Alcoolul Metilic

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 3554
Mărime: 1.70MB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marcel Ginu Popa
UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI Facultatea de Inginerie Mecanica si Mecatronica

Cuprins

  1. 1. Introducere 3
  2. 2. Procedee de fabricare 4
  3. 3. Proprietati 9
  4. 4. Utilizarea metanolului in instalatii 23
  5. 5. Rezultate obtinute pe motor 27
  6. 6. Bibliografie 31

Extras din referat

1.INTRODUCERE : METANOLUL

Derivat al gazului natural, metanolul este o hidrocarbura compusa din carbon, hidrogen si oxigen. Formula sa chimica este: CH3OH.

Metanolul este un alcool. Este un lichid incolor, neutru, polar si inflamabil. Se amesteca cu apa, cu alcoolii, cu esterii si cu majoritatea celorlalti solventi organici. Nu este decat foarte putin solubil in grasimi si uleiuri.

In paginile urmatoare, putem vedea proprietatile fizice si chimice detaliate ale metanolului.

Methanex, o companie multinationala, produce metanol printr-un proces catalitic utilizand, ca materie prima, gazul natural si vaporii.Gazul natural este reformat prin cataliza in oxid de carbon si in hidrogen.

Amestecul de gaz de sinteza rezultat este circulat sub presiune la o temperatura moderata in prezenta unui catalizator metalic si convertit in metanol brut. Acest metanol brut este distilat imediat pentru a obtine metanol chimic de calitate comerciala.

Metanolul este cunoscut si sub alte denumiri printre care: alcool metilic, hidrat de metil, spirit de lemn, alcool de lemn si hidroxid de metil.

Metanolul este un element constitutiv al numeroaselor produse chimice si al produselor de uz zilnic.

Metanolul este folosit in producerea: lichidului de parbriz folosit pe timp de iarna, carburantilor, produselor de tratare a apelor si a biodieselului.

2. PROCEDEE DE FABRICARE

Alcoolii se obtin din hidrocarburi prin inlocuirea unu atom de hidrogen cu o grupare hidroxil, OH. Astfel, metanul CH4, da alcool metilic, CH3OH, iar etanul C2H6, da alcool etilic C2H5OH. Deseori numele alcoolilor se scriu cu terminatia “ol”.

Alcoolul metilic poarta denumirea de metanol iar alcoolul etilic poarta denumirea de etanol. Acesti alcooli au urmatoarele formule

(Metanol) (Etanol)

Pentru prepararea alcoolului metilic din metan, metanul este mai intai convertit in clorura de metil cu clor, iar apoi clorura de metil este transformata in alcool metilic prin tratare cu hidroxid de sodiu:

Alcoolul metilic se mai prepara prin distilarea lemnului din care cauza se mai numeste si alcool de lemn. Este o substanta otravitoare care, atunci cand este inghitita, produce orbirea apoi moartea, se foloseste ca solvent precum si pentru prepararea altor compusi organici.

Fabricarea industriala:

Metanolul este sintetizat cu ajutorul procedeelor Lurgi si ICI (bazandu-se pe acelasi principiu) de la gazul natural. Instalatiile se afla in apropierea depozitelor de gaz natural sau a gazoductelor.

- Intr-o prima etapa, gazul natural sufera o reformare catalitica in prezenta vaporilor de apa. Bilantul transformarilor est rezumat prin cele doua echilibre de mai jos care furnizeaza gazul de sinteza:

CH4 + H2O CO + 3 H2

CO + H2O CO2 + H2

Aceasta reformare fiind principala sursa de dihidrogen.

- Gazul de sinteza, obtinut la 830°C, sub o presiune de 18 bar, poseda urmatoarea compozitie in volum : H2 (72 %), CO (13 %), CO2 (8 %), impuritati (apa, metan).

Este racit si comprimat (de la 15 la 100 bar), apoi introdus in reactorul de sinteza. Reactiile au loc la aproximativ 250°C, in prezenta unui catalizator din cupru (cu durata de viata de 3 ani).

Reactiile fiind exotermice, este necesara racirea amestecului reactional prin calire (introducerea diazotului rece in reactor).

- Amestecul final contine 75 % metanol si 25% apa. O distilare permite separarea metanolului de impuritati (apa, etanol, dimetileter, formiat de metil).

Schema etapelor de productie de metanol pe site-ul societatii Methanex.

Productie: capacitatile anuale de productie in 2003, exprimate in 103 t/an. In lume (2006): 42000.

Preview document

Alcoolul Metilic - Pagina 1
Alcoolul Metilic - Pagina 2
Alcoolul Metilic - Pagina 3
Alcoolul Metilic - Pagina 4
Alcoolul Metilic - Pagina 5
Alcoolul Metilic - Pagina 6
Alcoolul Metilic - Pagina 7
Alcoolul Metilic - Pagina 8
Alcoolul Metilic - Pagina 9
Alcoolul Metilic - Pagina 10
Alcoolul Metilic - Pagina 11
Alcoolul Metilic - Pagina 12
Alcoolul Metilic - Pagina 13
Alcoolul Metilic - Pagina 14
Alcoolul Metilic - Pagina 15
Alcoolul Metilic - Pagina 16
Alcoolul Metilic - Pagina 17
Alcoolul Metilic - Pagina 18
Alcoolul Metilic - Pagina 19
Alcoolul Metilic - Pagina 20
Alcoolul Metilic - Pagina 21
Alcoolul Metilic - Pagina 22
Alcoolul Metilic - Pagina 23
Alcoolul Metilic - Pagina 24
Alcoolul Metilic - Pagina 25
Alcoolul Metilic - Pagina 26
Alcoolul Metilic - Pagina 27
Alcoolul Metilic - Pagina 28
Alcoolul Metilic - Pagina 29
Alcoolul Metilic - Pagina 30
Alcoolul Metilic - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Alcoolul Metilic.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Te-ar putea interesa și

Controlul și identificarea falsurilor în industria vinicolă

INTRODUCERE În România, viticultura constituie un sector foarte important al agriculturii, fiind una din ocupațiile străvechi ale poporului român,...

Băuturi Răcoritoare

1. ISTORIC Producerea industrială a băuturilor răcoritoare a început în anii 1830 evoluând de-a lungul unei perioade mari de timp. Predecesorii...

Edulcoranți

I. Introducere Până nu demult, cumpărăturile ofereau siguranţă, prospeţime, deoarece majoritatea produselor veneau direct de la ferme. Acum, este...

Tehnologia de obținere a distilatelor din vin

Cap.1.Introducere Strugurii reprezintă materia primă pentru prelucrarea în industria vinicolă, fiind folosiţi la obţinerea unor produse ca : must,...

Tehnologia și Linia Tehnologică pentru Fabricarea Băuturilor Alcoolice Fermentate și Distilate din Prune

CAPITOLUL I Caracteristicile materiilor prime si a produselor finite 1.MATERIA PRIMA-PRUNELE Denumire stiintifica-Prunus domestica Prunul este...

Producerea țuicii în zona Olteniei

1. Introducere Oamenii au inceput sa fie tot mai preocupati de vacanta lor, turismul devenind unul din hobby-urile frecvente in lume. Odata cu...

Producerea Alcoolului Alimentar din Fructe

1.INTRODUCERE Rachiurile naturale sunt bauturi alcoolice obtinute prin fermentarea si distilarea borhoturilor sau a sucurilor fermentate din...

Enzime Pectolitice

Substanţele pectice Substanţele pectice sunt răspândite în produse de origine vegetală (tulpini, frunze, rădăcini, fructe), asigurând acestora...

Ai nevoie de altceva?