Responsabilitatea socială - studiu de caz Danemarca

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1916
Mărime: 57.35KB (arhivat)
Publicat de: Adelin Simon
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Preambul

Companiile nu mai pot, daca au putut vreodata, interactiona doar unidirectional cu societatea in ansamblul ei, realitatea ultimilor ani aducand in prim plan tot mai mult conceptul de “business accountability” ca viziune de gratificare si sustinere a comunitatilor din care aceste companii fac parte, pentru a se putea baza si in viitor pe input-urile si durabilitatea lor. Putem enumera urmatoarele cateva forte motivatoare evidente pentru cresterea pretutindeni a orientarilor de responsabilitate sociala:

- Pe masura ce se adanceste economia de piata si se minimizeaza rolul reglemantar al statului, o serie de obiective sociale si de mediu raman neacoperite de sprijinul legislativ si institutional ferm din partea guvernelor, fiind cu atat mai mult asteptate initiativele voluntare si naturale din partea sectorului privat.

- Printre cele mai importante reguli ale jocului in virulentul context economic devine transparenta, prin care companiile isi doresc sa atraga clientii, convingandu-i de fair play-ul si etica afacerii lor, cat si de respectarea principiilor calitatii totale in oferta de valoare pe care le-o propun acestora.

- Clientii au devenit preocupati de efectele politicilor de responsabilitate sociala ale companiilor in jurul lor. Un studiu al Environics International realizat asupra unui esantion de 1000 cetateni in 2001 (vezi figura 1) releva un impact covarsitor al factorilor direct legati de conceptul de responsabilitate sociala (sau CSR) in formarea unei imagini mai mult sau mai putin pozitive in ochii clientului,

care in procesul decizional de cumparare ia in afara factorilor intrinseci produsului sau serviciului respectiv in calcul si lucruri nepalpabile. E adevarat ca o pondere importanta o are reputatia brandului venita din marturia traseului parcurs pana in acel moment in termeni de performanta si satisfactie; insa in procent aproximativ egal s-au revelat si etica firmei ca angajator, preocuparile asupra mediului si implicarea pentru binele general al societatii prin contributii umanitare.

La intalnirea CSR Europe din 11 iunie anul acesta, insusi Presedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a subliniat importanta promovarii mai mult ca oricand a unei culturi a eticii si a responsabilitatii pentru a reda oamenilor increderea in economia de piata insasi:” People still want markets - but they want markets with a conscience."

1. Fisa de tara – Danemarca

Una dintre cele mai dezvoltate tari ale Europei de Nord, cu o populatie de aproximativ 5.5 milioane, Regatul Danemarcei face parte din Uniunea Europeana din 1973, insa nu si din zona euro, alegand prin referendum national in 2000 mentinerea in afara acestei zone. Danemarca este exponentul de succes al unei economii de piata moderne, cu o rata a exporturilor solida si o implicare activa notabila din partea sindicatelor, care insumeaza in Confederatia daneza a sindicatelor 75% din muncitorii danezi.

Conform UNDP (United Nations Development Programme), organizatia Natiunilor Unite prezenta in 166 de tari pentru a combate probleme sociale ca saracia, problemele de mediu, atingerile asupra democratiei sau SIDA, Danemarca este foarte bine pozitionata ca Indice al Dezvoltarii Umane, pe a 16-a pozitie.

Unul dintre pilonii de baza ai economiei daneze consta intr-o agricultura (orz, grau, cartofi, zahar) bazata pe o infrastructura high-tech, insa rata cea mai mare de ocupare a fortei de munca daneze o au domeniile industrial (fier, otel, metale neferoase, procesarea alimentelor, transporturi, textile, electronice, constructii) - 24%- si al serviciilor (73%). In ceea ce priveste rata somajului, Danemarca a stat foarte bine in 2008- rata a fost estimata la 1.8% pe 2008, iar rata inflatiei la 3.4%.

Ca bunuri de export, Danemerca exceleaza pe piata de masinarii si unelte, carne si produse din carne, lactate, peste, produse farmaceutice si mobila, avand parteneri ca Germania (18%), Suedia (14.5%), Marea Britanie (8.2%), Norvegia (5.7%), SUA (5.3%), Franta (4.8%), Olanda (4.6%).

Inca un indicator la care Danemarca are o pozitie comfortabila la nivel global este cel al sperantei de viata, care depaseste usor in medie 78 de ani; semn ca standardul de viata al danezilor este ridicat este indicat si de rata mica de migrare neta de 2.48/1000 locuitori (echivalentul pozitiei cu numarul 33 mondial).

Preview document

Responsabilitatea socială - studiu de caz Danemarca - Pagina 1
Responsabilitatea socială - studiu de caz Danemarca - Pagina 2
Responsabilitatea socială - studiu de caz Danemarca - Pagina 3
Responsabilitatea socială - studiu de caz Danemarca - Pagina 4
Responsabilitatea socială - studiu de caz Danemarca - Pagina 5
Responsabilitatea socială - studiu de caz Danemarca - Pagina 6
Responsabilitatea socială - studiu de caz Danemarca - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Responsabilitatea Sociala - Studiu de Caz Danemarca.doc

Te-ar putea interesa și

Mondializarea (globalizarea) pieței și avantajele asupra activității comerciale din România

A. CE ESTE GLOBALIZAREA ? GLOBALIZAREA, ca modalitate sau sistem de receptare si abordare pe termen lung a marilor probleme contemporane,...

Studiu comparativ privind procedurile în materia adopției naționale

1. Sinteza pe tari 1.1. MAREA BRITANIE 1. Legislatie in vigoare: - Legea adoptiei si copilului 2002 2. Structuri responsabile - la nivel...

Ai nevoie de altceva?