Modul de funcționare al sistemului ABS

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 1339
Mărime: 510.36KB (arhivat)
Publicat de: Ancuta B.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Sistemul ABS (engleză anti-lock braking system sau germană Antiblockiersystem) este un sistem pentru vehicule motorizate ce previne blocarea roților în timpul frânării.

ABS-ul este un acronim pentru Antilock Breaking System si se refera la un sistem modern de blocare a rotilor la franare pentru a oferi mai multa siguranta in timpul condusului. Sistemul a fost creat pentru a veni in ajutorul soferului atunci cand conduce in conditii de carosabil ud sau inghetat, oprind masina din a derapa la franare.

Modul in care functioneaza sistemul ABS are legatura cu faptul ca acesta este conceput pentru a actiona direct asupra fiecarei roti astfel incat forta de franare este constanta si se evita pierderea controlului volanului atunci cand suprafata pe care ruleaza automobilul este alunecoasa.

Istoria utilizării sistemului de frânare cu ABS pentru automobile

Aplicarea sistemelor automate de control al frânării nu este nouă. Ele au fost utilizate prima dată în 1948 la avioane, unde prin blocarea roților se producea deteriorarea aproape instantanee a anvelopelor. Introducerea în domeniul automobilelor s-a produs mai târziu, în anii ’70, în SUA. Aici a apărut și prima reglementare legală privitoare la automobilele echipate cu sistem automat de control al frânării. În 1973 aproape toate sistemele de acest gen erau construite în această țară folosind circuite logice și componente electronice. În Europa, deși cercetările de crearea a unui sistem de control automat al frânării sunt semnalate încă din 1959 la Daimler-Benz, abia în 1977 un prototip creat de Bosch a fost experimentat pe 150 de autoturisme Mercedes și în 1978 a început fabricația de serie. Aceasta după ce s-au cheltuit în acest scop 50 de milioane de mărci germane, sumă suportată de firmele Daimler-Benz, Bosch și Teldix.

Prima generație de ABS de la Bosch

Și alte companii au creat astfel de sisteme: Honda, Teves și Girling. Fiecare dintre ele și-a denumit creația cu o siglă proprie: Bosch-ABS (Anti-lock Braking System), Honda-ALB (AntiLockBrake), Teves-ATE (de la denumirea creatorului Alfred Teves), Girling-SCS (Stop Central System).

Majoritatea sistemelor se deosebesc radical doar prin modul de reglare. Acesta poate fi realizat prin reglarea presiunii diferențiat la fiecare roată, în funcție de aderența locală. Deși eficient, sistemul este scump și de aceea, de cele mai multe ori, se aplică numai la roțile unei punți.

Toate cercetările de până acum au convins că astfel de sisteme reduc substanțial spațiul de frânare. Dacă, de exemplu, pe asfalt umed un automobil prevăzut ci ABS frânează în 40 de metri, fără acest sistem imobilizarea automobilului se produce abia după 58 metri. Sistemul intră în funcțiune automat, când se trece brusc pe o porțiune de drum cu aderență scăzută sau când roțile de pe o latură a automobilului rulează în condiții diferite față ce celelalte.

Inițial au fost dezvoltate sisteme de control automat al frânării având la bază doar principii mecanice. Din această cauză și datorită complexității controlului anti-derapajului, ce necesită o logică sofisticată, nu s-a putut trece la o producție de serie. În următoarea fază de dezvoltare s-au realizat sisteme de control cu prelucrarea analogică a semnalelor. Dezvoltarea electronicii a dus la apariția sistemelor digitale de control automat având ca unitate centrală de calcul microprocesorul.

Preview document

Modul de funcționare al sistemului ABS - Pagina 1
Modul de funcționare al sistemului ABS - Pagina 2
Modul de funcționare al sistemului ABS - Pagina 3
Modul de funcționare al sistemului ABS - Pagina 4
Modul de funcționare al sistemului ABS - Pagina 5
Modul de funcționare al sistemului ABS - Pagina 6
Modul de funcționare al sistemului ABS - Pagina 7
Modul de funcționare al sistemului ABS - Pagina 8
Modul de funcționare al sistemului ABS - Pagina 9
Modul de funcționare al sistemului ABS - Pagina 10
Modul de funcționare al sistemului ABS - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Modul de functionare al sistemului ABS.docx

Alții au mai descărcat și

ABS. ASR. ESP. componente. principiu de funcționare

ABS.ASR.ESP Componente. Principii de lucru. functionalitate Compania germană Robert Bosch GmbH dezvoltă tehnologia ABS din anii 1930, dar...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Te-ar putea interesa și

Sistemul de frânare cu ABS

Sistemul ABS (engleza anti-lock braking system sau germana Antiblockiersystem) este un sistem pentru vehicule motorizate ce previne blocarea...

Substanța aprecierii calității informațiilor financiare de publicat

Doua aspecte majore ale programarii diverselor angajamente de examinare sunt: preocuparea privind modul de abordare al entitatii auditate...

Sistemul ABS

Sistemul ABS (engleză anti-lock braking system) este un sistem pentru vehicule motorizate ce previne blocarea roţilor în timpul frânării. Aceasta...

Ai nevoie de altceva?