul intern. Cele doua componente, precum si relatiile dintre acestea trebuie permanent cunoscute si studiate de catre intreprindere.

Mediul extern al intreprinderii

Abordind mediul extern al intreprinderii el este alcatuit dintr-o retea de variabile omogene carora intreprinderea le opune propriile sale resurse umane, materiale si financiare – respectiv un set de variabile endogene.

Unele componete ale mediului extern influenteaza pe o arie mai larga mai multe industrii ale intreprinderii , pe termen lung, si impotriva lor intreprinderea nu poate decide actiuni de preveziune sau control. Ele alcatuiesc macromediul. Alte componente ale mediului extern sunt specifice anumitor industrii si pot influenta unele firme ai mult decit pe altele. Ele au o actiune directa asupra intreprinderii si alcatuiesc micromediul.

Macromediul intreprinderii cuprinde:

• Mediul demografic se dezvolta in strinsa relatie cu populatie, care ste sursa pietelor intreprinderilor. Astfel, diferitele caracteristici ale populatiei: distributie geografica, densitate , mobilitate, repartitie pe virste , natalitatea – sunt puncte de referinta pentru orice strategie de marketing, consecintele lor asupra activitatii unei intreprinderi fiind numeroase si semnificative.

• Mediul tehnologic, este extrem de dinamic manifestindu-se ca principala forta motrica care determina schimbarile in societate. Analiza principallelor dimensiuni ale evolutie tehnologice – accelerarea progresului tehnic, inovarea fara limita, bugetele de cercetare, prioritate acordata aplicatiilor immediate, reglementarea crescinda a cercetarii – scoate in evidenta importanta lor pentru intreprindere in a interpreta mutatiile ce apar pe diferite piete in termenii de nevoi.

• Mediul economic cuprinde veniturile, cheltuielile si resursele ce afecteaza dezvoltarea afacerilor si bunastarea indivizilor. El este definit prin indicatori care reflecta conditiile economice: structura pe ramuri a activitatii economice, resursele naturale, resursele financiare valutare, gradul de ocupare a resurselor umane, etc. deasemenea factorii mediului economic determina volumul si structura ofertei de marfuri, volumul cererii de marfuri, miscarea preturilor si nivelul concurentei.

• Mediul socio-cultural include atitudinile, valorile, normele, credintele, comportamentul si tendintele demografice asociate, care sunt specifice unei zone date. Rezolvarea tendintei culturale este dificila, dar importanta pentru intreprindere. Intreprinderile care nu au capacitatea de a se adapta calificarilor mediului socio-cultural sunt eliminate de pe piata.

• Mediul politico-legal include sistemul guvernamental si sistemul juridic in care functioneaza intreprinderea. Guvernul exercita o influenta asupra intreprinderii prin legislatia promovata care vizeaza in principal protejarea consumatorilor, protejarea societatii si protejarea concurentei.

• Mediul international include evolutiile pe pietele internatinale care au potentialul de a influenta intreprinderea in conducerea afacerilor sale.

Macromediul intrprinderii reprezinta ansamblul elementelor din mediul extern al intreprinderii cu care acesta interactioneaza in procesul conducerii activitatii, pentru indeplinirea misiunii propuse.

Micromediul cuprinde 5 grupe de factori:

- Clientii – constituie componenta asupra careia sa focalizeaza toate eforturile de marketing ale intrprinderii. Clientii efectivi ai intrprinderii sunt stimulati sa-si sporeasca volumul si frecventa cumparaturilor, printr-o calitate a produselor si a serviciilor cit mai apropiata de asteptarile lor.

- Furnizorii – sunt intrprinderi sau persoane fizice care asigura resursele pentru fabricarea bunurilor sau serviciilor. Furnizorii pot oferi: materii prime, ambalaje si etichete, energie, apa, forta de munca, capital.

- Intermediarii sunt toate organizatiile care participa la distributia, vinzarea sau promovarea produselor catre utilizatorul final. Ei se grupeaza in 3 categorii: intermediarii comerciali, intermediarii auxiliari, agentii prestatatoare de servicii de marketing.

- Concurentii sunt intreprinderi care pot oferi produse si servicii rivale destinate satisfacerii unei nevoi ale clientilor.

- Diferite categorii de public reprezinta grupuri care au un impact real sau potential asupra capacitatii unei intrpreinderi de a atinge obiectivele sale : mediile publicitare, grupurile de interes, administratia si organismele puterii publice, marele public, publicul intern.

Mediul intern al intreprinderii.

Preview document

Mediul de Marketing al Companiei Mc'Donalds - Pagina 1
Mediul de Marketing al Companiei Mc'Donalds - Pagina 2
Mediul de Marketing al Companiei Mc'Donalds - Pagina 3
Mediul de Marketing al Companiei Mc'Donalds - Pagina 4
Mediul de Marketing al Companiei Mc'Donalds - Pagina 5
Mediul de Marketing al Companiei Mc'Donalds - Pagina 6
Mediul de Marketing al Companiei Mc'Donalds - Pagina 7
Mediul de Marketing al Companiei Mc'Donalds - Pagina 8
Mediul de Marketing al Companiei Mc'Donalds - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Mediul de Marketing al Companiei Mc'Donalds.docx

Alții au mai descărcat și

Logistică McDonald's

I. Prezentarea firmei I.1 Aspecte generale McDonald's România este o filială a companiei internaţionale McDonald's Corporation şi are sediul...

Marketingul Serviciilor - Compania Tarom

CAPITOLUL I DENUMIREA SI OBIECTUL DE ACTIVITATE AL FIRMEI "TAROM" Compania TAROM –Transporturi Aeriene Romane- a fost infiintata la 18...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Social Media Marketing

IMAGINEA DE ANSAMBLU A RESTAURANTULUI VATRA: Restaurantul Vatra întampina și incantă clientii inca din anul 2001 cu bucataria traditionala...

Subiecte Examen Management

1. Conceptul de management. Definire şi abordări. Conducerea stiintifica e principala cale de sporire a eficientei muncii, obiectivul ei fiind...

Conspecte Management

Tema 1. Conceptul de management Management – proces prin care se acţionează împreună, cu şi prin alţii pentru a realiza obiectivele organizaţiei...

Ai nevoie de altceva?